Hlavní navigace

Válka webových prohlížečů

1. 9. 2008

Sdílet

PC World zjišťoval, s kterým prohlížečem to ve věku Webu 2.0 vyhrajete. Kdysi dávno, kdy první programy pro...


PC World zjišťoval, s kterým prohlížečem to ve věku Webu 2.0 vyhrajete.



Kdysi dávno, kdy první programy pro prohlížení internetu jen procházely jednoduché stránky „potištěné“ textem a obrázky, pojmenování „prohlížeč“ sedělo. Ale včerejší amatérské stránky se proměnily v dynamické portály přetékající obsahem a přitažlivými on-line cíli. A pro mnohé uživatele se stal komplexní prohlížeč tím nejdůležitějším programem v jejich PC.
Tohle si uvědomují i výrobci, a tak se applovské Safari, Internet Explorer (IE) od Microsoftu a Mozilla Firefox předhánějí, abychom si vybrali právě je. Takže co byste měli používat – Safari 3.1, Firefox 3.0, nebo IE 8.0?
Safari 3.1 si zachovává typicky applovský čistý design a příjemné uživatelské vlastnosti, ale úplně chybí filtry proti phishingu či malwaru. Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, už Mozilla doladila poslední detaily na Firefoxu 3.0. Od nenápadných vylepšení paměti až po zásadní rekonstrukci záložek představuje verze 3.0 velký krok kupředu.
Ale zatímco Firefox a Safari už jsou připraveny k prodeji, raná betaverze IE 8.0 od Microsoftu se stále vyvíjí. V první betaverzi určené vývojářům a testerům se dají očekávat problémy a slabiny. Ale už IE 8.0 betaverze 1 nabízí ukázky nových prvků, jako jsou třeba WebSlices, které umožní vytvářet výřezy s informacemi z jednotlivých stránek, jež si můžete prohlížet kliknutím na záložku, nebo Activities, které do nabídky pravého tlačítka přidávají takové možnosti jako vyhledávání vybraného textu či stránek na mapě či na dalších stránkách, nebo jejich překlad. Právě těmito prvky se prohlížeč, až se konečně dostane do prodeje, odliší od ostatních.
Podle internetových statistik jsou třemi nejoblíbenějšími prohlížeči Firefox, IE a Safari, ale existují i další. A tak jsme se navrch podívali ještě na dva programy, které jsou zdarma a stojí za to – Flock a Opera (viz vložený text).

Safari 3.1

Safari, které se nyní šíří přes aktualizace iTunes, vypadá dobře. Minimalistická záležitost v kovových odstínech má čisté linie a dobře využívá prostor. Záložky plynule navazují na lištu s oblíbenými položkami, která je umístěná nad nimi, vyskakovací poznámky se pomocí animace vynořují z titulní lišty a zase se do ní zanořují.
Vyzkoušejte si Safari a brzy si povšimnete drobných designových vychytávek, jako je třeba přehledný ukazatel postupu stahování a nahrávání nebo příjemné modré označení vybraného textového bloku na stránce. Safari si také hladce poradí s RSS kanály a dokáže zobrazit všechny oblíbené položky z RSS kanálu shromážděné v jediné libovolně umístěné složce.
Poněkud slabší stránkou Safari je používání technologie Mac OS X-font – text vypadá trochu rozmazaně. Zlepšilo se to, když jsme změnili nastavení vyhlazení písma na nízkou úroveň.
V Safari 3.1 přibyla podpora pro CSS3, HTML 5.0 a další nastupující webové standardy. Jelikož Safari podporuje CSS3 fonty, dokáže prohlížeč stáhnout speciální font použitý na webových stránkách ve chvíli, kdy si je prohlížíte.
Nenarazili jsme na žádné stránky, které by Safari nedokázalo správně renderovat. Uspělo i v testu podpory standardů v internetových prohlížečích Acid2 od Web Standards Project. Navíc získalo vysoké skóre v testu Acid3, který se dívá hodně dopředu a posuzuje schopnost prohlížeče používat technologie nacházející se na stránkách nadupaných funkcemi Web 2.0 – Safari získalo 75 bodů ze 100.
Při testu prohlížečů (bez zásuvných modulů a doplňků) jsme použili testovací javascriptovou stránku SunSpider. Webkit.org zajišťuje testování a open-source jádro pro Safari, ale dá se použít na všechny prohlížeče. Safari 3.1 ho zvládlo za pouhé 4 vteřiny, což je výrazně rychleji než ostatní testované prohlížeče ve chvíli, kdy šel tento článek do tisku.
K zjištění použité paměti jsme natáhli několik stránek a nechali je hodinu otevřené, abychom zjistili případné úniky paměti. Safari na začátku využívalo 94 MB, o hodinu později číslo vzrostlo na 95 MB. Popsané výsledky jsou slušné, ale ne tak dobré, jakých dosáhl Firefox 3.0.

