Hlavní navigace

Užitečné tipy a triky pro Windows

1. 12. 2006

Sdílet

Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace Spolu s blížícím se ko...


Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace


Spolu s blížícím se koncem kalendářního roku přichází (kromě zimního období) doba nových Windows, jichž se uživatelé dočkají po dlouhých pěti letech čekání. Microsoft již zveřejnil přibližná data prodeje, česká verze tak bude připravena až někdy na počátku března. Anglická se však objeví již na přelomu roku a jistě se s ní setkáme i v našich končinách.
I přes vynechání velkého množství původně plánovaných revolučních novinek budou Windows Vista jiným operačním systémem, než jsme byli doposud zvyklí. S odlišností práce se pak objeví i odlišné uživatelské problémy a já věřím tomu, že se již za pár měsíců setkáme v našem seriálu právě s tipy a triky pro Windows Vista.
Dnešní díl vám opět poskytne rady ze světa Windows XP a starších verzí tohoto OS, alespoň prozatím, neopomeneme ani tipy pro kancelářský balík MS Office. Přeji příjemné objevování.

Tipy pro Windows

Odkazy snadno a rychle (Windows XP)

Tento tip vás provede vytvořením vlastních internetových odkazů na libovolném místě Windows, např. na pracovní ploše.
Způsob práce ve Windows je víceméně postavený na odkazech, tedy samostatně stojících objektech, které odkazují na pevně umístěné soubory na vašem pevném disku. Např. nabídka Start obsahuje vlastně jen samé odkazy na jednotlivé aplikace instalované na vašem PC. Odkazů je mnoho druhů, jedním z nich je i internetová zkratka. Tento odkaz směřuje přímo na jistou URL na internetu nebo na lokálním disku, na FTP server nebo cokoliv z jiných dostupných internetových technologií.
Ačkoliv odkazy na ploše běžně vytvoříte poklepáním pravým tlačítkem myši a volnou Nový z kontextové nabídky, internetový odkaz v tomto menu překvapivě nenajdete. Jeho vytvoření je však snadné a pokud jej jednou máte, ostatní získáte jen pouhou modifikací původního.
Jděte do menu Start Programy Příslušenství a otevřete aplikaci Poznámkový blok. Do něj vepište následující text, kde první řádek definuje typ odkazu a druhý pak jeho obsahovou část, kterou nahraďte libovolnou jinou internetovou adresou:
[InternetShorcut]
URL=http://www.pcworld.cz
Z roletového menu Soubor vyberte možnost Uložit jako... a v následném dialogu zvolte Uložit jako typ... Všechny soubory. Název souboru poté zadejte libovolně, důležitá je však přípona URL. V našem příkladu nazveme soubor třeba pcworld.url. Poté soubor uložte na pracovní plochu, zavřete Poznámkový blok a poklepejte na takto vytvořený odkaz. Spustíte prohlížeč se zadanou internetovou adresou.

Informujte uživatele (Windows 9x)

Pokud ještě stále ve firmě používáte počítače s operačním systémem Windows 98, jistě vás i v dnešní moderní době potěší následující tip. Ten je určen uživatelům, kteří se do Windows standardně přihlašují, tedy mají je připojené v síti, nebo ještě lépe: jeden počítač je používán více uživateli. Jestliže si tito uživatelé chtějí sdělit nějaký vzkaz ve formě krátkého textu, mají několik možností. První možností je "žlutý papírek", který je sice stále masově používán, nicméně je zcela nemoderní a ještě máte ulepený monitor. Navíc je takový vzkaz v podstatě veřejnou záležitostí. Další možností je napsat e-mail nebo použít podobnou formu komunikace. Ta ale v některých případech nemusí být dostupná.
Ačkoliv Windows řady 9x nebyly pravděpodobně primárně koncipovány jako víceuživatelské systémy, nabízí možnost zanechání vzkazu při přihlašovacím dialogu. Stačí k tomu jednoduchá úprava systémového registru. Tuto formu připomínky lze také (asi ještě účinněji) použít jako stálé upozornění při startu Windows (např. uvařit ranní kávu, pokud byste zapomněli). Spusťte regedit z menu Start Spustit a jděte do klíče HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/WinLogon. Zde klepněte pravým tlačítkem myši na pravou část regeditu a zvolte Nový Textová hodnota. Tuto novou položku nazvěte LegalNoticeCaption a jako její hodnotu zadejte text, který se objeví v titulku okna zprávy. Stejným způsobem vytvořte ještě další položku LegalNoticeText, jejímž obsahem bude samotný text zprávy. Ukončete regedit a odhlaste se z Windows. Objeví se vámi definovaná zpráva, která bude čekat na potvrzení, poté se můžete opět přihlásit.

