Hlavní navigace

Válka HD formátů pokračuje, Čína nasazuje CBHD

27. 4. 2009

Sdílet

 Autor:
HD DVD se vrací v podobě CBHD - čínští výrobci TCL a Shinco vydali high-definition přehrávače založené na čínském HD formátu CBHD, který je novou konkurencí pro Blu-ray.

Firmy za Blu-ray, mezi nimi hlavně Sony, si už mohly oddychnout, jak hezky to vyšlo, když konkurenční HD DVD nevydržel válku formátů, a jak si nyní mohou v klidu účtovat poplatky za Blu-ray přehrávače, rekodéry i za každý vydaný optický disk. Jenže čínská vláda došla k závěru, že není efektivní, aby její zákazníci a firmy platili spoustu poplatků za výrobu a používání Blu-ray, že Čína raději vyvine vlastní formát, v němž použije co nejméně cizích placených patentů. Výsledkem je CBHD, čili „China Blue High-Definition“, dříve známý též jako CH-DVD (China High Definition DVD). Tento formát je založen hlavně na HD DVD - kdo by si to pomyslel, že starý protivník Blu-ray se vrátí v nové podobě?

Oficiálně ovšem CBHD nemá být konkurencí Blu-ray, alespoň podle vyjádření společnosti TCL, a to protože prý oslovuje jiný tržní segment a také stojí méně než BD. Skutečně, nové CBHD přehrávače mají doporučenou cenu 2000 juanů, tedy méně než 300 dolarů (~6300), což je přibližně o 40 procent méně, že BD konkurence.

Představitelé TCL věří, že letos prodají až 10 miliónů přehrávačů, což souvisí s prudkým nárůstem popularity HD televizí a samozřejmě i vyšší koupěschopností Číňanů, zejména těch v ekonomických centrech na pobřeží. Předpovědi TLC hovoří až o 70 miliónech HD televizí v čínských domácnostech do roku 2011.

TCL CBHD


CBHD je založen na formátu HD DVD, a má tedy také modrý laser a dvouvrstvé disky o velikosti 30 GB. Jejich první série už byla vyrobena firmou China's Record Company z Šanghaje. Od Blu-ray si CBHD půjčuje protikopírovací ochranu AACS.

Jak už bylo zmíněno, celý projekt je masivně podporován čínskou vládou, která finančně podporuje nejen jeho vývoj, ale přímo i mnohé výrobní firmy. Vládě ČLR jde jistě nejen o to ušetřit, ale i ukázat, že Čína má na to vyvíjet nové technologie. I když založené na japonských patentech. Dále za formátem stojí China High-definition DVD industry Association (CHDA), Optical Memory National Engineering Research Center (OMNERC) a DVD Forum. 

Pro CBHD se už se podařilo získat i podporu takové těžké váhy jako je filmová společnost Warner Bros, která letos slíbila vydat v Číně 100 filmu na DBHD discích, mezi nimi Harry Potter, Golden Compass a Speed Racer. Jejich cena bude 50 až 70 juanů (přibližně 150 až 210 korun), což by mělo hlavně konkurovat místnímu rozvinutému trhu s nelegálními kopiemi filmů.

Shinco CBHD

Cloud24


CBHD je sice primárně určeno pro Čínu, nicméně tamní vláda by se jistě nezlobila, kdyby se i jiné země rozhodly tento formát v širší míře převzít. Kandidáty jsou zejména ty asijské státy, kde ještě není v širší míře prosazené Blu-ray. I když možné jsou různé věci, třeba se „čínského“ HD dočkáme i v Evropě.

foto: cdrinfo.com


Shinco CBHD-9100

Byl pro vás článek přínosný?