Bezpečnost

Safari má nedostatky v zabezpečení. Nejvýznamnějším je absence phishingového filtru. Ředitel internetového platebního systému PayPal Michael Barrett z tohoto důvodu dokonce doporučil uživatelům, aby své transakce neprováděli na applovském prohlížeči. Safari také nepodporuje bezpečnější EV (extended validation) certifikáty, které zajišťují dokonalejší identifikaci stránek než ty klasické.
Malý, snadno přehlédnutelný visací zámek v pravém horním rohu je jediným viditelným znamením (kromě https://), kterým Safari dává najevo, že jste na bezpečné stránce.
Další nevýhodou je, že Safari nepovoluje cizí grafická témata ani doplňky.

Firefox 3.0

U nové verze Firefoxu 3.0 Mozilla příliš neměnila základní vzhled, ale co se týče uživatelských vlastností, okamžitě přijdete na spoustu změn. Při zadávání webové adresy do okénka prochází Firefox 3.0 během psaní vaše oblíbené položky a historii prohlížených stránek a vyhledává odpovídající položky podle toho, jak často a jak (ne)dávno jste konkrétní stránky navštívili.
Nejvýznamnější vylepšení objevíte, když si otevřete buď historii, nebo oblíbené položky – obě teď koexistují v SQL databázi, takže je vidíte současně. Můžete si označovat oblíbené položky nebo si přetáhnout adresy stránek z historie přímo do složky v oblíbených položkách. Ve složce Smart Bookmarks (v české verzi označeno jako Nejnavštěvovanejší) jsou roztříděné stránky, které jste v poslední době navštívili, zařadili si je mezi oblíbené položky nebo označili.
Ikonka hvězdičky v okénku pro adresu vám umožní zařadit stránku mezi oblíbené položky jediným kliknutím. Nevýhodou ovšem je, že se tímto způsobem nedají zařadit do žádné označené složky, takže se zobrazí jen když si otevřete okno se všemi oblíbenými položkami. Když na hvězdičku kliknete podruhé, můžete si vybrat, kam stránku uložit, a označit si ji.

Kvalitnější výkon a zabezpečení

Mozilla tvrdí, že u Firefoxu zásadním způsobem vylepšili využívání paměti a rychlost. A opravdu, když jsme otevřeli naše testovací stránky, verze 3.0 potřebovala méně paměti než Safari 3.1 – na začátku 81 MB a po hodině 85 MB, oproti 94 MB, resp. 95 MB u Safari 3.0. I v javascriptovém testu SunSpider uspěl Firefox na výbornou – potřeboval jen 3,61 sekundy.
Firefox 3.0 prošel i v testu Acid2 – získal 71 bodů ze 100, o pouhé čtyři body méně než Safari 3.1. V oblasti zabezpečení přibyl k phishingovému filtru z Firefoxu 2.0, který používá k blokování známých phishingových webů, seznam zakázaných stránek a schopnost zablokovat známé stránky šířící malware. Uživatelé, kteří mají problém s překlepy, jistě ocení přepracované ukládání hesel – místo abyste se museli rozhodnout, zda heslo uložit, nebo zrušit ještě předtím, než se ujistíte, jestli je správné, můžete teď své rozhodnutí odložit až do chvíle, kdy se přihlásíte.
Firefox 3.0 navíc obsahuje podporu pro EV certifikáty a na stránkách, které tyto certifikáty používají, se objeví zelené tlačítko s názvem společnosti. Pokud chcete získat více informací o držiteli certifikátu, stačí na něj kliknout.
Tyto a další změny přispívají k vylepšení základní aplikace, ale nejdůležitější jsou u prohlížeče doplňky. Ve Firefoxu 3.0 je vyhledávání nových doplňků snadnější díky přidanému okénku na doplňky a tlačítku Get Add-ons (Hledej doplňky), kterým můžete zobrazit a nainstalovat hledané i doporučené doplňky. Mozilla tvrdí, že ve Firefoxu 3.0 funguje polovina veškerých existujících doplňků, nicméně některé nepostradatelné záležitosti jako např. Foxmarks Bookmark Synchronizer či PwdHash dosud kompatibilní nejsou. Nový prohlížeč vypadá dobře, ale než na něj přejdeme, chceme vidět, že na něm tyto doplňky fungují. Bude to však jistě vyřešeno v krátké době.

