Hlavní navigace

Velký test procesorů AMD a Intel

1. 11. 2006

Sdílet

Vyberte z nabízených 45 procesorů ten pravý cd/dvd Po velkém test základních desek pro obě dvě platformy pro v...


Vyberte z nabízených 45 procesorů ten pravý cd/dvd


Po velkém test základních desek pro obě dvě platformy pro vás máme připravený kompletní přehled všech stolních procesorů, dostupných v daném čase na našem trhu. Naleznete zde zástupce levných jednojádrových procesorů AMD i Intel, výkonnějších jednoi dvoujádrových modelů obou výrobců i těch nejvýkonnějších dvoujádrových modelů AMD Athlon 64 FX a Intel Core 2 Extreme.
ojďte si tedy vybrat ten nejlepší procesor v našem velkém testu naleznete popis všech modelových skupin, přehled parametrů, tabulku s jejich výkonem a na závěr dostanete naše hodnocení, doporučení a několik vložených článků, dokreslujících celé téma stolních procesorů.
Pokud vás téma stolních procesorů zajímá, hezky se usaďte na svém oblíbeném místě a připravte se: začínáme!

AMD Sempron 64

Historie procesorů Sempron je o mnoho kratší než u kolegů Celeron z konkurenční stáje Intel. První procesory AMD Sempron se objevily v době, kdy byly Athlony XP za zenitem a na trhu již byla nová generace procesorů AMD Athlon 64. AMD Sempron vycházel z tehdejších procesorů AMD Athlon XP, pracujících v patici Socket A (Socket 462) a lišil se od nich nižší frekvencí a menší vyrovnávací pamětí L2 cache. Proč vůbec procesory Sempron vznikly? Jednoduše proto, aby měl výrobce na trhu jasně definovanou skupinu levných procesorů, směřujících do low-end segmentu.
Ve stejném duchu se objevily procesory AMD Sempron i pro patici Socket 754, která právě pro levné procesory de facto uvolnila plnohodnotný procesor AMD Athlon 64, jenž migroval na patici Socket 939. Aby i méně znalým a zkušeným uživatelům byl přínos nových Sempronů pro patici AM2, o kterých si budeme povídat za chvíli a které jsme měli v testu, zcela jasný, popíšeme si hlavní funkce těchto procesorů pro patici 754 již nyní a dále jen zmíníme rozdíly mezi nimi. Takže: procesory AMD Sempron jsou "osekanou" verzí plnohodnotných CPU AMD Athlon 64. V prvních verzích u nich chyběla podpora 64bitových instrukcí, která byla (marketingově velmi dobře) udělena pouze modelům Athlon 64. Před několika měsíci ovšem pod nátlakem uživatelů a zejména konkurenčních Celeronů spatřila světlo světa verze Sempron 64, tedy verze podporující operační systémy s 64 bity. Stejné to bylo i s podporou technologie AMD CoolnQuiet. Nejprve byla určena pouze pro Athlon 64, později se objevila i u dražších modelů AMD Sempron. Jediným významným omezením, které mnoho uživatelů dlouhou dobu AMD vyčítalo, je jednokanálový přístup procesoru do operační paměti. Nešlo tedy použít dva totožné paměťové moduly, aby byla zvýšena propustnost paměťového subsystému. Abychom se ale dostali k aktuálním modelům, nechme historii historií a pojďme se podívat, co nám nové procesory AMD Sempron 64 nabízejí.
Pro mnoho uživatelů přišla společnost AMD s vynikající zprávou sjednotí patici pro dražší a levné modely do jedné, čímž by měly klesnout náklady na vývoj a implementaci systémů založených na obou procesorech. Proto pokud si nyní koupíte procesor AMD Sempron 64 pro patici AM2, můžete si být jisti, že do stejné základní desky budete moci vložit po několika letech plnohodnotný procesor AMD Athlon 64 (minimálně ty, které jsou v současné době na trhu). Zpět ale k samotným procesorům: hlavní změnou oproti předchozím modelům pro patice Socket 754 je podpora dvoukanálového přístupu do paměti a samotná podpora pamětí DDR2 až do frekvence 800 MHz. Procesory AMD Sempron 64 totiž mají, stejně jako dřívější modely, paměťový řadič integrovaný přímo v CPU, takže komunikace s pamětí je o něco rychlejší než u procesorů Intel. Proto je také pro procesory AMD důležitější údaj o časování pamětí než jejich frekvence.
Procesory AMD Sempron 64 podporují instrukční sady MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64, kromě dvou nejlevnějších modelů všechny podporují spořící technologii Cool‘n‘Quiet a všechny jsou vybaveny ochranou proti napadení systému škodlivým softwarem EVP (Enhanced Virus Protection). Všechny tyto procesory v testu byly vyrobeny 90nm výrobní technologií, maximální hodnota TDP u nich činí 62 W.
Teď již víte, co zhruba nové procesory umějí, následuje jejich rozdělení v rámci jejich kategorie. Procesory AMD se již dávno neoznačují samotnou frekvencí CPU, nýbrž jsou vybavené jakýmsi modelovým označením čtyřmi čísly, zakončenými znaménkem plus. Obecně platí, že čím vyšší je číslo, tím je procesor výkonnější a také dražší. Jednotlivé modely se však neliší pouze frekvencí, ale mají i rozdílnou velikost vyrovnávací paměti L2 cache 128 kB a 256 kB. V testu tak naleznete modely 2800+, 3200+ a 3500+, které jsou vybavené 128 kB L2 cache, a modely 3000+, 3400+ a 3600+, vybavené 256 kB cache. Dá se říci, že vyšší nárůst výkonu získáte nákupem procesoru s vyšší frekvencí než nákupem CPU se stejnou frekvencí, vybaveného dvojnásobnou velikostí L2 cache. Mikroarchitektura AMD K8, na které jsou postaveny všechny současné procesory AMD, je totiž z hlediska výkonu mnohem méně citlivá na velikost L2 cache než procesory společnosti Intel.