Vícenásobné asociace (Windows XP)

Již mnohokrát jsme se v našem seriálu bavili o konfiguraci asociací souborů s aplikacemi ve Windows. Přesto jsme ještě stále nepostihli všechny možnosti nastavení. V následujícím tipu si ukážeme další způsob, jak asociace konfigurovat, tentokrát budeme vytvářet asociace vícenásobné.
Pro čtenáře, kteří netuší, o čem byla v předchozím odstavci řeč: v systémech Windows od Microsoftu se používá pro identifikaci typu souboru třípísmenná přípona. Tu asi každý alespoň jednou viděl. Podle této přípony Windows poznají, jakou mají spustit aplikaci pro prohlédnutí nebo editaci daného souboru. Po instalaci Windows jsou již přednastaveny některé asociace na aplikace, které máte ve Windows k dispozici od Microsoftu. S instalací dalších programů postupně přibývají další asociace. Tento fakt ale přináší i problémy.
Například soubory s koncovkou RTF (Rich Text Format) jsou implicitně asociovány na program Wordpad. Po instalaci kancelářského balíku Office jsou tyto asociace přepsány a soubory RTF se otevírají už jen v MS Wordu. Pro prohlížení souborů vám ale stačí spolehlivě Wordpad, který se spouští rychleji a zabírá méně místa v paměti.
Řešení této situace je mnoho, některé už jsme popisovali v minulých dílech. Pro připomenutí: asociaci můžete samozřejmě nastavit zpět na Wordpad, nebo můžete pro výběr aplikace použít položku Odeslat (Send To), která je k dispozici ve složce Windows. Další možností je právě vytvoření více asociací k jedné koncovce. Jde to a výhodou je, že všechny takto vytvořené další asociace se zobrazí přehledně u daného typu souboru v kontextovém menu.
Poklepejte na ikonu Tento počítač a z roletového menu Zobrazit zvolte položku Možnosti složky. Zde přejděte na záložku Typy souborů, kde najdete seznam všech asociací, které jsou momentálně konfigurované ve vašich Windows. V seznamu vyhledejte příponu (typ) souboru, který chcete upravit, a po jeho výběru stiskněte tlačítko Upřesnit na pravé dolní straně dialogu. V následném okně máte k dispozici popis typu, výchozí koncovku a seznam akcí, který nás zajímá nejvíce. Například u zmiňovaného RTF najdete akce Otevřít, print a printto (tomu říkám částečný překlad). Důležitá je v tomto případě akce Otevřít, která Windows říká, v jakém programu mají soubory RTF otevřít. Nechte existující asociace být a pomocí tlačítka Nová přidejte další. V našem případě nazvěte novou akci například Otevřít ve Wordpadu a do spodní kolonky vyberte pomocí tlačítka Procházet program wordpad.exe, který najdete ve složce c:Program FilesWindowsNTAccessories. Po potvrzení se v seznamu objeví další akce. Nyní ještě zbývá určit, jaká akce bude mít přednost po poklepání na soubor RTF. To určíte tak, že vyberete požadovanou akci a stisknete tlačítko Nastavit výchozí.
Pokud nyní poklepete na soubory typu RTF, provede se výchozí akce z vašeho seznamu, jestliže chcete provést jinou akci (třeba právě otevření RTF ve Wordpadu, nikoliv ve Wordu), klepněte na soubor RTF pravým tlačítkem a v kontextovém menu uvidíte naše známé Otevřít ve Wordpadu. Takto můžete přidat hned několik možností pro otevření a všechny je uvidíte v kontextovém menu.

