Hlavní navigace

Valve přechází pod křídla nVidie

13. 1. 2008

Sdílet

Vývojářská společnost Valve se rozhodla vystoupit z programu ATI Get in The Game a vstupuje pod ochranná křídla společnosti nVidia a programu The Way It's Meant To Be Played

CS24

Valve byla jedna z mála firem, která při vývoji nových titulů spolupracovala se společností ATI (později AMD). Připomeňme si, že Valve stojí za skvosty jako série Half Life, Team Fortress, Portal anebo Counter Strike (ač ten původně vyvinula jako modifikaci HL komunita fandů).

Doug Lombardi ze společnosti Valve k tomuto kroku řekl, že společnost AMD a grafické karty ATI již nejsou natolik perspektivní a pokud se podívá na statistky Steam Survey, tak většina hráčů vlastní grafické karty nVidia. Valve podle Lombardiho chce hlavně co možná nejvyšší výkon a kompatibilitu pro co nejvíce hráčů, to prý spolupráce s nVidií zajistí lépe.

Zahájení spolupráce už má také první výsledky. Přes Steam si nyní mohou všichni majitelé GeForce karet zdarma zahrát několik misí ze hry Portal, upravená verze se jmenuje Portal First Slice. Stačí pouze mít v počítači jakoukoliv nVidia GeForce kartu a nainstalovat Steam.

Do budoucna chce Valve s nVidií spolupracovat na dalším vývoji herního enginu Source (všechny hry od Valve od vydání Half Life 2) a nejspíše i na vývoji nového enginu, protože i přes neustálé updaty Source přece jen zastarává a třeba s Cry Enginem 2 (hra Crysis) se nemůže vůbec srovnávat.

- - Tomáš Šulc