Hlavní navigace

V Praze se poprvé sešla pracovní skupina CSIRT

22. 5. 2008

Sdílet

CSIRT.CZ mj. pomáhá předávat hlášení o bezpečnostních incidentech správcům těch sítí nebo domén, z nichž incidenty pocházejí, ale kde se při komunikaci mezi původcem incidentu a obětí vyskytnou problémy. V tomto směru tedy slouží jako institut poslední záchrany pro případ, že jiné metody selžou.

V Praze se konalo první jednání pracovní skupiny CSIRT.CZ, jejímiž členy jsou zástupci významných provozovatelů sítí, poskytovatelů obsahu a rizikových služeb v České republice. V průběhu jednání byla projednána základní pravidla komunikace i spolupráce a také provozní aspekty pracovní skupiny.

CSIRT.CZ (Computer Security Incident Response Team) je název modelového bezpečnostního týmu pro koordinaci řešení bezpečnostních incidentů v počítačových sítích v České republice. Cílem CSIRT.CZ je pomáhat provozovatelům internetových sítí v České republice zřizovat jejich vlastní bezpečnostní týmy a bezpečnostní infrastrukturu, řešit bezpečnostní incidenty, a tím zlepšovat bezpečnost jejich sítí i globálního Internetu.

CSIRT.CZ také pomáhá předávat hlášení o bezpečnostních incidentech správcům těch sítí nebo domén, z nichž incidenty pocházejí, ale kde se při komunikaci mezi „původcem incidentu“ a „obětí“ vyskytnou problémy. V tomto směru tedy slouží jako jakýsi „institut poslední záchrany“ pro případ, že jiné metody selžou.

Výstavba a provoz pracoviště CSIRT.CZ je jeden z dílčích úkolů projektu Kybernetické hrozby z hlediska bezpečnostních zájmů České republiky, který je financován Ministerstvem vnitra České republiky.

Zakládajícími členy týmu CSIRT.CZ jsou členové bezpečnostního týmu CESNET-CERTS, který je historicky prvním oficiálním týmem CSIRT zřízeným v České republice. CESNET-CERTS byl ustanoven v lednu 2004, je provozován sdružením CESNET a jeho hlavním úkolem je řešení bezpečnostních incidentů v síti národního výzkumu CESNET2 a jeho koordinace. Členové CESNET-CERTS zajišťují v prostředí CSIRT.CZ jeho rutinní funkce, ale především fungují jako zdroj know-how a praktických zkušeností, které jsou pro chod CSIRT týmu zapotřebí. V průběhu roku 2008 by mělo dojít k zaškolení nových členů CSIRT.CZ.

Viz také:
Ministerstvo vnitra spustilo projekt proti kybernetickým hrozbám