Tipy pro MS Office

Text do tabulky (Word)

Když se řekne ve spojitosti s MS Office slovo tabulka, vybaví se každému MS Excel, který má v tomto balíku tabulky na starosti. Již v několika tipech jsme si ale předvedli, že na tvorbu tabulek jako takových (tedy po stránce vizuální, nikoliv početní) není špatný ani MS Word. V tomto tipu si předvedeme další z jeho drobných možností pro tabulky.
Mějme nějaký dokument, třeba seznam zaměstnanců s telefonními čísly, nebo jenom seznam něčeho jiného, co byste rádi měli uspořádané v tabulce, nicméně máte k dispozici pouze dokument nebo prostý text. První možností je tento text importovat a upravit v Excelu. Druhou možností je použít pro konverzi do tabulky samotný Word a neodchylovat se tak například od použitého formátu (pokud máte text připravený také ve Wordu).
Označte ve Wordu text, který byste rádi nějakým způsobem převedli do tabulky. Poté jděte do menu Tabulka a zvolte Převést a poté Text na tabulku. Následný dialog je pro úspěšný převod klíčový. Nastavte vše podle vašich představ, zvýšenou pozornost poté věnujte nastavení oddělovače jednotlivých sloupců tabulky v dolní části dialogu. Můžete zvolit i vlastní znak, kterým jsou jednotlivé položky odděleny. Poté klikněte na tlačítko Autoformát, pod nímž si můžete vybrat některý z připravených vzhledů tabulky, včetně barev a rozvržení. Jednotlivé položky je samozřejmě možné měnit. Poté vše potvrďte a doufejte v dokonalý převod.

Nemáte myš s kolečkem? (Word)

K dnešnímu počítačovému standardu neodmyslitelně patří myš s kolečkem nebo alespoň s kolébkou, pomocí které můžete pohodlně posouvat dokumenty, ať už ve Wordu nebo v jiné aplikaci. Jestliže patříte mezi uživatele, kteří myš s touto "technickou vymožeností" nevlastní, čtěte následující tip, mohl by vám být užitečný.
Uživatelé myší s kolečky a kolébkami totiž mohou velmi pohodlně posouvat dokumenty, aniž by sundali ruce z klávesnice, případně přestali pracovat s tlačítky myši. Vy, kdo jste o tuto výhodu připraveni, máte možnost zapnout v MS Office funkci Automatické posunování, která se chová obdobně. Jak na to?
Otevřete Word a jděte do roletového menu Nástroje. Zde zvolte položku Vlastní a přejděte na záložku Příkazy. V levém sloupci potom vyberte skupinu příkazů Nástroje a v pravém vyhledejte příkaz Automatické posunování.
Tento příkaz potom můžete levým tlačítkem myši přetáhnout na libovolnou lištu s nástroji v horní části Wordu pod roletovými menu. Zobrazí se jako tlačítko. Pokud toto tlačítko stisknete, můžete pohybem myši posunovat dokumentem nahoru a dolů, pokud ho stisknete znovu, funkce se vypne.
Je šikovné mít k této funkci přiřazenou klávesovou zkratku tak, abyste ji mohli pohodlně ovládat z klávesnice a nemuseli najíždět myší na zmíněné tlačítko.

Hledejte s Excelem (Excel 2000)

Dnešní první tip pro kancelářský balík bude ze soudku těch užitečných, ale nepříliš náročných tipů a triků. Je také určen uživatelům starší verze Office, která se však stále hojně používá. Začátečníci jsou vítáni. Užitečný bude tento tip hlavně v případě, že patříte mezi časté uživatele Excelu a máte na svém pevném disku desítky a více souborů různého druhu. Potom se vám bude hodit poměrně užitečná vyhledávací funkce, která je k dispozici přímo v Excelu a tím pádem je šita excelovským dokumentům dokonale na míru.
Úspěšnost vašeho hledání se pak zvyšuje v případě, že pravidelně vyplňuje informace o dokumentu, které najdete v dialogu Vlastnosti v roletovém menu Soubor na záložce Souhrnné informace.
Spusťte Excel a jděte do roletového menu Soubor. Zde zvolte Otevřít. Nyní jste žádáni o vybrání dokumentu, o kterém třeba nevíte, kde jej hledat. Znáte však některé jeho parametry. Pro vyhledání klepněte na rozbalovací nabídku Nástroje v pravé horní části dialogu Otevřít. Z menu potom vyberte funkci Najít. V následném dialogu můžete pohodlně zadat parametry hledaného excelovského sešitu, důležitá je část nazvaná Zadat další kritéria, kde z rozbalovací nabídky vyberte potřebné kritérium a do kolonky Hodnota zadejte hledaný řetězec. Zbývá nastavit složku, která se má prohledat, a stisknout tlačítko Najít.
Přeji mnoho úspěchu při hledání ztracených tabulek.

