Hlavní navigace

V Indii byl zatčen programátor za posílání hrozeb prezidentovi emailem

18. 10. 2008

Sdílet

Profesionální IT pracovník odděleení softwarového vývoje společnosti Infosys Technologies byl zatčen policíi na jihu Indie za posílání výhružných emailů tamnímu prezidentovi.

24-letý J.Sriram řekl místní policii, že byl celkově nespokojený s politckou situací v zemi a snažil se ji nějak změnit. Dle jeho prohlášení jsou za všechny problémy zodpovědní političtí představitelé země v čele s prezidentem Pratibhou Patilem.


Celkem 16 emailových výhružných zpráv ve dvou dnech 11. a 12. října bylo zasláno mladým programátorem na adresu indického prezidenta. Dle policejního komisaře M. Sudhakara ale zdaleka nešlo jen o vyjadřování nespokojenosti s politickou situací v zemi, ale o zprávy obsahující velmi těžké hrozby.

Díky tipu policie v Dilí, která sledovala IP adresy, ze nichž byly emaily posílány, byl Sriram zatčen a obviněn z vyhrožování a používání vulgárního jazyka.



Komentář:

V poslední době výrazně přibývá zatčení za zneužívání internetu k trestným činům a nevyhnul se tomu ani profesionální vysokoškolsky vzdělaný programátor. Jde o další důkaz toho, že schovávání se za přezdívky a užívání cizích emailů vás neuchrání před trestními postihy. Přestože dost opožděně, zákon dorazil i do světa internetu a začíná se rozkoukávat po potenciálních překračovatelech právních řádů.

- - Jakub Koval´

Byl pro vás článek přínosný?