Hlavní navigace

Užitečné tipy a triky pro Windows

1. 1. 2006

Sdílet

Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace Po měsíci se opět shledáváme u...


Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace



Po měsíci se opět shledáváme u dalšího dílu seriálu tipů a triků pro Windows. Přestože jsou za dveřmi Vánoce a nemilosrdně se blíží začátek nového roku, měl by se i tento úvodník tradičně věnovat jen a jen Windows. Microsoft v příštím roce představí evoluční verzi Vista a již dnes je k dispozici Beta1 pro testování, stačí se zaregistrovat. Vývojáři tohoto softwarového giganta se však zaměřují i na jiné oblasti. V poslední době se velmi úspěšně prosazují v mobilních telefonech a dalších jednoúčelových zařízeních. Vzhledem k obecnému trendu směřujícímu k elektronické domácnosti je to dobře zvolená strategie. Hlavním konkurentem na tomto poli je pro Microsoft (nikoliv) překvapivě opět Linux. Souboj těchto dvou OS tak rozhodně ani v budoucnu nezmizí. Těžit z něj však budou právě jejich uživatelé.

Tipy pro Windows

Tiskněte z Windows do DOSu(Win XP)

Dnešní díl tipů a triků začneme podle mého názoru velmi užitečným příspěvkem. Je všeobecně známo, že s přechodem Microsoftu na Windows řady NT v domácnostech (právě prostřednictvím Windows XP) se uživatelé definitivně vzdali prostředí MS-DOS, které je od té doby reprezentováno pouze aplikací Příkazový řádek. Ta je však pouhou náhražkou původního textového operačního systému. Spolu se zmizením DOSu však nezmizely staré dosové aplikace, které je nutno ve Windows XP dále provozovat (například zaběhlé účetní programy). Jejich konfigurací jsme se zabývali v jednom z minulých dílů, nikdy jsme však nemluvili o možnostech tisku. Těm budou náležet následující řádky.
Prvním způsobem, jak docílit bezchybného tisku z dosové aplikace je nastavení této možnosti již při instalaci tiskárny ve Windows. Pokud instalujete USB tiskárnu, upozorní vás průvodce na možnost tisku z dosových aplikací, která zajistí mapování tiskárny na virtuální paralelní port (LPT), jenž sloužil k připojení tiskáren dříve. Jestliže tiskárnu na LPT máte, pak není problém a tisk by měl fungovat bez větších obtíží.
Nepomůže-li předchozí nastavení nebo program nechce tisknout ani na tiskárnu připojenou přímo na paralelní port, můžete zkusit tisknout dokument přes soubor. V dosové aplikaci vyberte správnou tiskárnu a je-li to možné, proveďte tisk do souboru (u aplikací pro Windows je tato možnost přítomná téměř vždy, důležité je vybrat ovladač tiskárny, na které se bude poté dokument tisknout). Docílíte tak vytvoření souboru s příponou PRN (pravděpodobně) ve zvolené složce na vašem pevném disku. Poté stačí spustit Příkazový řádek a vepsat:
copy nazev_souboru.prn lpt1
Za předpokladu, že je vaše tiskárna připojena na prvním paralelním portu (LPT1), se soubor PRN potom vytiskne přímo na zvolenou tiskárnu.
Bohužel (nebo bohudík) je dnes poměrně nezvyklé vlastnit klasickou LPT tiskárnu, obecně se dnes téměř všechny tiskárny, zvláště pak ty levnější, připojují právě na port USB. Potom však výše uvedený příkaz nebude fungovat, Příkazový řádek totiž žádný port USB nezná. I tato situace však má řešení. Stačí opět mapovat příslušný USB port na klasický virtuální LPT. Předpokladem tohoto mapování je však sdílení tiskárny v počítačové síti. Mapováním se totiž této jakoby síťové tiskárně přiřadí paralelní port LPT, na který poté tisknete stejně, jako jsme to ukázali v předchozím případě. Tiskárna pak může být připojena i k jinému PC, pokud jste s ním spojeni počítačovou sítí. Sdílení tiskárny provedete jednoduše v menu Start Nastavení Tiskárny a faxy. Zde vyberte svoji tiskárnu, poklepejte na ni pravým tlačítkem myši a z kontextového menu zvolte Sdílení. V následujícím dialogu potvrďte váš zájem sdílet tiskárnu a vepište do kolonky jméno, pod nímž se bude v síti vyskytovat. Vše potvrďte a následujícím příkazem aktivujte mapování. To provedete opět v Příkazovém řádku takto:
net use lpt1 azev_pcsdilena_tiskarna /persistent:yes
Nazev_pc reprezentuje jméno vašeho počítače, které zjistíte v menu Start Ovládací panely Systém na záložce Název počítače. Sdilena_tiskarna je potom vámi zvolené jméno tiskárny, které jste vyplnili výše. Správné zadání příkazu vám Windows zřetelně potvrdí a jeho úspěšné provedení lze zkontrolovat vypsáním všech síťových spojení příkazem:
net use
Ten aplikujete opět v Příkazovém řádku. Poté stačí zopakovat příkaz copy uvedený výše a dokument bude automaticky přesměrován na odpovídající tiskárnu.

