Hlavní navigace

Velký test bezplatných firewallů - 1. díl

21. 5. 2008

Sdílet

Přinášíme vám srovnávací test bezplatně dostupných firewallů. Dozvíte se zajímavosti o silných i slabých stránkách každého z produktů a podíváme se i na různé typy útoků proti firewallu.

V dnešní době používá čím dál tím více lidí internet k nejrůznějším rizikovým operacím, jako je internetové bankovnictví nebo nákupy v internetových obchodech. Počítače také skrývají nejrůznější osobní a citlivá data, emaily, firemní dokumenty, někdy dokonce hesla nebo pin kódy k platebním kartám. Nezabezpečený počítač je pro odborníka truhla pokladů, na které chybí zámek a jež pokud se mu naskytne sebemenší příležitost, bez milosti vyloupí. Jak se však těmto útokům bránit? V nejlepším případě kvalitním antivirovým a antispywarovým programem, firewallem a dodržováním pravidel bezpečného používání internetu.





A právě kvůli ochraně vašich citlivých dat vám přinášíme velký test firewallů, za které nebudete muset zaplatit ani korunu. Všechny mají jednu společnou a zároveň velice příjemnou vlastnost - jsou zdarma. Náš test je rozdělen do dvou základních částí. V první se budeme věnovat samotným firewallům, ve druhé fázi se podíváme na některé rozšířené metody útoků. Všechny testy byli realizovány s ohledem na to, že ne každý je počítačový odborník, který dobře rozumí zabezpečení sítí. Snažili jsme se výběr firewallu ulehčit i uživatelům, kteří nemají problematiku IT ve svém popisu práce. Bohužel, firewally jsou velmi citlivé na správné nastavení, přesto však věříme, že volbou námi doporučovaného firewallu neudělá nováček špatný krok. Pojďme se tedy detailně podívat, co nám jednotlivé firewally nabízejí.

Comodo Firewall Pro 3.0


Jak již název napovídá, tento produkt pochází z dílny americké vývojářské firmy Comodo, jež se zabývá vývojem aplikací pro zabezpečení počítačů a sítí. Mezi další produkty této firmy patří nástroje pro odfiltrování spamu, anti-malware nebo také placená verze našeho firewallu. Uživatelé starších verzí tohoto programu budou zřejmě překvapeni již při instalaci, neboť Comodo celkově přebudovalo grafickou stránku programu a nyní aplikace obléká líbivý barevný kabátek ve stylu Windows Vista. Pokud budeme chtít, nástroj na konci instalace otestuje systém na přítomnost škodlivého kódu. Bohužel na tomto místě přichází první mírné zklamání. Po celkem svižném scanu počítače, program vypíše seznam napadených souborů a nabídne jejich odstranění. Pokud bez čtení výsledků potvrdíte, zřejmě se můžete připravit na novou instalaci systému, což není zrovna příjemné. V čem je chyba? Program označí jako napadenou položku jeden z důležitých systémových souborů operačního systému Windows XP. Podle všech dostupných informací je to bug a pokud zapátráme na internetu, nalezneme mimo jiné i příběh člověka, jenž dvakrát přeinstaloval Windows, než mu došlo, v čem je chyba. Doufejme, že se brzy objeví aktualizace, jež tuto chybu opraví. Po následném restartu bychom měli tuto aplikaci nastavit tak, aby nám její chod nezatěžoval systém. To provedeme v přehledném, příjemném menu, zvlášť pro firewall a zvlášť pro funkci Defence+.



V části věnované firewallu můžeme nastavit klasické blokování jednotlivých aplikací, definovat skupiny portů pro pozdější práci, prohlížet aktivní připojení a logy aplikace. Nastavení funkce Defence+ bude mírně složitější. Tato služba monitoruje veškerou (!) aktivitu vašeho počítače a bez správného nastavení může způsobovat nestabilitu a následné zhroucení systém. Objem informací, jež se na nás valí po zapnutí této funkce, je ohromný. Při základním nastavení Defence+ kontroluje požadavky procesů na zpřístupnění souborů, případně spuštění dalších procesů. Nevýhodu je, že množství informací dosahuje tak velké početnosti, že i zkušený uživatel může přehlédnout potenciálně nebezpečnou akci. Aplikace má naštěstí schopnost učit se, nicméně doporučujeme tuto funkci vypnout a až po pečlivém nastavení jí znovu spustit.



V testech zabezpečení (viz později), Comodo zablokovalo zhruba 31 procent nebezpečných pokusů o připojení. Aplikace v některých případech detekovala pokus o připojení, ale nebyla schopna rozeznat, zda je nebezpečný nebo není. Celkově se v této aplikaci skrývá mnoho potenciálu. Pokud se vývojářům podaří odstranit některé nedostatky nové verze a pokud si dáme čas s nastavením, tento program nám rozhodně vykoná dobrou službu. Comodo Firewall Pro 3.0 Free můžete stahovat zde.

LICENCE: Freeware

HODNOCENÍ: 70%

Druhou část testu naleznete zde.