Hlavní navigace

Užitečné tipy a triky pro Windows

1. 3. 2007

Sdílet

Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace Na sklonku letošní mírné zimy p...


Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace



Na sklonku letošní mírné zimy poněkud opadává nadšení z příchozích Windows Vista a zájem veřejnosti se obrací zpět k tradičním tématům typu Windows vs. Linux. Mnoho dalších velkých firem (třeba francouzská PSA) se rozhodlo pro masivní nasazení Linuxu (v tomto případě od Novellu) a nástup tohoto OS tedy stále pokračuje slušným tempem. Tento fakt víceméně potvrzuje i perlička ve formě ODF konventoru pro MS Word (z dílny Microsoftu!), pomocí kterého dokážete pracovat v prostředí MS Office s dokumenty OpenOffice.org. Teprve poněkolikáté se tak Microsoft uchýlil k něčemu, co je v open source komunitě zcela běžné...
Dnešní díl užitečných tipů a triků bude opět naplněn několika snad podařenými ukázkami manipulace s vašimi Windows, ať už pro zábavu nebo pro zlepšení vaší práce.

Tipy pro Windows

Čistý start systému (Windows XP)

Možná se vám bude název tohoto tipu jevit jako zavádějící, ale není tomu tak. Po instalaci Windows XP na váš počítač, případně po novém upgradu některé z komponent mohou Windows při startu zkolabovat nebo vás alespoň zahrnout patřičným množstvím chybových hlášení. V nejlepším případě je pak spustíte alespoň v nouzovém režimu, v horším už vůbec.
V těchto případech vám může pomoci čistý start systému bez jakýchkoliv ovladačů hardwarových zařízení s vynecháním všech konfiguračních souborů. V úvodu je třeba dodat, že po uplatnění níže uvedených změn můžete přijít o funkci některých zařízení. Vše lze však uvést do původního stavu.
K nastavení čistého startu nám pomůže aplikace, kterou jsme ve Windows 98 někdy velmi rádi používali a která ve Windows 2000 chyběla. Ve Windows XP je však k dispozici a spustíte ji z menu Start Spustit příkazem msconfig.
Na první záložce Obecné zvolte položku Výběrové spouštění a odškrtněte zpracování položek, které podle vás způsobují řešený problém. Nejlepší je asi začít s čistým štítem. Použijte také původní soubor boot.ini, který může vyřešit problém se samotným startem jednoho nebo více systémů na vašem počítači. Poté restartujte a postupně přidávejte jednotlivé konfigurační soubory ke zpracování. Takto můžete problém lokalizovat blíže.
Poté se vydejte na ostatní záložky programu msconfig. V nich můžete postupně přímo zasahovat do jednotlivých konfiguračních souborů prostou aktivací nebo deaktivací jednotlivých řádků. Na záložce boot.ini pak můžete velmi přesně definovat volby zavaděče Windows XP, případně použít i rozšířené možnosti.
Zajímavá je možnost kontroly nad automaticky spouštěnými aplikacemi, které můžete jednotlivě zakázat na záložce Po spuštění. Některé rádoby užitečné programy si při startu spouštějí svoje součásti a vy pak marně pátráte, proč máte k dispozici tak málo systémových prostředků, případně proč se systém chová podivně.

Kam zmizel Admin (Windows XP)

Možná jste si již povšimli, že po klasické instalaci Windows XP není na přihlašovací obrazovce nabízen uživatel Administrator. To je z bezpečnostních důvodů velmi rozumné. Jedinou možností, jak se v tomto případě přihlásit jako správce, je dvojitý stisk kombinace Ctrl +
+ Alt + Del. Poté se můžete jako Administrator přihlásit.
Koho výše uvedený způsob obtěžuje a rád by měl mezi standardní nabídkou uživatelů také pana správce, nechť si přečte následující řádky. Administrátora přidáme jednoduchou (ano, je to tu opět) editací systémového registru.
Jděte opět do menu Start Spustit a spusťte program regedit. Jděte do klíče HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows NT CurrentVersion Winlogon SpecialAccounts Userlist. V tomto klíči by se neměla vyskytovat položka Administrator. Pokud zde není, vytvořte ji tak, že poklepete pravým tlačítkem myši do pravé části regeditu (která obsahuje seznam položek v klíči Userlist) a z kontextového menu zvolíte Nový Hodnota DWORD. Tuto položku nazvěte Administrator a poklepejte na ni ještě jednou levým tlačítkem myši. Nastavte její hodnotu na 1 při zaškrtnuté volbě Desítková. Poté zavřete regedit a odhlašte se ze systému. Při dalším přihlášení už bude Administrátor na svém místě.

