Hlavní navigace

Užitečné programy do vašeho počítače

1. 4. 2008

Sdílet

Na základě ankety jsme se pokusili zmapovat deset utilit, které vy, naši čtenáři, používáte nejčastěji. V t


Na základě ankety jsme se pokusili zmapovat deset utilit, které vy, naši čtenáři, používáte nejčastěji. V této desítce se objevily tradičně známé utility, překvapily pouze Google Hacks, které se umístily na desátém místě. Jedná se o program, který slouží jako přehledný frontend pro Google k tomu, aby uživatel mohl v tomto internetovém vyhledávači snadno a bez komplikovaných příkazů vyhledávat videa, hudbu, texty k písním či sériová čísla. Samozřejmě, že se utilita nesmí používat k žádným nelegálním činnostem.
Nové zajímavé utility
Aktualizace programů prováděná automaticky: u řady utilit je takřka nutností používat jejich nejnovější verzi. Pokud nemáte čas, ani energii na to, abyste neustále zjišťovali, zda je k dispozici nějaká nová verze některého z vašich programů, zkuste použít program Updatestar. Tato utilita pracuje s internetovou databází programů a dokáže zjistit, zda je k dispozici novější verze některého z programů nainstalovaných na vašem počítači.
Protokolování připojených a odpojených diskových jednotek: Používání vyměnitelných disků USB ve vašem počítači zvyšuje nebezpečí neoprávněného kopírování dat z vašeho počítače právě na tyto disky. Když použijete program Dubium, minimálně zjistíte, které disky byly k vašemu počítači připojeny.
Věrnost barev: Přesné nastavení barev na monitoru se vám určitě bude hodit nejen při úpravě obrázků, ale i při dalších činnostech na počítači. Velmi jednoduché nastavení barev na monitoru zajistí utilita Monitor Calibration Wizard.
Allway Sync 7.0.1
Nástroj pro synchronizaci dat
Pomocí freewarového programu Allway Sync můžete ve Windows 98/ME, 2000, XP a Vista porovnávat obsahy složek a soubory mezi dvěma disky nebo dvěma počítači. V případě potřeby lze přebytečné soubory odstranit. Všechny operace provedené programem se zapisují do souboru. Utilita podporuje všechny aktuálně používané systémy souborů a dokáže pracovat i v počítačové síti. Námi nabízená verze, která je zdarma, má jedno omezení – lze s její pomocí porovnat za jeden měsíc maximálně 20 000 souborů.

Download: www.allwaysync.com a
Název a velikost souboru: ALLWAYSYNC-7-0-1.EXE (3,83 MB)
Cena: zdarma

Artrage 2.5 Starter Edition

Jednoduchý kreslicí program
Artrage je jednoduchý program pro kreslení. Disponuje pouze několika základními funkcemi, takže bude vyhovovat zejména nenáročným uživatelům. Stačí si pouze vybrat, kterým nástrojem budete kreslit (k dispozici je kupříkladu štětec, fix nebo voskovka) a na jaký podklad. Tento freewarový program dokáže ve Windows 2000, XP a Vista pracovat se soubory ve formátu BMP, JPG, PNG a soubory Photoshopu. Existuje ale i placená verze tohoto programu, jež například umožňuje pracovat s vrstvami.

Download: www.ambientdesign.com a
Název a velikost souboru: ARTRAGE2.5STARTEREDITION_WIN.MSI (7,84 MB)
Cena: zdarma

Deep Burner Free 1.8.0.224 Portable

Program pro vypalování CD/DVD disků
Pomocí utility Deep Burner Free Portable si sestavíte obsah svých CD/DVD a poté je můžete v různých formátech vypálit. Program je určen pro Windows 98/ME, NT4, 2000 a XP a spustíte jej přímo z vyměnitelného disku USB. Dokáže vytvářet bootovací disky nebo hudební CD ze souborů ve formátu MP3 nebo OGG. Program umí vytvářet disky s více sekcemi, podporuje i přepalování. Konečně program dokáže vypálit i ISO soubor – kopii disku 1 : 1 však zvládá pouze verze Pro.

Download: www.deepburner.com a
Název a velikost souboru: EEPBURNER1_PORTABLE.ZIP (3,16 MB), čeština do programu je uložena v souboru DEEPBURNERCSY.LNG (45 KB) Cena: zdarma

Deep Ripper 1.1

Program pro získávání hudby z CD
Majitelé MP3 přehrávačů znají problémy se získáváním hudby z hudebních CD. Když potřebujeme co nejrychleji převést nahrávku z hudebního CD do formátu MP3, většinou skončíme na spoustě nastavení, než můžeme zahájit vlastní kopírování. Naštěstí program Deep Ripper patří mezi čestné výjimky. Je určen pro Windows 98/ME, NT4, 2000 a XP. V něm totiž zadáte pouze vzorkovací frekvenci, výstupní formát (WAV, MP3 nebo OGG) a určíte, zda se má použít konstantní nebo proměnný bitrate. Provedená nastavení lze uložit.