Easter Eggs

TrueType Credits (Windows 95/98/XP)

Dnešním dílem obohatíme rubriku velikonočních vajíček pouze jedním příspěvkem, zato ale poměrně rozsáhlým. V úvodu tohoto triku bych navíc rád podotkl, že jsem ho skutečně ve všech uvedených systémech vyzkoušel a všude byl funkční. Nejsem si také zrovna dvakrát jistý, zda se tento trik hodí do rubriky Easter Eggs, nebo zda měl být spíše uveden společně s tipy pro Windows. Jedná se totiž částečně o seriozní rozšíření Windows a částečně o legrácku autorů tohoto rozšíření.
Přejděme ale k věci. Ve Windows je přítomno již od instalace velké množství řezů písma neboli fontů. Tyto fonty používají všechny programy napsané pro Windows, slouží k zobrazování znaků příslušného písma. Tento fakt je asi většině uživatelů znám. Méně je již známo, že fonty mají nějaké další vlastnosti, které lze prohlížet, že některé fonty neobsahují českou diakritiku, proto s nimi nelze psát česky atd. Tyto vlastnosti lze v systému Windows snadno ověřit a získat tak o každém fontu potřebné informace.
Tyto informace naleznete běžně v Ovládacích panelech pod ikonou Písma (Fonts v anglické mutaci). Zde najdete přehled všech nainstalovaných písem, po poklepání na vybraný řez pravým tlačítkem a volbou Vlastnosti získáte podrobnější informace o umístění souboru písma atd. Jestliže vám existující popis vlastností písma nestačí, nabízí Microsoft na svých stránkách ke stažení knihovnu, která počet záložek v dialogu Vlastnosti u každého písma podstatně rozšiřuje. Popis této knihovny a odkaz ke stažení najdete na této adrese: www.microsoft.com/typography/property/property.htm?fname=%20&fsize=.
Na této stránce se dostanete až k souboru s knihovnou, který nainstalujte. Nemusíte se obávat, instalace ve všech uvedených systémech proběhla bez problémů, ani později jsem nepozoroval žádné komplikace. U Windows 9x budete muset restartovat.
Po instalaci rozšíření si opět v Ovládacích panelech zkuste zobrazit vlastnosti u některého z písem. Uvidíte, že jich je mnohem více. Jejich využití a obsah již nechám na vás, asi by bylo zbytečné zde vše popisovat a komentovat.
Nyní se dostáváme k hranici mezi solidním tipem pro Windows a následujícím trikem. Po úspěšné instalaci rozšíření vlastností fontů od Microsoftu označte font Times New Roman z fontů v dialogu Písma v Ovládacích panelech tak, aby byl vysvícený (podbarvený). Poté stiskněte kombinaci kláves Ctrl+Shift a poklepejte na zvolený font pravým tlačítkem. Po volbě Vlastnosti z kontextového menu vám v dialogu přibude záložka s názvem TrueType Credits. Zde najdete informace o autorech a přes ně také jednu další. Tuto záložku najdete pouze u písma Times New Roman, alespoň mně se v žádném z operačních systémů u jiného písma neobjevila.6 0514/OK o
áme za sebou další ročník veletrhu Invex v Brně, který se docela vydařil a po mnoha letech podle slov návštěvníků opět zamířil se svojí křivkou zajímavosti vzhůru. Před koncem roku Microsoft konečně dokončil novou verzi Windows Vista. Ta je již ve výrobě a ve finální české verzi se objeví na počátku března 2007. Součásti Visty je i nový Internet Explorer 7, který si můžete pořídit již nyní. Z vlastní zkušenosti jej mohu jen pochválit. Obsahuje všechny podstatné novinky, které už v obstarožní šestce citelně chyběly. IE7 je i ve své poslední betaverzi velmi stabilním produktem. Společně s jeho nástupem ve Windows Vista můžeme očekávat návrat Microsoftu na bitevní pole prohlížečů, kde ho v poslední době začaly zastiňovat podstatně méně významní (myšleno finančně) konkurenti.
S vypuštěním poslední betaverze Windows Vista začalo na internetu přibývat stránek s tipy a triky pro tento nový operační systém. Na některé z nich se podíváme i v tomto článku.

