Hlavní navigace

Velký test pevných disků

1. 11. 2008

Sdílet

Z našeho pohledu se totiž vyplatí si pořídit sice o něco málo dražší pevný disk s lepšími parametry a st...


Z našeho pohledu se totiž vyplatí si pořídit sice o něco málo dražší pevný disk s lepšími parametry a stejnou kapacitou než levnější, nicméně zastaralé řešení. Vše je otázka priorit – a ty si musí při nákupu stanovit uživatel sám.
K testu 3,5“ disků jsme připojili i dalších šest 2,5“ modelů. Pevné disky těchto rozměrů se po nedávném dramatickém snížení cen staly běžně dostupné a jejich využití je široké a hlavně flexibilní. Můžete je použít jak do notebooků (pro které jsou také primárně určené), můžete je však vsadit do přenosných externích boxů a udělat si z nich jednoduše a levně přenosné médium připojitelné pomocí USB kdekoliv, a v neposlední řadě lze tyto disky použít i v klasických stolních počítačích, neboť mají standardizované Serial ATA rozhraní. Výhoda použití mobilních disků v klasickém PC spočívá v jejich nízké spotřebě a především v minimálním vydávaném hluku při zachování výkonu v rozumných mezích.

Jaký pevný disk si tedy vybrat?

Pokud rozhodování pojmeme čistě z hlediska poměr kapacita/cena, jednoznačným vítězem by byl model Samsung SpinPoint F1 640 GB (HD642JJ) s nejlepší hodnotou tohoto poměru, kdy jeden GB stál v době testu 2,71?Kč. Pokud bychom měli ocenit nejrychlejší disky v testu, padlo by ocenění hned několik – prvním samozřejmě musí být Western Digital VelociRaptor 300 GB (WD3000GLFS), který je se svými 10 000 ot./min nepřekonaným vládcem disponujícím navíc ještě luxusní přístupovou dobou k datům, dále pak model Hitachi DeskStar 7K1000.B 1TB (HDT721010SLA360) s nejvyšší přenosovou rychlostí z běžně dostupných disků. Posledním oceněným v kategorii 3,5“ HDD je jediný zástupce kapacity 1,5 TB – model Seagate Barracuda 7200.11 1,5 TB (ST31500341AS). Ten kombinuje nejen nejvyšší kapacitu disku v testu, ale zároveň i nejvyšší hustotu zápisu na jednu plotnu, z čehož vyplývá i velmi vysoká přenosová rychlost, blížící se v průměru téměř k 100 MB/s. Jedinou nepříjemností je jeho poměrně vysoká prodejní cena, ale v porovnání s minulostí, kdy se za novinkový 400GB pevný disk platilo něco okolo 10 000?Kč, to není zase až tak mnoho.
V kategorii 2,5" disků se nám líbil pevný disk Seagate Momentus 7200.3 320 GB (ST9320421AS), a to nejen kvůli vysoké přenosové rychlosti, ale také pro svou příznivou prodejní cenu. Ocenění TOP Produkt jsme však v této kategorii neudělili žádné, neboť i přes své rozměry a nízkou spotřebu tyto disky ani zdaleka nedosahují výkonů a kapacit svých 3,5" kolegů. Proto je také hodnocení v tabulce a v testu u těchto disků neporovnatelné s hodnocením u 3,5" modelů.

Co nás čeká v nejbližší budoucnosti?

V nejbližší budoucnosti se můžeme společně těšit na nárůst kapacity u 2,5" disků díky přechodu na hustotu zápisu 250 GB/plotnu (standardem se tedy stanou disky 500 GB a možná se dočkáme i tříplotnového s kapacitou 750 GB). U 3,5" disků lze očekávat pokračování nastoleného trendu společností Seagate a na trh se dostanou modely s hustotou zápisu
375 GB/plotnu, tudíž měly by být k dispozici modely s kapacitami 375 GB (1 plotna/2 hlavičky), 750 GB (2 plotny/4 hlavičky), možná dojde i na 1 125 GB disky (3 plotny/6 hlaviček) a určitě se objeví další modely s 1,5 TB (4 plotny/8 hlaviček). Je ale možné, že v rámci konkurenčního boje přijde nějaký výrobce s ještě vyšší hustotou zápisu, a my se tak můžeme těšit třeba na modely 400 GB, 800 GB, 1 200 GB a 1 600 GB. Ale to už je budoucnost vzdálená několik měsíců a netroufáme si odhadovat, jakým směrem se vývoj pohne kupředu. Je totiž také možné, že doba pevných disků v podobě, v jaké je známe dnes, se již blíží konci a nahradí je technologie SSD (Solid State Drive). 8 0654/TJi ?