Zapomínáte heslo? (Windows XP HE)

Odpověděli jste na otázku kladně? Pak je tento tip určen právě pro vás. Jestliže patříte mezi uživatele, kteří neustále zapomínají svá hesla, čtěte dále, Microsoft na vás nezapomněl.
Ještě než se pustíme do popisu tohoto tipu, rád bych něco málo poznamenal. Níže uvedený způsob není zrovna ukázkou bezpečnosti a disciplíny při ochraně soukromých dat. Pokud si svých dat ceníte, raději si své heslo pamatujte a níže uvedený způsob nepoužívejte.
Ve Windows XP se nachází uživatelům poměrně neznámá služba s názvem Zabránit zapomenutí hesla. Tato služba vám sice nezabrání v tom, abyste heslo zapomněli, vytvoří však záchranou disketu ještě v době, kdy si heslo pamatujete, a pomocí této diskety se můžete na svůj účet kdykoliv přihlásit bez hesla. Zde je nutné dodat, že disketa umožní přihlášení komukoliv i v případě, že jste si od doby jejího vytvoření heslo změnili.
Jděte do menu Start a zvolte Ovládací panely. Vyberte položku Uživatelské účty a poklepejte na uživatele, pro kterého chcete výše uvedenou disketu vytvořit. V následném dialogu zvolte v levém horním rohu výše uvedenou službu. Připravte si prázdnou disketu a nechte se vést průvodcem, který se vás dotáže na aktuální heslo a vytvoří vše potřebné. Poté si uložte disketu na bezpečné místo a doufejte, že ji nenajde nikdo nepovolaný. Jestliže jsou vaše Windows členem domény, probíhá kvůli autorizaci vytvářecí proces trochu jiným způsobem.
Nyní něco málo ke způsobu obnovení hesla. Stane-li se vám skutečně, že zapomenete heslo a vytvořili jste si již dříve potřebnou disketu (a nikdo vám ji zatím neodcizil), dostanete při neúspěšném přihlášení možnost Vložit disketu pro vytvoření nového hesla (případně stiskněte tlačítko Nové heslo v případě, že se hlásíte do domény) a podrobný průvodce vás provede přes všechna úskalí. Poté budete mít k účtu opět přístup. Disketu lze použít několikrát po sobě bez zjevné újmy. Pouze pokud si vytvoříte novou, bude vám ta starší k ničemu.

Automatické přihlášení (Windows XP)

Windows XP v době svého vzniku slučovala dvě dřívější řady: domácí, reprezentovanou Win9x, a profesionální, kterou zastupovala Windows 2000 (NT). Zatímco z té domácí získala multimediální schopnosti, z té profesionální pak hlavně nové jádro a víceuživatelský přístup k práci, který s sebou přinesl nutnost přihlašování do systému. V následujícím tipu si ukážeme, jak snadno tuto schopnost zrušit pro případ, že používáte Windows XP sami a nepotřebujete tento víceuživatelský přihlašovací systém.
Ve Windows XP existuje ne zrovna snadno přístupný dialog, který vás zbytečného přihlašování zbaví. Je třeba dodat, že tento dialog je ve Windows 2000 naprosto obvyklý, ale v nových Windows se jej autoři snaží před uživateli z neznámých důvodů schovat. Proto je otevřeme trochu netradičním, ale nejrychlejším způsobem.
Jděte do menu Start a zvolte položku Spustit. Do příkazové řádky zapište tento příkaz:
control userpasswords2
V následujícím dialogu, který obsahuje seznam existujících uživatelů, stačí odškrtnout volbu Před použitím počítače musí uživatelé... Po jejím potvrzení tlačítkem Použít musíte ještě určit, na který účet se budou Windows XP automaticky přihlašovat. Po této volbě vás již přihlašování nebude obtěžovat.

