Hlavní navigace

Vanguard: Saga of Heroes

24. 6. 2007

Sdílet

Rozlehlý živoucí fantasy svět, jehož dějiny můžete spoluutvářet svými činy a ve kterém potkáte celou řadu autonomně se chovajících hrdinů, lotrů či třeba řemeslníků. To je asi ideální vyžití každého RPG pozitivního hráče.

Rozlehlý živoucí fantasy svět, jehož dějiny můžete spoluutvářet svými činy a ve kterém potkáte celou řadu autonomně se chovajících hrdinů, lotrů či třeba řemeslníků. To je asi ideální vyžití každého RPG pozitivního hráče.



Toto přání se nám tu lépe, tu hůře snaží vyplnit masivně multiplayerová online RPG, žánr notně se v posledních letech rozmáhající. Pokud patříte mezi fandy tohoto druhu zábavy, asi vám nebude neznámé jméno EverQuest, čili titul, který je v rodince virtuálních dobrodružství již legendou. Jádro týmu, který za touto dnes již letitou peckou stojí, zformoval tým Sigil Games, a pustil se do tvorby toho, co umí nejlépe – tedy další epické onlinovky.



Hra samozřejmě začíná tvorbou virtuálního avatara či avatarky, a je pravda, že co se rozmanitosti jednotlivých hrdinů a možnosti uzpůsobení postavy k obrazu svému je hra hodně propracovaná. Můžete si vybrat z téměř dvou desítek ras a solidního počtu povolání; k dispozici je třeba nekromant, bard, mnich, rytíř, paladin, čaroděj... Zkrátka radost pohledět. Na rovinu si přiznejme, že Vanguard je spíše pro zkušenější hráče, čili jde spíše o hardcore titul nežli o masovku. To je z pohledu vývojářů poměrně logický krok, protože na poli masových onlinovek jasně dominuje World of Warcraft, kterému statně sekundují Guild Wars a další tituly... a nejspíš se přidá i Lord of the Rings Online. Hra nabízí vyžití pro příznivce PvP bitev i klasického epického hraní, ovšem zejména v pozdějších fázích hry je patrné, že většina questů je připravena hlavně pro skupinové hraní. I když je to u MMO titulů tak nějak logické, přeci jen je hodně hráčů (řekli bychom, že dokonce snad i většina), kteří rádi sólují – zde je to ale cesta k frustraci, protože mnoho úkolů je prostě nad síly osamělého reka.



Na druhou stranu s dobrou partou je hra hodně zábavná. Stejně jako boje – kterých je samozřejmě požehnaně -, ve kterých dost záleží i na hráčově reakci: prostě jde často o to, použít v pravou chvíli tu správnou dovednost či kouzlo. Nejen bojem jsou ovšem hrdinové živi, takže si určitě vychutnáte i propracovaný ekonomický systém a celou škálu rozmanitých řemesel, kterým se můžete věnovat. A rozhodně nejde jen o vyrábění běžných movitých věcí jako třeba ve World of Warcraft. Tady jde simulace fantasy života mnohem dál, takže se můžete věnovat třeba stavbě (a samozřejmě i užívání) domů či lodí...



V rámci MMO žánru je hodně neotřelou vychytávkou titulu Vangurad diplomacie. Ta probíhá formou jednoduché karetní hry, která simuluje interakci s NPC; pomocí jednotlivých karet (jenž představují různé fráze, výrazy či gesta) můžete různým osobám podlézat, lichotit, posmívat se nebo třeba vyhrožovat. S tím, jak se v této disciplíně zlepšujete, máte k dispozici další a další konverzační karty, ovšem postupem času také samozřejmě tuhne obtížnost dialogů; uspět v rozhovoru s vesničanem z úvodní lokace je zkrátka o dost snazší nežli ukecat velitele stráží v high-level oblasti, to je pochopitelné.



Po technické stránce má hra rozhodně stále rezervy; a nejde ani tak o grafiku (která je pěkná, ovšem nikoliv dokonalá), jako spíše o (ne)stabilitu herních serverů. Je pravda, že se s podobnými problémy potýká pár měsíců po startu leckterá hra – byl to konec konců i případ tolik opěvovaného World of Warcraft –, nicméně to nemůže být omluvou. Vadou na kráse může pro někoho být i málo originálních nápadů v designu herního světa a relativně klasické questy. Pochvalu naopak zaslouží kvalitní boje, propracovaná řemesla, rozmanitost hrdinů a neotřelá diplomacie. Pokud patříte mezi pokročilejší hráče a příznivce fantasy, a nevadí vám pravidelné měsíční poplatky (pro hraní musíte mít platební kartu umožňující platby přes internet), určitě vás může Vanguard: Saga of Heroes oslovit. Nejlepší onlinovkou na trhu ale podle našeho názoru není.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 7,9
Výrobce: Sigil Games Online
Vydavatel: Sony Online Entertainment
Distributor pro ČR: Hypermax
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč + měsíční poplatky
Multiplayer: ano (pouze multiplayer)
Internet: www.vanguardsoh.com