Download: www.deepburner.com a
Název a velikost souboru: DEEPRIPPER1.EXE (770 KB) Cena: zdarma

Dublum 1.0.0.1

Ochrana proti krádeži dat
Vyměnitelné disky USB představují pro počítač bezpečnostní riziko – není obtížné si představit, jak snadno by se dalo právě prostřednictvím vyměnitelného disku USB zcizit velké množství dat. Program Dubium vám umožní zjistit, které vyměnitelné disky byly k vašemu počítači v poslední době připojeny. Jestliže v tomto seznamu uvidíte nějaký neznámý vyměnitelný disk, může to být varovným signálem, že něco není v pořádku. U většiny disků se dá zjistit i čas jejich připojení. Program je určen pro Windows 98/ME, 2000 a XP.

Download: ww.secure-it-guard.de a
Název a velikost souboru: UBIUM.EXE (244 KB)
Cena: zdarma

Faststone Photo Resizer 2.5

Úprava fotografií
Faststone Photo Resizer představuje jednoduchý nástroj, jenž dokáže ve všech verzích Windows od 95 až po XP ořezávat, otáčet či převádět obrázky do jiných formátů nebo třeba měnit barevnou hloubku. K jednotlivým obrázkům lze rovněž doplnit komentář nebo vodoznak. Velmi praktickým je i tzv. dávkový režim, který dokáže provést určité úpravy na několika obrázcích současně. Jedná se freewarový program, který je ale určen pouze pro soukromé použití. Komerční licence vás přijde na 19,95 dolarů.

Download: www.faststone.org a
Název a velikost souboru: FSRESIZERSETUP25.EXE (1,35 MB)
Cena: zdarma

Monitor Calibration Wizard 1.0

Optimalizace nastavení monitoru
Tato utilita je ideálním prostředkem pro nastavení barevného výstupu vašeho monitoru. Věrné barevné zobrazení je nutné zejména pro prohlížení digitálních fotografií, abyste i přes zvláštnosti každého monitoru získali pokud možno optimální obraz. Ovládání tohoto freewarového programu určeného pro všechna Windows od verze 95 je velmi jednoduché. Klepněte
na tlačítko Run Wizard a řiďte se pokyny průvodce.
Na závěr si nezapomeňte vytvořený profil uložit.

Download: www.hex2bit.com a
Název a velikost souboru: MCW10.EXE (772 KB)
Cena: zdarma

Personas for Firefox 0.9.1

Úprava rozhraní Firefoxu
Pomocí rozšíření Firefoxu s názvem Personas můžete v tomto internetovém prohlížeči přepínat mezi různými motivy a rozhraními a popřípadě si je upravit podle svého. Po instalaci rozšíření a restartu prohlížeče jednoduše klepněte na ikonku červené liščí hlavy vlevo v dolním rohu okna prohlížeče a vyberte příslušný motiv. Doporučujeme nejprve vyzkoušet nejpopulárnější motivy ze skupiny „Most Popular“. Toto rozšíření funguje ve Firefoxu ve verzích 2.x a 3.x.


Download: http://labs.mozilla.com/2007/12/personas-for-firefox a
Název a velikost souboru: PERSONAS-LATEST.XPI (46 KB) Cena: zdarma

Updatestar 1.2.312

Správa softwaru
Updatestar je systém pro správu nainstalovaných programů ve vašem počítači. Když tento program na svém počítači spustíte, provede jeho otestování, zjistí nainstalované aplikace a poradí vám, pro které z nich existují aktualizace. Program přitom porovnává verze nainstalovaných aplikací s databází aplikací na internetu a prověřuje, zda je k dispozici nová verze. Updatestar rovněž umí programy odinstalovat. Spustíte jej ve Windows 2000, XP a Vista. Na rozdíl od jiných programů tohoto typu není orientován pouze na anglické verze aplikací.

Download: www.updatestar.de a
Název a velikost souboru: UPDATESTAR_WEB_ENU
.MSI (3,76 MB)
Cena: zdarma

Winamp Essentials Pack 5.51

Balíček rozšíření pro program Winamp
Pro Winamp existují snad stovky zásuvných modulů a rozšíření. Ty nejdůležitější najdete v balíčku Winamp Essentails Pack (určen pro Windows 98 a vyšší). Naleznete v něm celou řadu praktických vylepšení pro uživatelské rozhraní, správu vzhledů či vytváření a správu playlistů. Navíc tento multimediální přehrávač, který je mimochodem dostupný zdarma, podporuje i bezztrátový formát formy Apple s názvem RIFF-WAV a obsahuje encoder pro formát Ogg Vorbis.

Download: www.nullsoft.com a
Název a velikost souboru: WINAMP_ESSENTIALS_V5.51.EXE (346 KB)
Cena: zdarma