Hlavní navigace

Vánoce 2007 s mobilem

1. 12. 2007

Sdílet

Rok se s rokem sešel, a my jsme opět svědky všudypřítomného předvánočního shonu. Ten na nás nyní číhá doslov...


Rok se s rokem sešel, a my jsme opět svědky všudypřítomného předvánočního shonu. Ten na nás nyní číhá doslova na každém kroku, přičemž výjimkou pochopitelně není ani oblast mobilní telefonie. O tom, jaké koledy si pro nás letos připravili naši operátoři, se dočtete na následujících řádcích.

T-Mobile: Mých 5

Od 1. listopadu spouští T-Mobile svou vánoční nadílku pro tento rok. Prvním uvedeným vánočním projektem je letos spuštění kreditního tarifu Mých 5, jenž nabízí výhodné volání na pět oblíbených čísel za minutovou sazbu 2,98 Kč, odeslání SMS v rámci této miniskupiny přijde na 60 haléřů – uvedené ceny přitom platí do všech sítí v Česku. Komunikace mimo skupinu pěti „vyvolených“ je zpoplatněna 6,55 Kč za minutu a 1,79 Kč za odeslanou SMS. Za tento tarifní plán měsíčně zaplatíte 416 Kč, za něž dostanete kredit v totožné výši, pochopitelně ale nechybí možnost použít zvýhodnění HIT, za něž získáte 20% bonus. Všechny uvedené ceny zahrnují 19% DPH.
Společnost T-Mobile zároveň připravila pěknou aplikaci přímo do mobilního telefonu, jež umožňuje mít fotografie či ikony pěti nejbližších lidí umístěny přímo na displeji mobilu a snadno se s nimi spojit, funguje však prozatím pouze se sedmi modely mobilních telefonů (Nokie 2760, 2630, 3110, 6300 a Samsungy E250, E740, D900i). Samotný tarif lze ale pochopitelně používat i v případě, že máte jiný než uvedený model mobilního telefonu.
Další zajímavou nabídkou je možnost získat volání zdarma v síti T-Mobile až na
1 rok, pokud si aktivujete některý z kreditních tarifů a uzavřete k němu smlouvu na dva roky.

O2 rozdává dárky

Jako první svou nabídku vánočních dárků letos již v polovině října nastartovala společnost Telefónica O2. Pro paušální zákazníky, kteří si zvolí úvazek (ať již nový nebo prodloužením stávající smlouvy) na 6, 12 nebo 24 měsíců, je připraveno volání a posílání MMS/SMS zdarma na jedno vybrané číslo ve vlastní síti, tato nabídka však platí až po vyčerpání volných minut. Zvolené číslo lze jedenkrát měsíčně za poplatek 50 Kč změnit. Předplacenkáři budou možná potěšeni možností zakoupit si SIM kartu s tarifem O2 TXT, k jejímuž prvnímu dobití ve výši minimálně 300 Kč získají bonus ve výši 100 %.
Vyhovují-li vám více tarify O2 Mix nebo O2 Fajn a plánujete jejich zakoupení v podobě předplacené karty SIM, bude vás zřejmě zajímat její vánoční edice, s níž získáte možnost volat na vybrané číslo v síti O2 po dobu jednoho měsíce zdarma. Podmínkou je však dobití kreditu v minimální výši 300 Kč alespoň jedenkrát měsíčně, přičemž uvedené zvýhodnění lze v případě dobré „dobíjecí morálky“ využívat až 4 měsíce.
Firemní zákazníci patrně ocení možnost získat 50 % paušálního kreditu nebo volných minut zdarma na volání do všech sítí v případě, že uzavřou smlouvu na 6 nebo 24 měsíců (bonus přitom budou dostávat po celou dobu úvazku). Stávající zákazníci, kteří prodlouží smlouvu, získají shodný bonus, ale pouze na dobu 3 nebo 6 měsíců.
Pro uživatele, kteří kromě volání v síti O2 chtějí začít používat také ADSL, potažmo O2TV, si operátor připravil některý ze tří dárků za 1 Kč – hudební přehrávač iPod Shuffle, fotoaparát Samsung D60 nebo barevnou tiskárnu HP Deskjet F380. Nabídka je vázána na balíčky O2 Duo, O2 Trio nebo O2 Duo Mobil, k poslednímu zmiňovanému se navíc přidružuje povinnost zavázat se k provolání alespoň 199 Kč měsíčně nad rámec paušálu.