Windows Vista Tips

www.microsoft.com/windowsxp/using/windowsvista/ballew_5winvistati ps.mspx

Přestože tento odkaz víceméně naplňuje obsahové požadavky dnešního tématu, nezmiňuji jej jen kvůli těm několika tipům pro Windows Vista. Ukazuje právě na fakt, že hlavní informace se čím dál tím více vyplatí hledat na stránkách výrobce, ačkoliv tomu tak dříve nebylo. S vypuštěním betaverze vzniklo na webu Microsoftu mnoho blogů, zachycujících zkušenosti vlastních betatesterů. Jedním z nich je právě výše uvedený odkaz, kde vás žena-testerka seznámí se svými postřehy v pěti dobře zpracovaných tipech. Jelikož je stránka součástí celého webu Microsoftu, nechybí žádné další podpůrné výhody ve formě vyhledávače a podobně. V angličtině.

Vista Babble

www.vistababble.com

Další velmi povedená stránka internetových fór, věnovaných výhradně Windows Vista. Vista Babble je obrovským portálem s příspěvky dělenými do desítek kategorií. V úvodu jste seznámeni s podstatou projektu a je vám nabídnuta registrace. Vše podstatné je pak v levém menu, kde najdete odkazy na jednotlivá fóra, zahrnující kromě tipů a triků také samotnou pracovní plochu, různé aplikace ve Vistě, instalaci systému, bezpečnost a mnoho dalších. Nechybí ani nezbytný prohledávač rozsáhlých diskusí nebo anketa. Vše samozřejmě v angličtině.

WinSuperSite for Vista

www.winsupersite.com/faq/vista.asp

Součásti tohoto velmi rozsáhlého webu se v našem seriálu objevily již mnohokrát. Výše uvedený odkaz směřuje výhradně na stránky věnované Vistě, obsahující hned v úvodu mnoho zajímavých informací a novinek. Windows Vista FAQ odpovídají na otázky uživatelů, v dolní části stránek pak můžete zadat i své vlastní. V horní liště nechybí vyhledávač, který vám se vším pomůže. Anglicky.

Steve Sinchak Vista Tips

www.stevesinchak.com/ShowCategory278.aspx

Další stránky soukromého tvůrce, zabývající se tipy pro Windows Vista. V úvodu najdete odkazy na několik tipů, mířící i na jiné weby na internetu. I proto je kvalita tipů rozdílná. V pravém menu pak najdete dlouhou řadu odkazů na další kategorie z oblasti Windows Vista a Windows XP. Za všechny jmenujme Windows Vista Security Tweaks, Windows Vista Media Center a mnoho dalších. Každá kategorie obsahuje stejně jako v úvodním případě (usability tips) několik odkazů i na jiné stránky na internetu. Na stránce logicky chybí vyhledávač, neb zdroje jsou různé. Autorovi lze nechat vzkaz v guestbooku. V dolní části pak najdete i informace o spřátelených diskusních fórech o Windows Vista. Anglicky.

Tweak Vista

www.tweakvista.com

Profesionálně zpracovaný portál, jehož název napoví vše podstatné. V úvodu jste zavaleni seznamem novinek z oblasti vývoje Windows Vista, zprávami o tom, co se šušká, apod. Životodárným zdrojem stránek je prodej aplikace, jež dokáže ladit vzhled a funkce vašich Windows. Naštěstí vám však tvůrci nabízejí získané tweaky i ve formě článků, dostupných v další části webu. Tipy jsou rozděleny do základních kategorií, za všechny jmenujme Customize Interface, Performance, Security nebo Software. V každé kategorii pak najdete souhrn převážně textových příspěvků, jež lze prohledávat fulltextovým vyhledávačem. Stránky obsahují podobnou část i pro Windows XP. V dolních pasážích pak nechybí nezbytné odkazy na diskusní fóra a další stránky s podobným zaměřením. Vše anglicky.
Tímto odkazem se dnes rozloučíme, příště se těším opět na shledanou.