Odesílejte skupinově (Outlook Express 5, 6)

Elektronická pošta byla od začátku hlavním hnacím motorem internetu. A je jím dodnes, i když se její primární určení posunulo od prostých textových zpráv k prostředku pro kompletní výměnu informací, a to zdaleka nejen textových. I proto je používání e-mailu základním prostředkem komunikace pro internetové profesionály i začátečníky. Následující tip předvede, jak si práci s e-mailem trochu ulehčit. Je určen začínajícím uživatelům, pokročilejší níže popisovanou funkci jistě znají dokonale.
Větší firmy, které provozují řádově desítky navzájem do sítě propojených PC, často využívají takzvané groupwarové řešení pro výměnu zpráv a dokumentů (dat obecně). Příkladem může být například server Exchange nebo produkt Lotus Notes. Jestliže posíláte poštu v těchto systémech, neřešíte obvykle problémy s adresami nebo distribučními seznamy (tedy skupinou adres, na kterou posíláte určité specifické zprávy). Ty jsou totiž v systému již vytvořené a každý uživatel je používá automaticky. Jinak je tomu doma, kdy součástí firemní sítě nejste a navíc nemáte z finančních důvodů ani potřebný software. Přesto lze vytvářet jak seznamy adres, tak i distribuční seznamy, tedy skupiny uživatelů. Vše v Outlook Expressu, který dostanete přibalený přímo ve Windows.
Z menu Start Programy spusťte Outlook Express a jděte do roletového menu Nástroje. Zde spustíte poklepáním na Adresář samostatnou aplikaci, schraňující pod Windows vaše kontakty. Ty mohou být sdílené nebo lokální. V roletovém menu Nástroje (u aplikace Adresář) zvolte položku Účty. V následujícím dialogu lze přidat adresu internetového LDAP serveru s kontakty (např. firemními). Ty se potom objeví v seznamu jako sdílené. Pomocí tlačítka Nový lze samozřejmě přidat kontakty vlastní. S kontakty lze však provádět mnoho dalších užitečných věcí. Jednotlivé uživatele můžete třídit do vlastních složek, které vytvoříte v menu Soubor. Pokud chcete rozesílat shodné e-maily několika osobám, např. rodinnou fotografii, můžete v menu Soubor vytvořit skupiny, do nichž myší jednoduše vložíte jednotlivé kontakty a vytvoříte tak opravdové distribuční seznamy. Výhodou je, že jeden kontakt lze bez problémů umístit do více skupin. Při psaní zprávy pak vybere z adresáře celou skupinu (uvozenou znakem +) a zprávu pak odešlete všem členům najednou.
Celý Adresář, včetně vašeho členění a skupin, je uložen v jednom souboru s příponou WAB (Windows Address Book). Jeho umístění se dozvíte poklepáním na položku O programu Adresář v roletovém menu Nápověda. Tento soubor lze libovolně sdílet a kopírovat, dokáží s ním pracovat i jiné instance programu Outlook Express na jiných počítačích.