Zamykání počítače (Windows XP)

Uzamykání pracovní plochy patří mezi další vymoženosti Windows XP přinesené z Windows 2000. I tato funkce se uplatní spíše v kanceláři, kde přistupuje k počítačům více osob, než v domácnostech, kde je přístup k počítači spíše volnější. Nicméně i zde si může najít své místo například jako účinná ochrana proti stále zvídavějším a počítačově gramotnějším dětem.
Zamknout počítač lze ve Windows XP několika způsoby. Pokud jste neudělali po instalaci vůbec nic, zamkne se počítač sám po přechodu do úsporného režimu (monitoru). Poté musíte pro obnovu zadat přihlašovací heslo, pokud jej máte aktivované.
Druhým způsobem, jak počítač zamykat, je stisk kombinace kláves Winkey (speciální klávesa Windows) a L. Vstáváte-li od počítače a potřebujete jej zamknout ihned, není rychlejší volby, než je stisk těchto dvou kláves.
Třetí způsob je určen pro uživatele, kteří také touží po možnosti rychlého zamykání, ale jejich postarší klávesnice Winkey neobsahuje. Potom je vhodné vytvořit na ploše zástupce, který po poklepání počítač uzamkne.
Poklepejte pravým tlačítkem na pracovní plochu a z kontextového menu zvolte možnost Nový Zástupce. V prvním okně průvodce zadejte do příkazové řádky tento příkaz:
rundll32.exeuser32.dll,LockWorkStation
Po potvrzení ještě zvolte jméno zástupce a vše je hotovo. Vhodnější ikonu pro zástupce vyberete takto: Poklepejte na něj pravým tlačítkem a zvolte Vlastnosti. Na záložce Zástupce stiskněte tlačítko Změnit ikonu a pomocí tlačítka Procházet vyhledejte soubor shell32.dll. Ten obsahuje velké množství různých ikon, stačí si jen vybrat (můj favorit je hnědá ikona s klíčem) a vše potvrdit tlačítkem OK. Po poklepání na zástupce se počítač uzamkne.
Uzamknout vaše PC lze i stiskem kombinace kláves Ctrl + Alt + Delete a stiskem odpovídajícího tlačítka.

Tipy pro MS Office

Alchymie formátování? (Word 2000/2003)

Možná až příliš často omílané téma týkající se nepřehledného formátování MS Wordu je námětem i tohoto, dnes posledního tipu. S neustále rostoucím počtem inteligentních metod korektury textu ve Wordu samotném roste i nepřehlednost automatického formátování. Často pak uživatel tápe, co vlastně program v turčité části dokumentu změnil a proč. Marně se ji potom snaží upravit k obrazu svému a nechápe, proč Word tvrdohlavě trvá na svém. Naštěstí si lze poměrně snadno pomoci, samozřejmě s využitím jeho integrovaných funkcí.
Prvním způsobem je přímo aktivace funkce zobrazení formátovacích značek. Ikona této funkce není standardně na liště přítomna, musíte ji tam nejprve přidat. Přesný název ikony je Zobrazit vše a nachází se v panelu nástrojů Standardní. Na tomto panelu najdete např. i ikony pro otevření a uložení dokumentu. Pokud zde ikonu funkce Zobrazit vše nenajdete, poklepejte myší na malou šipku na pravém okraji panelu Standardní a zvolte Přidat či odebrat tlačítka. V seznamu funkcí pak vyberte příslušnou ikonu (poznáte ji podle popisku vpravo) a přidejte ji do panelu. Po jejím stisku dojde ke zobrazení formátovacích značek, které vám zcela zásadně osvětlí strukturu dokumentu.
Styl formátování však lze zjistit i u jednotlivých částí textu. U starší verze Wordu stačí navštívit roletové menu Nápověda a vybrat Co je to? To však ve Wordu 2003 nepochopitelně chybí, takže si musíte pomoci klávesovou kombinací Shift + F1. Ve starší verzi se kurzor změní na otazník a na místě, kde jím ukážete, vám v bublině poskytne informace o nastavení formátování. Opětovným stiskem výše uvedené kombinace kláves se pak dostanete zpět do psacího režimu Wordu.
Ve Wordu 2003 vyvoláte touto kombinací panel v pravé části s velmi podrobným popisem formátování vámi vybraného textu. Tento panel je k dispozici až do té doby, než jej sami zrušíte. Přitom lze dále libovolně editovat text dokumentu bez jakéhokoliv omezení.
Znalost formátování vašeho dokumentu vás připraví o mnoho černých chvilek při jeho vytváření.
Tímto tipem jsme uzavřeli dnešní pokračování našeho seriálu a u příštího dílu se těším opět na shledanou.