Internet Explorer 8.0

Safari 3.1 je už dokončený výrobek, Firefox 3.0 aktuálně také, ale IE 8.0 je zatím stále ve fázi vývoje. Betaverze 1 má ještě spoustu nedostatků a výkon prohlížeče ve zkušebních testech se s nejvyšší pravděpodobností bude měnit. Verze beta 1 není vhodná pro každodenní použití; co se týče další verze, Microsoft zatím řekl jen to, že beta 2 bude ještě letos.
Nicméně i verze beta 1 poskytuje určitou představu o tom, co můžeme očekávat, zvláště co se týká nových prvků, jako jsou třeba Activities (Aktivity) či WebSlices (Výřezy).
Activities fungují na kterékoli internetové stránce: když si vyberete text, objeví se malá zelená šipka. Kliknutím na ni otevřete rozevírací nabídku s možnostmi přeložit text, vyhledat adresy na mapě nebo najít definici. Při instalaci IE 8.0 si můžete vybrat, kterou webovou službu chcete pro každou z aktivit používat, podobně jako si u IE 7.0 můžete vybrat nastavení defaultního vyhledávače. Když na text nebo stránku kliknete pravým tlačítkem, rovněž se dostanete do aktivit. WebSlices jsou něco jako specializovaná miniverze RSS kanálů. Takový výřez si můžete třeba přidat k liště s oblíbenými položkami a napojit například na konkrétní dražbu na eBay – výřez se bude aktualizovat, a tak budete mít vždy nejnovější informace, zrovna tak jako u RSS kanálu.
Na rozdíl od aktivit vyžadují výřezy od tvůrců stránek, aby k nim přidali speciální kód, jímž se definuje, které informace se budou ve výřezu zobrazovat. V současné chvíli fungují výřezy jen na IE, ale Microsoft tvrdí, že uvolnil zdrojové kódy pro aktivity i výřezy k volnému použití v ostatních prohlížečích.

Ve vývoji

IE 7.0 neprojde testem Acid2, ale beta verze 1 IE 8.0 ano. Přestože Microsoft prohlašuje, že pracují na tom, aby se u prohlížeče zlepšila podpora standardů, než ho dají do prodeje, čeká je ještě dost práce – verze beta 1 získala v testu Acid3 pouze 18 bodů ze 100.
Když jsme u verze beta 1 prověřovali na našich testovacích stránkách využití paměti, zjistili jsme, že prohlížeč nedokáže správně zobrazit stránky Netvibes. Navíc ve Windows XP opakoval akce dvakrát. Tyto výsledky dokazují, že ze zkušebních testů rané betaverze toho nelze příliš vyvozovat: každopádně prohlížeč využíval na počátku testu 114 MB paměti a po hodině 118 MB. Také 10,2 sekundy, jež potřeboval na zpracování testu SunSpider, nevyznívá v porovnání s výsledky Firefoxu 3.0 a Safari 3.1 příznivě, i když oproti 50 sekundám, které potřebuje IE 7.0, je to výrazné zlepšení. Jedno z nejelegantnějších vylepšení v IE 8.0 je také jedním z nejjednodušších – u každé stránky, na kterou vstoupíte, vybarví prohlížeč v okénku s adresou šedou všechno kromě názvu domény. Díky tomuto antiphishingovému opatření snadno odhalíte oblíbený trik podvodníků, kteří se pokoušejí skrýt pravou doménu v adrese, jež může začínat něčím jako www.paypal.com a skutečná doména je uvedená na konci řetězce nesmyslných znaků, jenž mají vypadat jako přístupový kód stránky.
Microsoft tvrdí, že pracuje také na vylepšení phishingového filtru z IE 7.0. IE 8.0 i nadále podporuje EV certifikáty.