Pojmenujte Internet Explorer (Win 9x s IE)

Výsledek dosažený editací systémového registru při tvorbě tohoto triku není zrovna oslnivý, ale představuje opět ukázku toho, co všechno lze v registrech pozměnit. Okno Internet Exploreru obsahuje v horní části modrou lištu (případně jinou, podle vašeho barevného nastavení) a v ní titulek okna (Window Title). Ten je standardně nastaven na prázdnou hodnotu a na webových stránkách se mění podle HTML tagu <title>. Jestliže chcete definovat titulek okna podle vašeho gusta, aby zůstal vždy přítomen, čtěte dále.
Jděte do menu Start Spustit a spusťte regedit. V něm pokračujte do klíče HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Internet Explorer Main, kde hledejte položku Window Title. Pokud ji nenaleznete, je třeba ji vytvořit ručně. Poklepejte pravým tlačítkem do volného prostoru pravé části regeditu (ve složce Main) a zvolte vytvoření Nové textové (řetězcové) hodnoty. Tu nazvěte právě Window Title. Poté na ni znovu poklepejte, tentokrát již levým tlačítkem myši, a vepište libovolný text. Ten se bude po ukončení regeditu zobrazovat v každém novém okně Internet Exploreru.

Tipy pro MS Office

Hrátky s datem (Excel 2003)

První tip dnešní sekce věnované MS Office je určen spíše pro hravé uživatele, ale často se může hodit i při běžné kancelářské práci. Pohrajeme si totiž s časem a datem, resp. s pravidly pro jejich zobrazení v jednotlivých buňkách.
Je zcela běžné zapisovat do buněk informace o datu. Pokud je vepíšete, Excel sám pozná jeho typ a pokud jej nepozná, můžete ho sami vybrat z kontextového menu. Stačí na příslušnou buňku poklepat pravým tlačítkem myši a zvolit Formát buňky. Standardní vzhled data je pak ve formátu den, měsíc a rok. Nyní si představte situaci, že byste rádi zobrazili místo celého data pouze měsíc nebo jen den, nebo naopak jenom rok. Přitom byste ale dále chtěli mít v buňce celé datum a nikoliv jen tu část, kterou chcete vidět. Pomocí jednoduchého triku to lze snadno zařídit.
Mějme hypoteticky v buňce datum 1. 1. 2006. Poklepejte na buňku pravým tlačítkem a z kontextového menu vyberte položku Formát buňky. V ní pokračujte na záložku Číslo, kde definujete datový typ. Ze seznamu vyberte položku Vlastní a do kolonky Typ v pravé části dialogu zadejte příslušné znaky pro daná zobrazení. Jejich přehled najdete v tabulce (pro daný příklad 1. 1. 2006).
Po zadání správného typu se v buňce zobrazí jen ta část data, kterou si přejete zobrazit. Při poklepání na buňku však na stavovém řádku uvidíte stále celé zadané datum, tedy o něj nepřijdete. Podobné hrátky se zobrazením, i když v menší míře, lze provádět i s časem. Zkuste a uvidíte.

Trasuji, trasuje, trasujeme (Excel 2003)

Excel je velmi silným výpočetním nástrojem, i když jej k tomuto účelu používá jen menší část uživatelů. Přesto v něm lze spočítat i komplikované úlohy. Díky rostoucímu počtu funkcí a rozsahu hodnot, s nimiž Excel dokáže pracovat, se rozvíjí i funkce spojené s kontrolou výpočtu a jeho trasováním. V Excelu 2003 je už systém kontroly poměrně propracovaný a my si v následujícím tipu nastíníme, jak jej používat.
Mějme modelový příklad excelovského dokumentu s velkou tabulkou a spoustou výpočtů, které zpravidla generují další výpočty atd. až k finálnímu číslu, umístěnému tradičně kdesi v pravé dolní části našeho dokumentu. Považujme toto číslo za správné. Nyní změňme podle potřeby původní vstupní hodnoty (tradičně někde v horní levé části dokumentu), případně obohaťme náš dokument nějakými novými. Při špatné konstrukci výpočtu se nám snadno stane, že místo výsledku obdržíme chybovou hlášku nebo nesmyslné číslo (druhého případu si ani nevšimnete, ale váš šéf již ano). Při komplikovaném sledu hodnot ve výpočtu se taková chyba hledá velmi obtížně. Je proto snazší využít nástroje skryté v roletovém menu Excelu.
Konkrétně se jedná o roletku Nástroje, ve které najdete položku Závislosti vzorců. Název napovídá mnohé. Existuje hned několik možností, jak závislosti v dokumentu zobrazit. Označte konkrétní buňku (obsahující např. chybný výsledek), k níž se má trasování vztahovat, a poté zvolte ve výše uvedeném menu možnost Předchůdci pro zobrazení všech předchozích závislostí vedoucích k označené buňce. V opačném případě zvolte pro zobrazení všech následujících výpočtů možnost Následníci. Pokud jste z vašich výpočtů obdrželi místo čísla jen chybovou hlášku, zkuste použít funkci Najít chybu, jež vám automaticky zjistí, ve které z předcházejících buněk došlo k nesmyslnému výpočtu. Jestliže funkci trasování použijete častěji, vyplatí se zvolit možnost Panel nástrojů, kdy jsou vám pak všechny předchozí funkce k dispozici v malém plovoucím panelu.
Trasováním dnešní díl tipů a triků pro Windows a Office zakončíme. Jistě jste si všimli absence velikonočních vajec neboli Easter Eggs. Současní vývojáři pravděpodobně postrádají smysl pro humor v míře, v jaké ho měli jejich předchůdci. Proto i nových nápadů a skrytých veselostí najdete v nových verzích softwaru čím dál méně. Snad se to zlepší s dalším dílem našeho seriálu, kdy si zase nějaké to vajíčko ukážeme. Příště se těším opět na shledanou.5 0716/OK o
TypZobrazení
dd01 (prvního)
ddddneděle
mm01
mmmmleden
rr06
rrrr2006