Odměny za věrnost

Vánoční nabídka od Vodafonu platí od 1. 11. 2007 do 31. 1. 2008 a je tentokrát velmi štědrá pro věrné příznivce tohoto operátora, lákadel pro nové zákazníky však citelně ubylo. Za nejzajímavější bonus tak letos považujeme možnost získat 20 % volných minut navíc pro paušální zákazníky či bonusových 20 % k dobíjenému kreditu. Čím déle jste zákazníkem Vodafonu, tím déle pro vás tato nabídka platí. Za každý započatý rok, který jste tomuto operátorovi věrní, získáte jeden měsíc uvedených výhod. Pokud telefonujete u Vodafonu (resp. kdysi Oskara) již např. 5 let, získáte 20 % volných minut navíc po dobu 5 měsíců nebo vám bude operátor po stejně dlouhou dobu přidávat 20 % k dobíjenému kreditu. Uvedený vánoční dárek je nutné aktivovat, nejlépe pak v hlasové (*077) nebo internetové samoobsluze (na webu www.vodafone.cz).
Dále si pro nás operátor připravil vánoční soutěž, v níž se bude hrát o ceny za úhrnných 15 milionů Kč, jmenovitě o 7 automobilů, 77 notebooků, 777 mobilů a 7 777 bonusů na služby Vodafone v hodnotě 500 Kč. Firemní zákazníci se mohou těšit na zvýhodněné aktivační podmínky u produktu VPN firma neomezeně, Vodafone totiž přichází s možností využívat tuto službu několik měsíců bez placení poplatků. K dispozici jsou také mobilní telefony Nokia 6300 za zvýhodněnou cenu nebo slevy ve výši 20–35 % na notebooky Dell. A místo loňských reklamních spotů s falešnými soby okupují naše televizní a počítačové obrazovky spoty se zpívajícími ovcemi s kravatou.

U:fon odpustí paušály

Benjamínek U:fon si své první Vánoce na českém trhu hodlá také náležitě užít, a tak pro své nové zákazníky připravil akci, v rámci níž slibuje odpuštění šesti měsíčních paušálů, pokud si u něj zřídíte telefonní či internetové služby na dobu neurčitou.
Možnost aktivace je omezena obdobím od 1. 11. 2007 do 31. 12. 2007, k pořízení U:fonových služeb můžete využít jak prodejní linku a partnerské prodejny, tak i U:fonův e-shop. V rámci uvedené nabídky byly pro zákazníky připraveny přístroje vhodné pro využívání služby U:fonův telefon za 1 999 Kč a pro službu U:fonův internet za 2 499 Kč (obě ceny uvedeny s DPH). Výhodu odpuštěných šesti měsíčních paušálů využíváte okamžitě od okamžiku aktivace služby. Účetní období začíná od 5. dne v měsíci, pokud byste si službu aktivovali k jinému datu, bude vám šestiměsíční lhůta bezplatných paušálů rozpočítána poměrným způsobem. Po vypršení 6 měsíců odpuštěných paušálů vám začne být fakturován měsíční paušál podle platného ceníku, přičemž smlouva může být ze strany zákazníka ukončena kdykoliv a bez jakéhokoliv postihu, jelikož zákazník v rámci uvedené nabídky uzavírá smlouvu na dobu neurčitou, navíc se na nabídku vztahuje 14denní záruka spokojenosti, v jejímž rámci má zákazník právo bez udání důvodu službu vrátit.

Smartphony útočí

Podle studie vypracované analytickou společností IMS Research patří dnes smartphonům asi 10% podíl na trhu mobilních telefonů. Zveřejněná práce však upozorňuje na fakt, že do roku 2012 by se toto číslo mohlo hravě zvýšit nad hranici 25 %. Nové generace telefonů nabídnou zlepšení parametrů stávajících oblíbených funkcí, mezi něž patří multimediální přehrávače, integrované fotoaparáty či kamery a GPS přijímače. Pochopitelně se nezapomene ani na kvalitu displejů, u nichž se podle odhadů můžeme těšit na rostoucí rozměry i rozlišení.