Který prohlížeč je nejlepší?

Zůstaneme u Firefoxu. Používáme internetové prohlížeče na všechno, od psaní přes hledání materiálu pro články až po vyplňování faktur a dělá nám dobře, když si program, který používáme ze všech nejčastěji, můžeme přizpůsobit k obrazu svému.
Pokud se ve všem rádi vrtáte, nejspíš si budete chtít pořídit Firefox 3.0. Ale pokud takovou přizpůsobivost nepotřebujete a klidně vyměníte možnost úprav za perfektní vzhled, třeba se vám bude líbit Safari. Jen si dávejte pozor na podezřelé stránky.
Microsoft si musí pospíšit, pokud chce zvrátit trend, který už od poloviny roku 2006 stále narůstá: uživatelé přecházejí na jiné prohlížeče. Pokud má jejich zmodernizovaný prohlížeč být ostatním důstojným soupeřem, pak musí Microsoft do konečné verze IE 8.0 přidat víc než jen Activities a WebSlices (Aktivity a Výřezy). 8 0477/ZAJ oDalší hráči
Firefox, Internet Explorer a Safari dnes tvoří velkou trojku, ale existují i další kvalitní internetové prohlížeče. V tomto vloženém článku vám představíme dvě alternativy, za které nemusíte platit. Jsou to Flock a Opera.
Abyste pochopili selfbillingový komunitní prohlížeč Flock, představte si pro začátek Firefox 2.0 a pak si k tomu přidejte propojení na stránky a služby jako Blogger, Facebook, Picasa, Yahoo Mail nebo YouTube.
K tomu ještě přidejte uživatelské prvky jako například lišta s médii (pro vyhledávání a zobrazování obrázků a videí z komunitních webů), blogový editor nebo internetová schránka, která umí z webových stránek vystřihávat obrázky, text i odkazy k pozdějšímu nahlédnutí.
To celé v novém designu s tlačítky a postranními lištami, umožňujícími přístup ke všem těmto prvkům… a máte Flock.
V podstatě Flock nenabízí téměř nic, co byste nemohli získat od Firefoxu s několika doplňky, ale pro lidi, které nebaví, když si musí prohlížeče přizpůsobovat pro své potřeby, má tento v sobě už zahrnuto spoustu komunitních funkcí. Můžete si k němu ještě přidat doplňky pro Firefox i speciální pro Flock, ovšem ty firefoxové nebudou fungovat úplně všechny.
Flock tvrdí, že chtějí prohlížeč pomocí automatických aktualizací doplňovat o veškeré prvky, které Mozzilla uvolní pro svůj prohlížeč, a to do 48 hodin od zveřejnění. Jedno malé varování: Flock je nastavený tak, aby sbíral anonymní uživatelská data, ale tuto vlastnost si můžete vypnout.
I když prohlížeč Opera existuje už řadu let, nikdy si nezískal masovou oblibu, přestože má vestavěný solidní počet funkcí. Kdyby se některé z nich, jako třeba přesuny po historii prohlížených stránek pomocí kombinace pohybů a stisknutí tlačítek myši, nedaly napodobit pomocí doplňků k Firefoxu, nejspíš bychom používali tuto kvalitní alternativu.
Startovací stránka Speed Dial umožňuje spolu s miniaturními náhledy stránek rychlý přístup k vašim oblíbeným cílům. Můžete zapojit stažená grafická témata, aniž byste prohlížeč museli restartovat, a přidávat widgety jako třeba kalendáře a hodiny, které se ukazují mimo prohlížeč.
K tomu si ještě přidejte některé další užitečné prvky, jako je vestavěná RSS čtečka a nastavení cookies nebo Javascriptu pro jednotlivé stránky a vyjde vám z toho prohlížeč, který lze jen doporučit. K dispozici je i miniverze prohlížeče určená pro mobilní telefony, Opera Mini 4.0.

Byl pro vás článek přínosný?