Intertipy

Ačkoliv se blíží svátky klidu, míru a pohody, situace mezi poskytovateli připojení k internetu se dále přiostřuje. Při sledování večerních pořadů na našich hlavních českých televizních kanálech tak získáte zajímavý dojem, že nejprodávanějším artiklem není prací prášek, ale připojení pro Karla s Hynkem kdesi na statku. Pominu-li podle mého názoru celkem vtipný obsah televizního šotu, musím konstatovat, že se poskytovatelé pokouší více či méně úspěšně zasáhnout všechny skupiny obyvatelstva a prezentují připojení k internetu jako něco zcela běžného a obyčejného. A toto konstatování je velmi, velmi příjemné.
Dnešní tipy a triky nezabloudí k žádnému z produktů Microsoftu, ale přímo ke konkurenci, tentokrát od firmy Sun. Kancelářský balík OpenOffice.org si totiž získává po světě stále více příznivců a bere uživatele právě rodině MS Office System, což mohlo znít uším pravověrných stoupenců Microsoftu ještě před rokem jako pohádka. Zapněte své prohlížeče (mnohé z nich taktéž nepocházejí od MS) a jdeme na to.

OpenOffice Tips

www.openofficetips.com

Ačkoliv byste mohli propadnout myšlence, že tento web je kompletní databází tipů pro OpenOffice.org, opak je pravdou. Najdete zde pouze informace o jeho výpočtové části, tedy OpenOffice Calcu, alternativě k MS Excel. To však nebránilo autorům v profesionálním pojetí celých stránek. V úvodu jste proto zavaleni výčtem tipů posledního aktuálního dne, které jsou obohaceny výborně provedenou ilustrační grafikou. V pravém sloupci pak najdete kalendář, pomocí něhož se přenesete do libovolného jiného dne, index všech tipů a triků, nezbytný vyhledávací nástroj, archiv tipů, chronologicky seřazený a rozdělený na měsíce v roce, rychlý přehled posledních tipů ve formě hypertextových odkazů a v neposlední řadě také index tipů, tentokrát dělený podle kategorií. Za všechny jmenujme Function Tips nebo OpenOffice Basic. Vše je zpracováno ve velmi přehledném layoutu, anglicky.

