Hlavní navigace

Uvízlo v pavučině

1. 11. 2007

Sdílet

Našim listopadovým tipem jsou stránky Manuscriptoria, kde si můžete prohlédnout Codex Gigas (Ďáblovu bibli) a výb...


Našim listopadovým tipem jsou stránky Manuscriptoria, kde si můžete prohlédnout Codex Gigas (Ďáblovu bibli)
a výběr dalších zajímavých (převážně bohatě iluminova¬ných) více jak 2 000 digitálních kopií rukopisů, starých tisků a map. Se svojí trochou do mlýna můžete opět přispět také vy na e-mailové adrese pavucina@idg.

Chronomag
www.chronomag.cz

Tuzemský projekt Chronomag je určen všem, kteří se zajímají o malé tikající maličkosti, ano, o hodinky. Stránky jsou pojaty zeširoka, informací se tak dostane také čtenářům, kteří se o hodinky teprve začínají zajímat. Mnoho užitečných rad a tipů
ale naleznete především na Chronomag fóru
(forum.chronomag.cz).

Manuscriptorium
www.manuscriptorium.cz

Manuscriptorium je systém shromažďující a zpřístupňující na internetu informace o historických knižních fondech, provázaný s digitální knihovnou digitalizovaných dokumentů. Ve výtečné kvalitě a s textovým překladem si zde můžete prohlédnout vzácné staré tisky jako například Codex gigas (Ďáblovu bibli) nebo Kroniku tak řečeného Dalimila.

Anglicky s BBC
www.bbc.co.uk/czech/learningenglish/

Angličtina je jazyk, kterým se dnes domluvíte prakticky všude, a tak vždy přidou vhod zdroje, které vám umožní se jej zajímavou a hlavně interaktivní formou učit či zdokonalovat. Anglicky s BBC aneb oblíbené rozhlasové kurzy včetně textů jsou dobrým příkladem právě takových stránek. Potěší zde široký výběr materiálu a přehledný archív.

Genea
www.genea.cz

Jak se dozvědět něco o svých předcích a zejména kde hledat informace vám poradí stránky projektu Genea. Genealogický web obsahuje návod pro hledání v matrikách, jak je číst a zpracovávat.
Hlavní náplní projektu je zpřístupnění soupisu matrik archivů ČR v elektronické podobě. Pokud
vás projekt zajímá, můžete se do něj zapojit i vy.

Encyklopedie dějin města Brna
www.brna.cz

Zajímavý projekt je na internetu prezentován pod názvem Encyklopedie dějin města Brna. Encyklo-
pedii tvoří soustava navzájem propojených karet z různých oblastí brněnské historie, např. osoby, události, ulice, školy, pamětní desky apod. V budoucnosti se počítá s doplňováním dalších tematických okruhů, stejně jako s cizojazyčnou verzí.

Google Books
books.google.com

Google Books patří ke službám portálu Google, známého především svým populárním vyhledávačem. Na stránkách zmíněné služby můžete stahovat plné znění knih ve formátu PDF, a to těch, kterým
již vypršel copyright. Chcete-li si některou knihu stáhnout, jednoduše stačí ve vyhledávání zaškrtnout volbu Full view books.

Přejděte na Firefox
firefox.czilla.cz

Obliba webového prohlížeče Internet Explorer od Microsoftu již nějakou dobu klesá. Sice nijak dramaticky, nicméně konkurenční Firefox si stále získává větší a větší počet příznivců. Projekt Přejděte na Firefox vám poskytne cenné rady, jak bezbolestně přejít právě na tuto aplikaci.

Tapety z počítače na mobil
www.tapety-na-mobil.cz

Bez mobilního telefonu se dnes asi obejde málokdo. Své miláčky přitom lidé vylepšují například pestrobarevnými kryty nebo jako zvonění použijí atraktivní melodii. Představované stránky dovedou exportovat obrázek z PC jako tapetu na mobil. K obrázku lze připojit své telefonní číslo, jméno nebo krátký vzkaz.

IQ test
www.iq-test.cz

Máte pochybnosti o své inteligenci? Nebo si chcete pouze ověřit své schopnosti a zjistit, kolika bodů z populární stupnice IQ jste schopni dosáhnout?
Pak jsou stránky IQ test sestavené předsedou organizace Mensa ČR přesně pro vás. Bratry Slová-
ky jistě potěší možnost provozovat server v jejich mateřštině.

Životopis
www.zivotopis-vzor.cz

Životopis je spolu s průvodním dopisem vaší první vizitkou. Kvalitní personalista jej během minuty ohodnotí a rozhodne o vaší budoucnosti. Životopis proto musí zaujmout a zároveň musí být přehledný. Jak správně tyto dokumenty sestavit, prozradí strán¬ky s příznačným názvem Životopis. Naleznete zde i rady, jak se chovat při pracovním pohovoru.

Fotbal živě
fotbalzive.ct24.cz

On-line ligové přenosy zápasů prvoligových českých klubů můžete sledovat na serveru Fotbal živě v rámci Studia sport. A nejen to, stránky jsou doslova napěchované videi rozdělených do mnoha atraktivních kategorií jako například Nejlepší góly nebo sotěž Gól měsíce. Mnoho materiálu serveru můžete hodnotit nebo k němu přidat vlastní komentář.

Torrent blog.net
www.torrentblog.net

Stránky Torrent blog.net shromažďují materiál pro uživatele torrentových aplikací, které jsou v případě tohoto serveru podány velmi přehlednou a elegantní formou. Na serveru nejsou uloženy soubory, které by porušovaly autorská práva – není tedy primárně určen k šíření či stahování materiálů; stránky mají pouze informativní charakter.