Hlavní navigace

Úspornější čtyřjádrové procesory Intel

13. 3. 2007

Sdílet

Intel oznámil, že nová série čtyřjádrových (quad-core) procesorů Xeon bude energeticky úspornější - spotřeba energie procesoru klesne na 50W, což je výrazná úspora proti předchozím procesorům

CS24

Každé jádro v nových Xeon L5320 a L5310 potřebuje jen 12,5W výkonu, což je 35-60% úspora oproti předchozím verzím čtyřkových procesorů. L5320 je taktován na 1,86GHz a L5310 na 1,60GHz a oba jsou vybaveny 8MB cache pro rychlejší práci s pamětí. Nové Xeony jsou kompatibilní se serverovou platformou Bensley, mohou v nich nahradit současné dvou či čtyřjádrové procesory.


Intel není ovšem jediný na trhu vícejádrových procesorů, musí svádět konkurenční boj s AMD. A obě společnosti svádějí boj s fyzikálními překážkami, když na jedné straně musí zvyšovat výkon procesorů a na druhé straně se snažit o jejich co nejmenší spotřebu, protože zvláště u výkonných serverových center se účty za elektřinu stále zvyšují.

AMD oznámila v únoru na konferenci v San Franciscu nový čtyřjádrový procesor Barcelona. Ten by měl být k na trhu do poloviny roku a AMD slibuje vyšší výkon a nižší spotřebuje než je tomu u konkurence i u dvoujádrového AMD Opteron, který je na trhu již od roku 2003.
Servery s novými úspornějšími Xeony budou k dostání za několik měsíců.

Grafika: Intel

- - Alexandr Radecký