Intertipy

Vznik dalšího dílu internetových odkazů provází kromě velmi mírné zimy (až jara) nástup Windows Vista, kterých se v březnu dočkáme i v české verzi. Nástup nových Windows poněkud "upozadil" tradičně hodně probírané téma linuxových distribucí a Linuxu jako takového. Tento díl intertipů vám tak přinese směs informací, která nepochází se světa Windows, ale právě z alternativního linuxového tábora.

Linux.cz

www.linux.cz

Jestliže chceme čtenáře seznámit s informačními zdroji o Linuxu (tedy hlavně s tipy a triky), musíme začít na ústředním českém portálu Linux.cz. Jeho obsah se dříve skládal hlavně z jiných informačních portálů, věnovaných Linuxu, dnes je však situace jiná. Na stránkách najdou všechny potřebné informace hlavně ti, kdo chtějí s Linuxem teprve začít. To vše ve výborném designu, srozumitelně a pohromadě. Kromě obrovského množství dat a odpovědí na vaše otázky nechybí ani zelená (zdarma) telefonní linka nebo odkaz na stránky českého klubu uživatelů Linuxu. V horní části pak najdete i užitečný odkaz na původní stránky.

OpenOffice.org

www.openoffice.cz

Pokud máme pokračovat zdroji v České republice, nesmíme opomenout stránky kancelářského balíku OpenOffice.org, který je vyvíjen firmou Sun a jako základ ho použila pro svůj Office systém např. i známá česká firma Software602. OpenOffice.org má velký podíl na prosazování Linuxu na pracovní stanice, je vyvíjen zdarma a můžete jej spustit i pod MS Windows. Jeho aktuální verze najdete i na našem CD.
Na webu objevíte kromě samotného balíku i ohromné množství připravených maker, šablon pro vytváření dokumentů podle českých standardů, diskusní fórum, často kladené dotazy a v neposlední řadě i celou řadu novinek popisujících vývoj balíku a problémy s ním řešené. Na stránce nechybí nezbytný vyhledávač, možnost participace na webu (nutná autorizace) a odkazy na další stránky s podobným zaměřením.

Czilla

www.czilla.cz

Pokud jsme v souvislosti s Linuxem zmínili OpenOffice.org, nemůžeme vynechat další klíčový softwarový produkt, kterým je nepochybně Firefox a celý zbytek rodiny Mozilla. Firefox je dnes již internetovým prohlížečem s významným podílem na trhu a opět je dostupný pro Windows i Linux. V něm je však naprosto klíčovou součástí.
Česká varianta portálu aplikací Mozilla je provedena výborným způsobem. Kromě standardních možností stažení všech verzí aplikací zde naleznete i kompletní elektronické dokumentace k jednotlivým součástem Mozilla Suite, a to v češtině! Nechybí ani vlastní diskusní fóra nebo vyhledávač. Pomocí Bugzilly pak lze reportovat zjištěné chyby a dočkat se (na rozdíl od konkurenčních produktů) poměrně rychlé nápravy.