AMD Athlon 64

Řada procesorů AMD Athlon 64 je de facto stejná jako předchozí procesory AMD Sempron 64 pro patici AM2. Jediným rozdílem je větší (512 kB) vyrovnávací paměť L2 cache. K dispozici jsou v současné době čtyři modely s číselným označením 3000+, 3200+, 3500+ a 3800+. Nutno poznamenat, že číselné označení přesně odpovídá procesorům AMD Athlon 64 pro patici Socket 939 tedy jak frekvence, tak velikost L2 cache a funkce jsou naprosto stejné. Pokud vám v číselné řadě chybějí modely 3700+ a 4000+, tak vězte, že chyba není na naší straně, nýbrž společnost AMD se rozhodla, že bude "chrlit" procesory Athlon 64 kromě FX modelů pouze s 512 kB na jádro to samé platí i pro dvoujádrové modely X2. Proč tomu tak je, můžeme pouze spekulovat, díky nákupu společnosti ATI se nabízí zjevná otázka snižování nákladů na jeden vyrobený procesor. Je to ovšem pouze jedna z domněnek, další může být třeba ta, že výkonnostní rozdíl mezi 512kB a 1 024kB modelem nebyl tak výrazný, aby ospravedlnil nárůst ceny.
Procesory AMD Athlon 64 jsou díky nástupu dvoujádrových modelů na ústupu, počítá se, že jejich pozici nahradí zdola rychlejší procesory Sempron a shora dvoujádrové modely. Tento trend je jasný již v současné době, podívejte se do tabulky a porovnejte ceny jmenovaných skupin procesorů.
Dalším neuvedeným faktem o procesorech AMD je systémová sběrnice: nepoužívají FSB, Front Side Bus, jako procesory Intel, nýbrž využívají k práci sběrnici Hyper-Transport. Ta totiž pracuje u současných procesorů AMD Sempron 64 na 800 MHz (1 600 DDR) a u ostatních na 1 000 MHz (2 000 MHz).