Western Digital Caviar Black 500 GB

Řada pevných disků Western Digital Caviar Black je nejvýkonnější řadou výrobce pracující se 7 200 ot./min. Mimo ní je k dispozici ještě řada Blue a Green, zastupující střední výkonnostní třídu. Modely s označením Black jsou nejnovějšími přírůstky do rodiny pevných disků WD a podle toho také vypadá jejich výbava – WD5001AALS nabízí 32 MB vyrovnávací paměti cache, Serial ATA 3Gb/s rozhraní, podporu pro NCQ a kapacitu 500 GB. Výkon pevných disků je vynikající, nicméně oproti konkurenčním modelům o trochu nižší. To plně vynahrazuje velmi dobrá přístupová doba, která se projeví především u aplikací často přistupujících do databází. Hlučnost disku je vyšší než u konkurence, nepřeslechnutelné je typické WD „chrochtání“ disku.

Western Digital Caviar Black 640 GB

Druhý pevný disk WD je obdobně jako první postaven na dvou plotnách s hustotou zápisu 334 GB/plotnu, nicméně využívá všechny čtyři hlavičky a je proto efektivnější. Rychlost přenosu dat při čtení i zápisu je opět stejná jako u předchozího modelu, nejinak tomu je i se spotřebou, hlučností a teplotou. Co se týká použití pevného disku, jeho cena je nastavena jen o několik málo korun výše než u konkurenčních modelů, jedná se tedy o velmi výhodný nákup s vynikajícím poměrem kapacita/cena. Rozhodnutí, zda si pořídit tento nebo jiný model, necháme na samotných preferencích uživatele, neboť zásadní rozdíly mezi disky (až na vyšší hlučnost) nejsou. Ve prospěch pevných disků WD hovoří plná záruka 5 let.

Western Digital Caviar Black 750 GB

I třetí pevný disk Western Digital je vybaven tou nejmodernější technologií a k dispozici tak je rychlost otáčení 7 200 ot./min, 32 MB vyrovnávací paměti a kapacita 750 GB. V kategorii stejné kapacity se jedná o nejvýkonnější disk, neboť má pouhé tři plotny s hustotou zápisu 334 GB/plotnu (k dosažení požadované kapacity je tak potřeba pouhých pěti hlaviček), stejně dobrá je i přístupová doba. Naopak nevýhoda tohoto disku spočívá v relativně vysoké hlučnosti a taktéž vysoké pořizovací ceně. I přesto pokud bychom sháněli 750GB pevný disk, vybrali bychom si právě tento model právě kvůli vysoké přenosové rychlosti.

Western Digital Caviar Black 1 TB

Nejvyšším modelem řady Western Digital Black je 1TB varianta WD1001FALS. Tento pevný disk jsme otestovali již v minulém čísle, a proto jen shrneme parametry: 7 200 ot./min, 32 MB vyrovnávací paměti a rozhraní Serial ATA 3 Gb/s. Výkon disku je velmi podobný jako u předchozích modelů, na současnou špičku však tento model nemá. Hlučnost HDD je vyšší, během práce jsou slyšet typické zvuky pro Western Digital. Cena Western Digital Caviar Black 1 TB je přibližně 3 750?Kč, což je na uvedenou kapacitu zhruba o 800?Kč více než u konkurenčních modelů. Jak již bylo napsáno dříve, vyšší cena je ospravedlnitelná celkovou pětiletou záruční dobou, kterou nabízí výrobce.

Western Digital RE2-GP

Druhým 1TB pevným diskem společnosti Western Digital je model RE2-GP, což je disk určený do nepřetržitých provozů s pracovní dobou 24 hodin. Zároveň splňuje podmínky Green Power, snižující spotřebu disku a chránící tak životní prostředí. Kapacity 1 TB je dosaženo díky čtyřem plotnám s hustotou zápisu 250 GB na jednu plotnu. Tato hodnota není ničím převratným, nicméně disk je na našem trhu již dlouho. Rychlost otáčení ploten je proměnlivá od 5 400 do 7 200 ot./min, což se v běžném používání i testech projevilo nižší přenosovou rychlostí. Hlučnost disku byla druhá nejhorší v celém testu, na rozdíl od ostatních disků měl model nižší spotřebu během běžného provozu a minimálního zatížení.

Western Digital VelociRaptor 300 GB

Western Digital VelociRaptor je nejvýkonnějším současným pevným diskem určeným pro desktopy. Je toho dosaženo rychlostí otáčení ploten 10 000 ot./min, z čehož plyne nejrychlejší přenosová rychlost i nejnižší přístupová doba v celém testu. Kapacita tohoto modelu je 300 GB a je jí dosaženo díky dvěma použitým plotnám s hustotou zápisu 150 GB/plotnu. Zajímavostí je fakt, že i když celý disk má standardní velikost 3,5", samotný disk je velký 2,5". Díky tomu je spotřeba takto výkonného disku v porovnání s ostatními velmi nízká, nicméně teplota je vyšší než u ostatních. Stejně tak i hlučnost je vysoká, což se ale dá u takto koncipovaného modelu odpustit. Pokud hledáte disk s vysokou přenosovou rychlostí a nízkou přístupovou dobou, nemůžete si vybrat lépe.

