Hlavní navigace

V Česku vznikne závod na výrobu polovodičových součástek za desítky miliard

19. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost Onsemi oznámila, že si pro vybudování kompletního výrobního řetězce pokročilých výkonových polovodičů na bázi karbidu křemíku (SiC) vybrala Česko. Investice by měly dosáhnout výše až dvou miliard dolarů.

Závod by vyráběl inteligentní výkonové polovodiče, jež jsou nezbytné pro zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie a datových center s umělou inteligencí.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Společnost by touto investicí navázala na své současné provozy v ČR, které zahrnují růst krystalů křemíku, výrobu desek na bázi křemíku a karbidu křemíku (leštěných a s epitaxní vrstvou) a výrobu křemíkových čipů. V současné době je závod schopen vyrobit ročně přes tři miliony desek a více než miliardu výkonových čipů.

Po schválení investiční pobídky vládou České republiky a její notifikace u Evropské komise by se jednalo o jednu z největších investic soukromého sektoru v historii České republiky. 

Investice by přispěla k prosperitě a ekonomické dynamice celého Zlínského kraje. Po realizaci investice by celý závod ročně přispíval k HDP Česka částkou vyšší než 6 miliard korun.

„Rozhodnutí společnosti onsemi expandovat v Česku je jasným potvrzením atraktivity naší země pro zahraniční investice a silným impulsem pro naši ekonomiku,“ dodává Jozef Síkela, tuzemský ministr průmyslu a obchodu.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Investice podle něj posiluje naši pozici v oblasti polovodičů a zároveň má potenciál přispět k rozvoji automobilového průmyslu a pomoci nám s jeho adaptací na nastupující éru elektromobility.

Karbid křemíku je klíčovým polovodičovým materiálem pro vysoko výkonové aplikace spojené s vysokou teplotní zátěží.

Čína spouští rekordní miliardový fond na podporu výrobců čipů Přečtěte si také:

Čína spouští rekordní miliardový fond na podporu výrobců čipů

Jeho výroba je ale obtížná. onsemi je jednou z mála společností na světě, která je schopna vyrábět polovodiče na bázi karbidu křemíku od růstu krystalů až po pokročilá řešení pouzdření.

CS24

Rozšířením výroby v České republice by společnost byla schopna rychleji zajistit dodávky pro zákazníky, čímž by posílila své vedoucí postavení v oblasti inteligentních energetických řešení. 

Rovněž by mohla využít nejnovějších výzkumných poznatků pro maximalizaci efektivity výroby.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?