AMD Athlon 64 X2

Všechny procesory z řady AMD Athlon 64 X2 jsou dvoujádrové. Na rozdíl od procesorů Pentium D je návrh dvoujádrového procesoru kompletní, tudíž jádra nejsou oddělená, ale tvořená z jednoho kusu křemíku. Naopak oproti procesorům Core 2 Duo společnosti Intel nemají sdílenou L2 cache, ale každé jádro má svou dedikovanou vyrovnávací paměť.
Procesory jsou vyrobeny 90nm výrobní technologií SOI, jejich frekvence začíná na 2 000 MHz a nejrychlejší současný model končí na 2 600 MHz. U modelů AMD Athlon X2 pro patici Socket 939 jsme se setkávali s více modely, my jsme měli možnost otestovat čtyři modely s 512 kB L2 cache na jádro. Jak jsme již napsali u Athlonu 64, modely s 1 MB cache L2 na jádro byly staženy z prodeje. Pokud si tedy přejete pořídit model AMD
s 1 MB L2 cache přiřazeným k jednomu jádru, budete muset sáhnout po modelech pracujících v patici 939 nebo si vybrat AMD Athlon 64 FX, o kterých si rovněž něco málo řekneme.
Modely procesorů AMD Athlon 64 X2 začínají v současné době pomalu, ale jistě vytlačovat dražší jednojádrové modely CPU AMD, a to díky razantnímu cenovému poklesu, kterého jsme byli svědky těsně před uvedením procesorů Intel Core 2 Duo. Kdybychom měli vybrat z této modelové řady X2 nějaký zajímavý model, zastavili bychom se u nejlevnějšího X2 3800+. Ten pracuje na frekvenci 2 000 MHz, obsahuje dvě jádra s 2 x 512 kB L2 cache a stejně jako všechny ostatní modely obsahuje technologie Cool’n‘Quiet a EVP. Proč upozorňujeme právě na tento model? Jednoduše proto, že je to nejlevnější model X2 a naprostá většina těch dostupných v sobě skrývá minimálně 10procentní potenciál zvýšení pracovní frekvence.
Málem bychom zapomněli na jednu technologii, kterou jsou obdařeny všechny procesory Athlon 64, Athlon 64 X2 a FX a to virtualizační technologií AMD, nazývanou Pacifica. Význam této technologie je pro koncové uživatele minimální, nicméně pro podnikové nasazení již znamená přínos. Její princip je podobný jako u Virtualization technologie společnosti Intel vytvořit na jednom fyzickém počítači více virtuálních počítačů a na každém z nich pustit jakékoliv aplikace bez obavy, že by pád jednoho stroje způsobil nestabilitu nebo nefunkčnost těch dalších.
Samostatnou kapitolou procesorů AMD je řada FX. Procesory v této řadě jsou přímými konkurenty intelových verzí procesorů Extreme Edition. Nabízejí vždy 1 024 kB vyrovnávací paměti L2 cache přiřazené k jednomu jádru (celkové tedy 2x
1 024 kB na jeden fyzický procesor). Navíc přidává vyšší frekvenci, než na kterých jsou schopné pracovat obyčejné modely X2 a jako bonus pro opravdové fajnšmekry, kteří si pořídí tento procesor, nabízí otevřený násobitel. Co to znamená? Pokud se rozhodnete přetaktovat takovýto procesor, stačí si v BIOSu vybrat hodnotu násobitele a tím si vyberete i výslednou frekvenci procesoru. Kupříkladu model FX-62 pracuje na frekvenci 2 800 MHz a má násobitel 14x. Pokud budete chtít tento procesor provozovat na frekvenci řekněme
3 000 MHz, nastavíte v BIOSu hodnotu násobitele na 15x, uložíte a restartujete. Ostatní procesory mají totiž možnost zvýšení násobitele uzamčenu, násobitel se dá pouze snižovat. Za hlavní nevýhodu modelu FX považujeme, stejně jako u Extreme Edition, přemrštěnou cenu. Ani odpadní teplo, produkované příkonem až 125 W, není úplně zanedbatelné.

