Hlavní navigace

Užijte si opravdového soukromí

1. 6. 2006

Sdílet

Acronis Privacy Expert Suite 9 CZ v nové verzi nezklamal Pro pravidelné čtenáře našeho časopisu není firma Acro...


Acronis Privacy Expert Suite 9 CZ v nové verzi nezklamal


Pro pravidelné čtenáře našeho časopisu není firma Acronis neznámým pojmem. S jejími produkty se na stránkách PC WORLDu setkávají pravidelně. Acronis Privacy Expert Suite 9 je novou verzí balíku pro ochranu vašeho soukromí. Aplikace podobného zaměření najdete u ostatních výrobců softwaru zpravidla v jednom balíku s antivirem nebo firewallem. Acronis jde cestou samostatného programu, který vám však přinese více funkcí a několik užitečných utilit navíc.
Instalace probíhá standardním způsobem, má však nový, modernější kabát. Po ní je z důvodu zavedení rezidentního štítu nutné restartovat počítač. Ovládání programu je integrováno do přehledného panelu ve stylu Windows XP, jehož levá část patří tradičnímu menu a pravá potom hlavním odkazům na funkce programu. Hned první z nich je v deváté verzi novinkou a podobně jako její blízcí příbuzní (MS Antispyware, Spybot apod.) vyhledá na vašem pevném disku škodlivý spyware. Ten poté buď smaže, nebo uloží do karantény pro pozdější ohledání. Databáze spywaru se aktualizuje z internetu i několikrát denně. Uživatel má možnost zvolit rychlé inteligentní hledání, nebo pomalé podrobné, procházející každý soubor pevného disku. Další funkce se orientuje na likvidaci stop, které jste zanechali při používání internetu. Snadno tak pomocí průvodce odstraní nejen známé cookies nebo obsah paměti cache, ale také historii URL adres, internetová hesla, která jste v prohlížeči nevědomě uložili, obsah vyplněných formulářů nebo třeba zadané e-mailové adresy, které bývají po "prozrazení" zasypány tunami nevyžádané pošty. Podobným způsobem se lze zbavit i stop po vaší práci s aplikacemi. Úklid postihne i seznam naposledy otevřených dokumentů, a to i v jednotlivých aplikacích (např. MS Office). Poslední funkce se zabývá zahlazením vaší činnosti v systému samotném. Pomocí průvodce volitelně zničíte obsah odpadkového koše, historii hledaných souborů, systémová hesla, historii otevřených souborů a dokumentů, seznam hledaných souborů a počítačů a pár dalších drobností. Likvidace všech výše uvedených dat neprobíhá standardním způsobem, ale s využitím některé ze sedmi dostupných bezpečných metod (data nejsou pouze smazána, ale přepsána chaotickým řetězcem znaků), které lze zvolit jak centrálně, tak při jednotlivých úkonech. Veškeré procesy je možné naplánovat, a to i opakovaně.
Samostatnou kapitolou je rezidentní ochranný štít. Lze jej nastavit ve třech uživatelských úrovních. Ochranný štít monitoruje spouštěné procesy (hledá spyware) a brání jim např. v modifikacích nastavení vašeho prohlížeče. Dokáže také včas odhalit a zablokovat takzvaná pop-up (vyskakovací) okna. Jeho běh reprezentuje ikona v pravé dolní části pracovní plochy.
Součástí Privacy Expert Suite jsou i další přidané utility. Vzhledem k existenci metod pro bezpečné smazání souborů vás jistě nepřekvapí přítomnost samostatně dostupného skartovače souborů. Nástroj Drive Cleanser provede něco obdobného s celým pevným diskem. Nahradí tak v podstatě formátovací nástroj přímo ve Windows. Data jsou opět přepsána chaotickými znaky (podle zvolené metody) bez možnosti obnovení. K dispozici dostanete i jednoduchý nástroj pro smazání stránkovacího (neboli swap) souboru. O úspěšném provedení každé akce jste informováni pomocí protokolu.
Acronis Privacy Expert Suite 9 v nové verzi určitě nezklamal. Přináší uživateli nástroj pro odstranění spywaru s možností uložení do karantény, vylepšeni byli i všudypřítomní průvodci, zcela přepracován je ochranný štít. Celý software se dokáže automaticky aktualizovat a systém průvodců vyhoví i začínajícím uživatelům. Program je navíc kompletně počeštěn, včetně velmi dobře zpracované příručky.

Acronis Privacy Expert Suite 9 CZ lokalizace

nástroj pro odstranění škodlivého softwaru
dostupné metody pro mazání dat
K recenzi poskytla firma: Zebra systems, s. r. o., www.zebra.cz
Cena: 889 Kč (vč. DPH)

Autor článku