Sony Ericsson ve třetím kvartále

Čerstvě zveřejněné ekonomické výsledky společnosti Sony Ericsson za třetí čtvrtletí 2007 odkryly mnoho zajímavých informací. Proti minulému kvartálu sice mírně vzrostl počet prodaných přístrojů (25,9 milionu kusů oproti 24,9 milionu ve druhém čtvrtletí 2007), ale zároveň došlo k (byť nepatrnému) snížení tržeb (Q3 – 3 108 milionů eur, Q2 – 3 112 milionů eur). Tento výpadek je způsoben postupným snižováním průměrné ceny u prodávaných zařízení: zatímco před rokem utržil Sony Ericsson za telefon v průměru 147 eur, letos toto číslo spadlo až na nějakých 120 eur. Cena aktuálních hi-tech modelů tohoto výrobce však zůstává prakticky stejná, domníváme se tedy, že za poklesem průměru stojí zvyšující se obliba low-endových přístrojů nebo vývojově starších modelů, u nichž Sony Ericsson poměrně rychle snižuje cenu. I přes tyto nepříliš lichotivé ukazatele se firmě podařilo vytvořit zisk před zdaněním ve výši 384 milionů eur, což považujeme za jakýsi její „standardní výkon“, v minulém čtvrtletí totiž tento ukazatel dosáhl hodnoty 327 milionů eur, přesně před rokem byl vykázán nezdaněný zisk 433 milionů eur.

O2 Active nově zdarma

Používání portálu O2 Active od společnosti Telefónica O2 je od počátku listopadu zdarma, platí se pouze za prémiový obsah, jako jsou např. hry nebo vyzváněcí
melodie. Bezplatně si tak budete nyní moci přečíst aktuální zprávy (spolupráce s www.idnes.cz), pracovat s e-mailovou schránkou (www.centrum.cz), vyhledat dopravní spojení nebo chatovat přes XChat. Ptáte se, jak je možné, že operátor najednou přišel s tak štědrou nabídkou? Financování tohoto projektu zajistí příjmy z reklamy, s níž se budete na většině zobrazených stránek setkávat. Podobný model alternativního financování služeb před časem „objevil“ Vodafone, když nabídnul studentům odesílání SMS výměnou za sledování reklamy.

O2 – textujte pohodlně z počítače

Nová služba s názvem O2 SMSender vám umožní s pomocí stejnojmenné aplikace pohodlně posílat SMS (1,90 Kč) a MMS (9,28 Kč) zprávy z vašeho PC do všech mobilních sítí. Poskytnuté služby se objeví na vašem měsíčním výpisu nebo budou strženy z kreditu. Za hlavní výhodu tohoto řešení považujeme rychlost psaní na úplné klávesnici a přehledné zobrazení na monitoru, avšak k dispozici jsou i pokročilejší funkce, jako možnost odeslat vytvořenou zprávu na více čísel najednou nebo schopnost spolupráce s adresáři umístěnými v počítači. Uvedenou aplikaci může na jednom počítači využívat více uživatelů, každý pod svým samostatným profilem. O2 SMSender dále nabízí několik možností instalace – dokáže fungovat jako samostatný program, či být součástí MS Outlooku, popřípadě rovněž Internet Exploreru. Pokud vás tato aplikace zaujala, můžete si ji stáhnout z webu O2 (http://cz.o2.com), kde naleznete i podrobný popis všech poskytovaných funkcí.

Název tarifu Délka bezplatného volání
Kredit 250/HIT ?2 měsíce?
Kredit 450/HIT ?2 měsíce
Kredit 700/HIT ?4 měsíce
Kredit 1200/HIT ?6 měsíců
Kredit 2000/HIT 12 měsíců
Kredit 150/HIT* ?2 měsíce
* platí pouze při přechodu z předplacené karty Twist