Hlavní navigace

Utrazoom pro každého

1. 3. 2007

Sdílet

Kompaktní Nikon CoolPix S10 stačí zlomit a zaostřit Ještě nedávno platilo, že ultrazoomy (neboli kompaktní fot...


Kompaktní Nikon CoolPix S10 stačí zlomit a zaostřit


Ještě nedávno platilo, že ultrazoomy (neboli kompaktní fotoaparáty s velkým rozsahem ohniskové vzdálenosti) byly určeny hlavně zkušenějším uživatelům. K jejich nezbytné výbavě tak patřily pokročilé fotografické funkce, zejména prioritní a manuální expoziční režimy. Jenže časy se mění a desetinásobný zoom se stabilizátorem už najdeme i v jednoduchých plně automatických modelech pro nenáročné. Do této kategorie patří i nový Nikon CoolPix S10 s 6 megapixely a ohniskovou vzdáleností odpovídající 38-380 mm. Mezi ostatními fotoaparáty ho poznáme na první pohled podobně jako jeho předchůdce S4 ho výrobci vybavili velmi originálním kloubovým provedením. V zavřeném stavu se objektiv nachází velmi nezvykle vlevo na horní straně fotoaparátu, celou levou částí přístroje lze ale otočit o 180 stupňů. Na první pohled extravagantní řešení ve skutečnosti vůbec není špatné, výrazně totiž usnadňuje fotografování od pasu nebo nad hlavou. V jistém smyslu toto provedení funguje podstatně lépe než obvyklé výklopné displeje, nemusíme totiž otáčet pravou rukou manipulující s ovládacími tlačítky. Jen je nutné doufat, že kloub dlouho vydrží a neochodí se.
Milovníky miniaturních stylových modelů však design fotoaparátu nepotěší. Originální provedení sice zaujme na první pohled, CoolPix S10 je ale v porovnání s dnešním kompaktním standardem poměrně robustní a stříbrný kryt působí poněkud lacinějším dojmem. Díky objektivu na horní straně, zakrytému plastovou krytkou s pantem, navíc fotoaparát na první pohled trochu připomíná dnes tolik populární placaté láhve na nápoje. Krytka je dosti problematická i z ergonomického hlediska pant nemá v otevřené poloze žádnou zarážku a krytka se tak v nejnevhodnějších okamžicích překlápí zpět na objektiv. Jak už bylo řečeno, jde o jednoduchý automatický fotoaparát se základní funkční výbavou, nic pro náročné. Přesto se tu najde pár příjemných překvapení. Nechybí dnes populární režim priority tváře, v němž fotoaparát automaticky zaostří na obličej, k dispozici je rovněž technologie D-Lighting pro softwarové prokreslení stínů (stejného efektu lze dosáhnout i úpravou v počítači, je to ale neporovnatelně pracnější). Začátečníky potěší patnáct motivových programů s vysvětlivkami. Vysvětlivky jsou vůbec jednou z předností přístroje, najdeme je totiž i u všech položek menu. Při nastavení korekce expozice a vyvážení bílé navíc na displeji hned vidíme účinek jednotlivých hodnot. Velkou předností je stabilizátor obrazu, díky němuž lze fotografovat z ruky i s delšími časy při velkých ohniskových vzdálenostech. Ne vše ale zaslouží pochvalu. Poměrně významným nedostatkem je skutečnost, že se z menu ani z prohlížení fotografií nelze vrátit do běžného režimu namáčknutím spouště, jak je obvyklé. Příslušné tlačítko je nutné stisknout znovu, a to nepříjemně zdržuje. Při fotografování ani při prohlížení fotografií se navíc na displeji nezobrazí expoziční hodnoty (čas a clona), není tudíž jasné, zda se fotografii podaří udržet ostrou.
Co se rychlosti týče, patří fotoaparát do průměru. Automatické ostření na dlouhém konci objektivu je pomalé, ale relativně spolehlivé. V šeru pomůže asistenční přisvícení, do tmy ale fotoaparát často nezaostří ani s ním, ačkoli čidlo zaostření hlásí úspěch.
Velmi příjemným překvapením je však kvalita fotografií. Výrobci chvályhodně udrželi na uzdě snahu o co nejvyšší rozlišení, šest megapixelů bohatě stačí, vyšší hustota pixelů na malém snímači kresbě spíše škodí. Snímky jsou ostré i v rozích, zobrazení detailů je na kompakt velmi dobré, ani chromatická aberace není žádným výrazným problémem. Rovněž barevné podání zaslouží pochvalu, ačkoli doporučujeme nespoléhat se na automatiku a nastavit předvolbu vyvážení bílé podle aktuálního světla. Co se šumu týče, lze vcelku bez problémů použít citlivost až po ISO 400. Při vyšší hodnotě už kresby valem ubývá, u zmenšených fotografií na webu se ale v nouzi můžeme uchýlit i k ISO 800.

Nikon CoolPpix S10

kvalitní fotografie
zajímavá konstrukce stabilizovaný objektiv s 10x zoomem motivové programy s vysvětlivkami spartánská funkční výbava
problémy s krytkou objektivu
na displeji se nezobrazují expoziční hodnoty
Cena vč. DPH: 7 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Nikon,
www.nikon.cz

Autor článku