Hlavní navigace

Váš virtuální prostor

1. 2. 2008

Sdílet

S rostoucí penetrací internetu a navyšováním jeho kapacity automaticky roste počet nabízených on-line služeb


S rostoucí penetrací internetu a navyšováním jeho kapacity automaticky roste počet nabízených on-line služeb – webovými magazíny počínaje a elektronickými obchody konče. Před koncem roku 2007 se pak jasně projevil fenomén používání internetu i mezi lidmi, kteří se běžně v oblasti ICT nepohybují. A Microsoft, jako jedna z vedoucích softwarových společností, rozhodně nezůstal stranou a poctivě nastoupil do tohoto rozjetého vlaku, a to vlastní sadou aplikací orientovanou silně na internet a určenou aktivním internetovým uživatelům. Windows Live však není jen souborem programů na vašem pevném disku, jedná se o mnoho dalších on-line služeb, jejichž portfolio se bude v budoucnu dále rozšiřovat. Windows Live tak označuje jak aplikace spouštěné z vašeho počítače, tak i služby provozované vaším internetovým prohlížečem (aplikace jsou napevno propojeny s Internet Explorerem, samotné služby jsou však až na výjimky funkční i u konkurence). Vše navíc dostanete zcela zdarma.
Instalace celé sady Live probíhá standardním způsobem, jednotlivé aplikace je dokonce možné používat už před jejím úplným dokončením. Pro plnou funkčnost navíc potřebujete MS SQL Server. Pokud jej nemáte, nabídne vám instalátor stažení MS SQL Compact Edition, který je na webu Microsoftu dostupný zcela zdarma. Po skončení celého procesu přibude do menu Start několik aplikací sdružených funkčně v integrovaném rozhraní nazvaném Windows Live Home.
Základním kamenem sady Live (a také nejznámějším) je Windows Live Messenger. Již několik let je tento program integrovaným klientem pro Instant Messaging ve Windows. Současná verze s přídomkem Live však přináší mnoho novinek. Nejmarkantnější z nich je asi přepracovaný vzhled, plně ve stylu nových Windows Vista. Messenger dnes umí komunikovat všemi dostupnými kanály, poradí si s hlasem, textem i obrazem. Nastavení kamer je navíc obohaceno o různé grafické efekty, které potěší. Z dalších funkcí jmenujme možnost komunikace s klientem Yahoo! nebo schopnost zasílání zpráv na mobilní telefony. Uživatelé kromě posílání souborů mohou sdílet i celé složky, což není u konkurence běžné. Povedená je práce s kontakty. Program je umí vyhledat, členit do libovolných skupin nebo filtrovat podle zadaných parametrů. Nechybí ani nástroj pro export a import kontaktů do a ze souboru. Výhodou, společnou pro všechny aplikace Windows Live, je přítomnost ikon pro rychlé spuštění svých sourozenců. Před spuštěním Messengeru je nutné zřídit si u Microsoftu účet, přes který se do programu budete přihlašovat. Tento účet pak poslouží pro jednotnou identifikaci v celém systému Windows Live. Pokud by se Microsoftu podařilo implementovat komunikační protokoly konkurence (Skype, ICQ, Jabber), stal by se jeho Messenger jedním z nejlepších dostupných IM klientů současnosti.
Krátké zprávy pak skvěle doplňuje klient elektronické pošty Windows Live Mail. S vytvořením účtu pro Messenger automaticky získáte službu Windows Live Hotmail, webovou schránku elektronické pošty o velikosti celých 5 GB. Live Hotmail má však kromě vydařeného designu (ve stylu MS Outlook) ještě další výhodu v propojení kontaktů s Messengerem. Spolu s ním navíc uživatel dostane i webový kalendář včetně úkolovníku, možnosti upozornění a sdílení. Bohužel zatím pouze v angličtině. Windows Live Mail je pak poštovním POP3/IMAP klientem instalovaným přímo na váš pevný disk. Funkčně vychází ze svého staršího bratra Windows Mail, integrovaného v operačním systému Windows Vista. Zcela přepracovaný je však vzhled a ovládání aplikace, jež je ještě více přiblíženo začínajícímu uživateli. Při tvorbě nové zprávy nechybí propojení s kontakty Messengeru, rychlé tlačítko pro přidání snímků z fotogalerie, nebo možnost zatraktivnění celé zprávy pomocí šablon. Zprávy lze elektronicky podepsat certifikátem. Samotný program obsahuje modul pro filtraci nevyžádané pošty a kromě zpráv si poradí i s diskusními skupinami distribuovanými pomocí protokolu NNTP, nebo novinkami systému RSS. Opět nechybí ikony pro přístup k dalším aplikacím sady Live a funkční propojení s nimi. Snadno tak např. umístíte obsah zprávy elektronické pošty do vašeho blogu. Velmi zajímavou funkcí Windows Live Mail je podpora několika poštovních účtů (schránek) integrovaných do jediného rozhraní.
