Hlavní navigace

Vadná aktualizace AVG mohla zcela vyřadit počítač

12. 11. 2008

Sdílet

Aktualizace v některých případech uživatele varovala, že soubor user32.dll je infikován trojským koněm a je třeba ho odstranit (nebo ho smazala rovnou – podle nastavení). Po smazání souboru ovšem počítač při příštím spuštění odmítal bootovat.

Vadná aktualizace AVG způsobila problémy některým počítačům s Windows XP. Aktualizace totiž v některých případech uživatele varovala, že soubor user32.dll je infikován trojským koněm a je třeba ho odstranit (nebo ho smazala rovnou – podle nastavení). Po smazání souboru ovšem počítač při příštím spuštění odmítal bootovat. Objevila se zpráva o chybě c0000135 a nepomohl ani pokus o obnovu systému.
Problém se týkal aktuální verze 8.0 i starší verze 7.5. Potíže ovšem podle AVG nastaly jen u některých jazykových verzí (španělské, dánské, italské, francouzské...). Anglická verze postižena nebyla. Českých uživatelů bezplatné (anglické) verze AVG 8 by se tak problém týkat neměl.
Na webu AVG je popsán postup, jak v případě problémů funkčnost počítače obnovit - například lze v konzoli Windows vypnout služby AVG a soubor user32.dll zkopírovat z instalačního disku. Pokud uživatel nemá instalační disk, nabízí mu AVG speciální opravnou utilitu, ta je však zatím k dispozici jen pro verzi 8.0, nikoliv 7.5.
AVG samozřejmě aktualizovalo definice, takže antivir již příslušnou knihovnu nemaže. To už ale v případě nebootujícího počítače nepomůže. Americký Computerworld zaznamenal v této souvislosti mezi uživateli pochopitelnou paniku. AVG se již omluvila.
Před cca rokem měl podobné problémy antivir od TrendMicro, který také odstraňoval kritické systémové soubory v domnění, že jsou infikované...

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
AVG 8.0 je k dispozici i v bezplatné verzi
Nová verze AVG přidává i kontrolu webových stránek

Autor článku