Hlavní navigace

Uživatelé si stěžují: Antiviry příliš zpomalují počítač

28. 5. 2008

Sdílet

Stále komplexnější antivirová řešení jsou i náročnější na hardware počítačů a uživatelům občas při dlouhém nabíhání systému či zpomalujícím skenování disků dochází trpělivost. Velcí výrobci antivirů se proto snaží vyjít uživatelům vstříc na nabídnout řešení z této situace.

Stále komplexnější antivirová řešení jsou i náročnější na hardware počítačů a uživatelům občas při dlouhém nabíhání systému či zpomalujícím skenování disků dochází trpělivost. Velcí výrobci antivirů se proto snaží vyjít uživatelům vstříc na nabídnout řešení z této situace.

Již příští rok by například produkty Symantecu z řady Norton měly vyslyšet stížnosti uživatelů, že jim antiviry a další programy výrazně zpomalují počítač a snižují produktivitu práce – ať už jde o rychlost přístupu k pevnému disku nebo v nevhodný okamžik spuštěné skenování.

Con Mallon, ředitel marketingu produktů evropského Symantecu, uvedl, že budoucí produkty firmy se budou rychleji instalovat (pod 1 minutu). Norton 360 Version 2.0 se dnes po spuštění počítače načítá asi půl minuty, v další verzi by tento čas měl být jen asi 10 sekund. Aplikace Symantecu by také neměly v budoucnu vyžadovat na disku více než 100 MB volného místa (tohle uživatele dnes však pálí asi ze všeho nejméně).

Snížit by se měla i doba potřebná ke skenování systému. Jednou z možností je přeskakovat určité soubory, které budou pokládány automaticky za důvěryhodné (například některé komponenty systému a aplikací Microsoftu). Symantec ovšem samozřejmě nezveřejní žádný seznam souborů, které kontrola přeskočí – takový seznam by byl totiž pro útočníky jasným návodem, na co se zaměřit.

McAfee nedávno přišla s analogickým přístupem, kdy se bezpečnostní programy začnou načítat například až ve chvíli, kdy si uživatel stačí stáhnout poštu. Produkty McAfee by také měly automaticky detekovat spuštěná multimédia či prezentace, odložit v té době skenování nebo alespoň nepřerušovat práci dialogy, které vyžadují uživatelovu reakci.
Nenechte si ujít:
AVG 8.0 je k dispozici už i zadarmo

Masivní útok zasáhl desítky tisíc serverů

Sociální sítě, volby a počítačoví hráči budou v roce 2008 nejvíce v ohrožení

Zabraňte nežádoucímu úniku dat ze své firmy

Vydírání se souhlasem: jak přinutit uživatele pornostránek zaplatit?

10 hlavních bezpečnostních hrozeb roku 2008

Šifrovací software se dnes stává v organizacích již téměř nutností

Například společnost AVG Technologies u svého nového produktu AVG Internet Security 8.0 také propaguje jako jednu z hlavních výhod nízkou náročnost na hardware počítače. V případě dvou- a více jádrového procesoru totiž využívá tato aplikace méně zatížené jádro, takže uživatel není pří testech počítače v běžné práci nikterak výrazně limitován.