Mandrake.cz

www.mandrake.cz

Další výborně zpracovaný web, věnující se už zcela konkrétní distribuci Linuxu Mandriva (dříve Mandrake). Její původ dohledáte ve Francii, v České republice má však natolik dobře zpracovaný informační portál, že jej nelze v našem výčtu vynechat.
Na stránkách opět najdete hromadu novinek a řešených problémů jak o distribuci Mandrake, tak potažmo o Linuxu jako takovém. Nechybí diskusní fórum, možnost stažení volně dostupných verzí nebo chybový reportér, ve kterém můžete sami hlásit problémy s distribucí. Hlavní zdrojem informací jsou pak publikované články, které se dělí na kategorie Mandriva Linux, Recenze, Návody a Aplikace. Vyhledávač je zde nutností.

Ubuntu Linux

www.ubuntu.cz

Ubuntu Linux je další distribucí vlastnící velmi dobře zpracovaný portál v českém jazyce. Recenzi této distribuce si můžete přečíst v příštím čísle PC WORLDu, berte tento odkaz tedy jako první náhled.
Ubuntu Linux je na rozdíl od např. Mandrily zcela zdarma ve všech verzích a obecně se jedná o jednu z uživatelský nejpříjemnějších distribucí. Obsahově je zaměřen právě na začínající uživatele pracující s Linuxem na desktopu. Na stránkách získáte samozřejmě jak jednotlivé součásti Ubuntu, tak i celé ISO obrazy CD a DVD instalačních médií. Nouze není ani o informační zdroje ve formě elektronické dokumentace (ne vždy v češtině), najdete zde diskusní fóra nebo sekci Návody, ve které objevíte výborně provedené a grafikou bohatě kořeněné tutoriály (např. Jak nainstaluji Ubuntu). Nechybí nezbytný vyhledávač a ani odkazy na další stránky, vesměs již v jazyce anglickém.

ABC Linuxu

www.abclinuxu.cz

Linuxové portály jsou u nás obrovskou studnicí informací. ABC Linuxu patří mezi nejlepší z nich. Jedná se o klasický, výborně provedený informační server, na kterém však najdete i množství návodů a tipů pro samotný Linux. V úvodu jste samozřejmě zavaleni aktuálními novinkami a články z linuxového světa, v horním menu však pokračujte i do dalších oblastí těchto stránek.
Najdete zde diskusní skupiny, často kladené dotazy, sekci věnovanou hardwaru, plnou informací o instalaci rozličného hardwaru pod Linuxem, sekci o softwaru, zabývající se novinkami v aplikačním světě, články, návody, učebnice v elektronické podobě i za peníze, blogy registrovaných uživatelů, které vám často pomohou vyřešit problém, PDF verzi časopisu, který vydává tento portál, slovník pojmů, bazar, knihovnu ovladačů a další. Je toho opravdu velmi mnoho, na portálu se tradičně konají soutěže a různé ankety. Vyhledávač je zde naprosto nezbytnou součástí.

Linux Zone

www.linuxzone.cz

Zóna Linuxu je podobně ambiciózním projektem jako výše uvedený web. Opět se jedná o informační portál, jehož hlavním přínosem je množství uveřejněných článků z mnoha oblastí. Tyto se potom dělí na kategorie, jejichž přehled najdete v levém vertikálním menu.
Neopomeňte tak navštívit Administraci, obsahující články a návody s tématem správy Linuxu, Literaturu, ve které najdete recenze dostupných publikací v češtině i angličtině, Bezpečnost plnou článků o bezpečnosti (překvapivě), Programování, Síťování, Aplikace, Multimédia a další a další. Každá sekce obsahuje desítky až stovky příspěvků. V takovém množství informací se neobjedete bez přítomného vyhledávače, potěší vás určitě i top žebříčky návštěvnosti jednotlivých kategorií a výběr nejlépe hodnocených článků.