OpenOffice FAQs

documentation.openoffice.org/faqs/index.html

V druhém tipu tohoto čísla se podíváme přímo ke tvůrci kancelářského balíku, firmě Sun. Ačkoliv to z názvu nemusí být přímo patrné, věřte, že v podání Sunu jsou FAQ (často kladené dotazy) přesným obrazem tipů a triků. Tentokrát opět výborně zpracovaných a rozdělených podle samotných součástí kancelářského balíku. Snadno tak najdete hned na úvodní stránce požadovanou FAQ Collection (jak se skupina tipů nazývá) pro každou aplikaci zvlášť a k tomu ještě tipy pro práci s balíkem obecně a tipy pro instalační proces. Tvorby tohoto druhu dokumentace se navíc můžete sami zúčastnit vložením nějakého vlastního postřehu. V kolekcích jsou tipy přehledně číslovány a vždy v indexu doplněny krátkou anotací pro lepší orientaci. Zřídka je použita ilustrační grafika. Nechybí samozřejmě fulltextový vyhledávač. Z každé části FAQ vede přímý odkaz na oficiální dokumentaci produktu, která je taktéž výborně provedena. Kromě klasické nápovědy najdete na stránkách dokumentace sekce How-To, které se zabývají řešením konkrétních problémů, nebo připravené šablony pro všechny součásti balíku. K dispozici jsou i tutoriály ve formátu SWF (Flash) a obecná výuková videa (taktéž SWF).

OOExtras

ooextras.sourceforge.net/downloads/czech/

Extras pro OpenOffice.org jsou projektem, který se snaží sdružit aktivity jednotlivých autorů v jeden celek. Jeho cílem je vytvořit databázi šablon a plug-in modulů od jednotlivců, kteří se rozhodli sdílet své výtvory i s ostatními uživateli OO.org. Výše uvedený odkaz směřuje přímo na stránky české sekce. Šablony se totiž pro jednotlivé země dosti liší, je logické, že oficiální dokument bude v různých zemích odlišný. Česká sekce bohužel obsahuje pouze dva příspěvky pro OO Calc, nic vám však nebrání navštívit i ostatní země a poohlédnout se po nějaké užitečné šabloně u nich. OOExtras však nenabízejí jen šablony, najdete zde např. i grafické prvky pro vaše budoucí multimediální prezentace, které jsou jistě jazykově a místně naprosto nezávislé. Česky i anglicky.

OpenClipart

openclipart.org

Anglický výraz klipart snad nemusím nikomu představovat, slovíčko Open pak značí příslušnost k rodině OpenOffice.org a zároveň významově i k open source obecně. Na výborně provedené stránce tak nenajdete nic více, ale ani nic méně než solidní knihovnu vektorové grafiky pro využití nejen v produktech tohoto kancelářského balíku. Na úvodní stránce však musíte nejprve prostudovat novinky a pomocí odkazu v levém sloupci také informace o daném projektu. Stěžejní je však vyhledávač a přímý odkaz na knihovnu klipartů v horní horizontální liště. Jednotlivé obrázky jsou rozděleny do mnoha témat, od Animals až po Unsorted. Témata obsahují samozřejmě pouze rastr zmenšenin, na které je nutné poklepat a dozvědět se tak více o velikosti a možnostech downloadu. I když pojem zmenšeniny zde vzhledem k vektorové povaze poněkud ztrácí smysl. Vše velmi přehledné a anglicky.

OOMacros

www.ooomacros.org

Další z povedených "open" projektů sdružený okolo OpenOffice.org. Tentokrát se jedná o velmi rozsáhlou databázi maker. Na výše uvedeném odkazu najdete především projektové informace, pro konkrétní makra musíte vybrat jeden z odkazů na horizontální liště. Makra jsou velmi jasně rozdělena na ty "pro uživatele" a "pro vývojáře". Na liště najdete i odkaz na formulář, pomocí něhož lze přidat vlastní makra. Vlastní makra jsou seřazena pouze podle abecedy a najdete je na jedné společné textové stránce obsahující také index, který se přece při pohybu po dlouhém dokumentu hodí. To je vše. V angličtině.

KnowledgeBase

mindmeld.cybersite.com.au/index.php

Databáze vědomostí týkajících se OpenOffice.org. Je to možná příliš honosné, nicméně naprosto pravdivé označení. Na úvodní stránce najdete obrovský vyhledávač, do kterého stačí zadat slovo nebo text, který vás zajímá, a budete zahlceni množstvím odkazů na příspěvky s tímto textem. Vyhledávač vás přímo vyzývá k zadání konkrétní otázky (doporučuji angličtinu), nikoliv ke shluku klíčových slov. Databází lze samozřejmě i procházet. Bohužel se tak děje bez jakéhokoliv logického řazení, takže je to práce nadmíru obtížná. Nechybí ani možnost přidání vlastního příspěvku a obohacení celého kolosu. Zkuste a uvidíte.