Hitachi TravelStar 5K500-500

Prvním 2,5" pevným diskem – řazeno podle abecedy – je model HTS545050KTA300 společnosti Hitachi. U tohoto modelu je zajímavá především kapacita, která činí 500 GB. Protože však výrobce použil starší technologii, takto vysoké kapacity je dosaženo pomocí tří ploten s hustotou zápisu 160 GB/plotnu. To má za následek zvýšení rozměrů disku ze standardních 9,5?mm výšky na 12,5?mm – tento disk tedy nelze použít ve všech noteboocích. Ostatní parametry jsou již standardní – rychlost otáčení je 5 400 ot./min, k dispozici je 8 MB vyrovnávací paměti cache a disk je vybaven rozhraním SATA 3 Gb/s. Díky nižším otáčkám dosáhl tento model podprůměrné přenosové rychlosti, naopak hlučnost byla nízká a spotřeba stejná jako u konkurentů se 7 200 ot./min.

Hitachi TravelStar 7K320-320

Druhý pevný disk Hitachi má za svůj cíl oslovit náročné uživatele, kteří nevyžadují maximální kapacitu, ale požadují co nejvyšší výkon. Model HTS723232L9SA61 má k dispozici 320 GB prostoru, disponuje 7 200 ot./min a 16MB vyrovnávací pamětí. Všechny tyto parametry byly znát jak při testech, tak i při běžné práci – pevný disk byl rychlý a práce svižná. Jen o několik procent nedosáhl na výkonnostní prvenství, místo toho nabízí nižší spotřebu a nižší hlučnost. Co se týká ceny, jedná se o naprostou novinku v nabídce Hitachi, a proto je cena tohoto modelu lehce nadsazená. Zajímavostí je, že tento model nepodporuje rychlé rozhraní SATA 3Gb/s, nicméně je vybaven technologií k enkryptování dat přímo pomocí logiky pevného disku.

Samsung SpinPoint M6 500 GB

Třetím pevným diskem je model společnosti Samsung, disponující kapacitou 500 GB, dosaženou opět použitím tří ploten s hustotou zápisu 160 GB/plotnu. Stejně jako první disk Hitachi činí jeho rychlost otáčení 5 400 ot./min a vybaven je i stejnou velikostí vyrovnávací paměti. Nedá se tedy divit tomu, že jeho výkon je až na několik málo procent naprosto shodný s prvním testovaným HDD. Na rozdíl od modelu Hitachi TravelStar 5K500-500 však tento disk má standardní výšku 9,5?mm, může se tak použít do všech notebooků nebo externích boxů určených pro standardní 2,5" disky. Jeho hlučnost byla na dobré úrovni, spotřeba se vyhoupla jen o 0,1 W nad standardní hranici 2,3 W. Pokud hledáte malý přenosný disk s vysokou kapacitou, může být Samsung M6 tou volbou.

Seagate Momentus 7200.3 320 GB

Čtvrtý pevný disk je od společností Seagate a jedná se o nejnovější model řady Momentus 7200.3. Jak samotný název napovídá, model disponuje kapacitou 320 GB složenou ze dvou ploten s hustotou zápisu 160 GB/plotnu, rychlostí otáčení 7 200 ot./min a přítomno je taktéž 16 MB vyrovnávací paměti. Disk dosáhl v našich testech nejvyššího výkonu, jeho přednost spočívá ve vysokých hodnotách nejnižších přenosových rychlostí. Daní za nejvyšší výkon je poměrně vysoká hlučnost tohoto disku, která dosahuje až úrovně stolních modelů. Ani tento fakt nám ale nezabránil v udělení ocenění TOP Produkt, nehledě na to, že jeho prodejní cena je z konkurenčních modelů se stejnými parametry nejnižší.

WD Scorpio Black 320 GB

Pátým diskem ve srovnávacím testu 2,5" HDD je model WD3200BJKT spadající do řady Western Digital Scorpio Black. Stejně jako předchozí disk má kapacitu 320 GB, 7 200 ot./min a 16 MB vyrovnávací paměti cache. Jeho výsledky v testech jsou sice o něco nižší, tento handicap nicméně dohání díky nižší přístupové době (typické pro všechny pevné disky Western Digital) a taktéž jeho hlučnost je nižší než u oceněného modelu Seagate. Další drobnou nevýhodou tohoto řešení je o něco málo vyšší prodejní cena, u které se však dá předpokládat, že vlivem konkurenčního boje během několika týdnů klesne na konkurenceschopnou hranici.

WD Scorpio Blue 320 GB

Posledním pevným diskem v kategorii 2,5" HDD je druhý model Western Digital. Uplatnění najde především v systémech, kde uživatel nehledí ani na maximální výkon, ani na maximální kapacitu, ale jde mu o co nejlepší poměr výkon/cena. WD3200BEVT disponuje kapacitou 320 GB, ale rychlost otáčení ploten činí pouhých 5 400 ot./min. To znamená v celkovém důsledku ve spojení s 8MB vyrovnávací pamětí z hlediska přenosové rychlosti poslední místo. Jak bylo výše zmíněno – rychlost není hlavní předností modelu. Tou je vynikající poměr mezi kapacitou a prodejní cenou, kterou má ze všech testovaných 2,5" disků bezkonkurenčně nejlepší. Hodí se tak nejen pro nenáročné uživatele do notebooků, ale rovněž do externích přenosných boxů.

Byl pro vás článek přínosný?