Organizaci (nejen) vašich fotografií má na starosti Windows Live Fotogalerie. Podobně jako výše zmíněný poštovní klient vychází aplikace ze svého staršího příbuzného přítomného ve Windows Vista. Program slouží primárně k prohlížení fotografií a jiné bitmapové grafiky, ve zjednodušené formě však zvládne i jejich katalogizaci. K tomu mu slouží takzvané Značky, jejichž seznam můžete libovolně změnit a které lze ke každému obrázku přiřadit. Podle těchto značek pak svoje soubory filtrujete. Program obsahuje i jednoduchý editor, který pomůže s odstraněním efektu červených očí, úpravou expozice nebo barev, případně s ořezem snímku. Výslednou práci pak s přispěním přehledného průvodce velmi snadno a v požadovaném formátu vytisknete, pošlete elektronickou poštou nebo umístíte do vašeho prostoru na internetu. Samozřejmostí je vystavení snímků v prostoru Windows Live Spaces, v nabídce je i populární galerie Flickr. Windows Live Spaces jsou jistě nejefektnější službou z celé sady Live. Jedná se o webový prostor pro registrované uživatele, ve kterém snadno vystavíte své fotografie nebo projevíte v písemné formě své názory ve vlastním blogu. Tím však možnosti Live Spaces zdaleka nekončí. K dispozici máte celou řadu dalších modulů, jež je možné do vašeho prostoru přidat. Za všechny jmenujme knihu návštěv, videotéku, různé seznamy (filmů, hudby), RSS feedy, dokonce i miniaplikace z postranního panelu Windows Vista, nebo vlastní kód HTML. Jejich umístění v portálu pak záleží jen na vás. Do jisté míry jste sice omezeni šablonou vzhledu, na druhou stranu si ale za pár minut vytvoříte velmi sofistikované a propracované osobní stránky.
Internetovou galerii fotografií z dovolené vytvoříte pomocí Windows Live Fotogalerie, seznam kontaktů převezmete z Messengeru nebo poštovního klienta. Stále je tu však poslední aplikace sady Live, o které jsme se nezmínili. Slouží totiž ke správě vašeho blogu a nazývá se příznačně Windows Live Writer. Writer je v podstatě textový editor, jehož funkce jsou masivně přizpůsobeny publikování obsahu na internetu. Prostředí programu je opět velmi intuitivní, zejména pak pro začínající uživatele, kteří se v něm rychle zorientují. Kromě editačních možností textu (písmo, velikost, formát) umí Writer vložit do dokumentu obrázek, hypertextový odkaz, jednoduchou tabulku, mapu ze systému MS Virtual Earth, video nebo výše zmíněné značky. Jelikož jsou dokumenty Writeru určeny primárně k vystavení na internetu, lze je kromě klasického WYSIWYG zobrazit i ve zdrojovém HTML kódu. Neuložíte je ale na pevný disk, pouze ve formě konceptu. Publikace vašeho výtvoru v blogu je pak otázkou stisknutí jednoho tlačítka. Writer eviduje editované články v jakési historii, takže je lze snadno modifikovat i poté, co byly publikovány. Stejně jako jeho kolegové ze sady Live obsahuje Writer ikony pro rychlý přístup k ostatním Live aplikacím. 8 0008/TJi ?Windows Live
Sada internetově orientovaných aplikací s řadou integrovaných on-line služeb ve společném prostředí.
? modulární prostor Windows Live Spaces, povedené a jednotné ovládání všech aplikací Live, integrace služeb, společný adresář, cena
? provázanost s Internet Explorerem 7, ne vždy dokonalá lokalizace
Poskytl: Microsoft
www.microsoft.cz
Cena vč. DPH: zdarma

Verdikt

Microsoft vytvořil sadu Windows Live pro aktivní uživatele internetu. Těm nabízí zcela zdarma IM komunikátor, 5GB schránku elektronické pošty, poštovního klienta, aplikaci pro jednoduché zpracování fotografií nebo textový editor pro vytváření vlastního blogu. To vše se společným a velmi intuitivním ovládáním, vhodným hlavně pro začátečníky, vzájemnou provázaností i s nabídnutým modulárním prostorem Windows Live Spaces. Na oplátku pak požaduje používání firemního internetového prohlížeče a povinnou registraci, která je však vzhledem k nabízeným službám nevyhnutelná. Jste-li plnohodnotným uživatelem Live prostoru Microsoftu, dostanete i další služby, jako je například aplikace OneLive, starající se o údržbu vašeho PC. Pokud vás práce na internetu baví a již dlouho přemýšlíte nad vlastní prezentací, určitě Windows Live vyzkoušejte. Kromě registrace a několika megabajtů na pevném disku vás to nic stát nebude.

Byl pro vás článek přínosný?