Hlavní navigace

Uvolněte místo na disku úpravou synchronizace s cloudem - 1.díl

24. 2. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ukládání a synchronizaci dat v cloudu dnes nabízí například Microsoft, Google či Dropbox. Kapacita úložišť stále roste a uživatelé mohou v některých případech používat cloudové úložiště zcela zdarma. Uvolněte si místo na disku uložením dat do cloudu!

Jak tvrdí notoricky známé úsloví, i ten sebevětší pevný disk je malý. Dnes již naštěstí nemusíme nedostatek místa hned řešit nákupem nového disku. Trendem dneška je ukládání dat do cloudu. Nejedná se sice o všemocné řešení, ale jako alternativa pro odložení například málo využívaných souborů poslouží výborně.

Úvod

Nedostatek místa na pevném disku vašeho počítače bývá docela závažným problémem. Dříve to často znamenalo, že jste si museli kupovat nový počítač nebo jste museli kopírovat soubory na externí pevný disk, popřípadě vyměnit pevný disk. Nicméně ani jedna z těchto tří možností nebyla zrovna bezproblémová.

Služby poskytující cloudová úložiště sice výše řešení výše uvedených problémů nijak neusnadňuje, ale když už nic jiného, alespoň umožňuje uvolnit místo na pevném disku.

Google Drive a OneDrive od firmy Microsoft nabízí uživatelům zdarma stále větší kapacitu úložiště. V současnosti Google Drive začíná na 15 GB prostoru, ostatně stejně jako OneDrive. Pokud se však rozhodnete používat služby Office 365, dostanete na cloudu OneDrive jako uživatel této služby neomezenou kapacitu úložiště.

Dropbox se se svými pouhými 2 GB úložného prostoru drží od těchto služeb hodně vzadu, nicméně většina uživatelů často okamžitě získá 5 GB nebo i více prostoru jako pozornost či dárek od této firmy, která jinak dokáže nabídnout až 1 TB prostoru, ale za něj si musíte zaplatit. Cena je 10 USD za měsíc, popřípadě 100 USD za rok.

Všechny tři služby vám umožňují, abyste se rozhodli, které soubory chcete mít v cloudu a které chcete mít na pracovní ploše. To znamená, že si můžete svoje soubory nechat pouze v cloudu a stahovat si je odtud pouze tehdy, až budete potřebovat. V tomto článku si ukážeme, jak na to a co je třeba zvážit, než se rozhodnete svěřit svá cenná data nějakému serveru třetí strany.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?