Hlavní navigace

Vědci z MIT dosáhli převratného úspěchu při vývoji baterií pro přenosná zařízení

12. 3. 2009

Sdílet

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) přišli na nový způsob, jak dobíjet lithiové baterie mobilních zařízení během pár vteřin místo dosavadních několika hodin.

Nový způsob nabíjení baterií


Díky nové technologie bude možné plně dobít baterii vašeho mobilního zařízení během několika vteřin. Lithiové baterie jsou velmi rozšířeným zdrojem pro přenosná elektronická zařízení díky jejich schopnosti uchovat velké množství energie. Vysoká kapacita baterií však byla dosud vykoupena nutností dobíjet zdroje energie několik hodin, což je jistě nepříjemné pro uživatele, kteří jsou neustále v pohybu.

 

Tým vědců z MIT pod vedením profesora Gerbranda Cedara zjistil, že lithiové ionty, které jsou nositeli elektrické energie v baterii, se mohou pohybovat mnohem rychleji, když jsou seřazeny v tunelech spojených s povrchem baterie. Profesorův tým vyrobil prototyp baterie s povrchem ze speciálního materiálu, který umožňuje několikanásobně zrychlit dobíjení energetického zdroje. Při testu prototypu byla baterie plně dobita za 20 vteřin oproti 6 minutám dobíjení bez použití nového materiálu.

 

Kromě mobilních elektronických zařízení by převratný vynález mohl ovlivnit i rychlost dobíjení elektromobilů a tím umožnit další rozkvět tohoto odvětví.

 

Byl pro vás článek přínosný?