Hlavní navigace

USB 3.0 sníží množství potřebných kabelů

23. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Přenosová rychlost technologií Thunderbolt a USB se brzy zdvojnásobí. Na širší přijetí však Thunderbolt stále čeká.

Přenosová rychlost technologie Thunderbolt se má zvýšit z 10 Gb/s na 20 Gb/s a specifikace USB 3.0 zase přinese nárůst ze současných 5 Gb/s na 10 Gb/s.

Přechodem na novou verzi standardu USB, které se také přezdívá SuperSpeed, navíc vzroste maximální příkon energie v obou směrech z 10 wattů na 100 wattů. V praxi to znamená, že monitory počítačů, notebooky a dokonce i televize s vysokým rozlišením bude možné napájet z jediného hubu USB, a současně se tím otevírá cesta k obousměrnému datovému toku.

„Jestliže zvýšení datové přenosové rychlosti USB 3.0 bychom mohli označit za evoluční, pak nárůst energetického přenosu je doslova revoluční,“ prohlásil Jeff Ravencraft, prezident organizace USB Implementers Forum (USB-IF), jejíž jádro tvoří společnosti Intel, Microsoft a Hewlett-Packard.

„Osobní počítače, periferní zařízení nebo dokonce i televize s vysokým rozlišením už nebudou energii pouze spotřebovávat, ale současně ji i přenášet. Hub USB už nebude sloužit jen k přenosu dat, ale bude moci být používán i k napájení zařízení,“ konstatoval Ravencraft.

Například notebook typicky spotřebuje kolem 65 wattů pro vlastní napájení a současné dobíjení baterie, takže je tu mnoho prostoru pro připojení dalších zařízení. Na loňské vývojářské konferenci Intelu takto USB-IF prezentovala schopnosti USB SuperSpeed, když do jediného hubu připojila notebook Lenovo a ještě přes něj posílala audio/video do dvou monitorů napájených kabelem. „Vestavěný hub USB snížil potřebu vlastních adaptérů pro každé zařízení,“ upozornil Ravencraft.

Evropská unie v současné době po výrobcích mobilních telefonů vyžaduje, aby pro dobíjení těchto zařízení používali konektory micro USB. Ravencraft věří, že podobným způsobem by šlo výrobce přimět i k používání standardizovaného datového a napájecího rozhraní založeného na specifikaci USB 3.0. Vyřešil by se tím problém s obrovským množstvím nabíječek, kterých se jen v Evropské unii ročně vyhodí přes 51 tisíc tun.

Velké naděje se vkládají i do technologie Thunderbolt, pro kterou půjde o první přenosový nárůst od jejího uvedení v roce 2011.

Specifikace Thunderbolt obsahuje dva protokoly – PCI Express (PCIe) a DisplayPort, mezi kterým se podle potřeby přepíná. DiplayPort nabízí podporu displejů HD, stejně jako podporu až 8 zvukových kanálů HD. Nyní používaný konektor má dva plně duplexní kanály, přičemž oba jsou obousměrné a mají propustnost až 10 Gb/s.

Zvýšením přenosové rychlosti na 20 Gb/s si sice Thunderbolt udrží svou převahu nad standardem USB, ten je však na rozdíl od Thunderboltu obecně akceptovanou a používanou specifikací. Thunderbolt si z velkých hráčů zatím oblíbil pouze Apple, který stál spolu s Intelem u jeho zrodu.

Byl pro vás článek přínosný?