AMD Athlon 64 X2 Effition Edition

Tím se dostáváme k poslední řadě procesorů AMD, které jsme měli možnost otestovat. Jedná se sice o výkonnostně totožné procesory jako modely bez označení EE, ale právě toto označení dává zákazníkům najevo, že EE verze CPU je méně energeticky náročná a tudíž z hlediska chlazení vhodná pro použití do náročnějších podmínek. Typické použití je jako solidní a rychlý základ pro multimediální stanice do obývacích pokojů, u nichž se dbá na co nejnižší provozní hlučnost a tedy co nejmenší tepelné ztráty procesoru. Společnost AMD se tímto krokem snaží rovněž odradit některé lokální výrobce a prodejce počítačů, kteří do svých sestav v minulosti hojně používali procesory AMD Turion kvůli jejich nízké hodnotě TDP. Z tohoto hlediska je to nápad znamenitý, protože počítač vybavený úsporným procesorem si bude moci postavit téměř kdokoliv.
Dalším důvodem uvedení těchto (a ještě úspornějších modelů, s pouhými 35 W TDP a s názvem Energy Efficien Processor for Small Form Factor PCs, které jsme však neměli možnost testovat) byl nástup nové generace konkurenčních procesorů, které mají kromě nejvyššího modelu všechny udávanou hodnotu TDP stejných 65 W. Jak se ale můžete přesvědčit v tabulce, není 65 W jako 65 W. Procesory Intel Core 2 Duo totiž mají daleko vyšší teplotu než konkurenční procesory AMD, a to při nulovém zatížení i při plné zátěži. Na druhou stranu nové procesory Core 2 Duo přinesly oproti procesorům Pentium D patrné zlepšení.
Zajímavým modelem v této kategorii je opět nejlevnější 3600+, který se dá sehnat v ceně okolo 4 000 Kč včetně DPH, nabízí frekvenci
2 000 GHz a jediným omezením oproti modelu 3 800+ je dvojnásobně menší L2 cache (celý procesor má tedy 2x 256 kB L2 cache).

Intel Celeron D

Zástupcem levných procesorů Intel jsou již několik dlouhých let procesory s označením Intel Celeron. Každý procesor Celeron je odvozen z plnohodnotného procesoru v daném časovém období kupříkladu první Celerony byly vytvořeny úpravou plnohodnotného Intel Pentium II CPU tak, že tomuto procesoru byla odebrána veškerá paměť L2 cache. Tyto první procesory sice byly levné, ale svým výkonem tehdy velmi výrazně zaostávaly, neboť nedosahovaly ani takových výsledků jako předchozí generace Intel Pentium MMX. Pod tíhou těchto okolností přikročil Intel k nápravě a od frekvence 300 MHz integroval do levných procesorů alespoň malou vyrovnávací paměť L2 cache. Tím se rapidně zvýšil výkon a díky příznivé ceně (ovšem tehdy se reálně jednalo o několik tisíc korun místo dnešních 1 200 Kč) se stala celá řada těchto CPU velmi přitažlivou záležitostí. Dalším omezením oproti plnohodnotným procesorům byla nižší frekvence jak celého CPU, tak jeho systémové sběrnice, u Intel nazývané Front Side Bus.
Tímto způsobem funguje rozdělování plnohodnotných a "ořezaných" CPU i dnes. Současná generace Celeronů nese přídavek D a je založena na mikroarchitektuře NetBurst. Rozsah frekvencí jde od 2 560 MHz do 3 330 MHz u nejnovějších modelů. Kromě rozdílné frekvence se v současné době dostupné procesory dělí ještě podle aktivovaných technologií uvnitř CPU, stejně jako u konkurenčních procesorů AMD záleží na velikosti vyrovnávací paměti L2 cache. Nejstarší generaci procesorů Intel Celeron D tvoří modely 325, 330, 335, 340, 345 a 350. Od svých současných kolegů, lišících se o číslo vyšším označením, jim chybí technologie Execute Disable Bit, chránící systém před napadením škodlivým softwarem, obvykle virem. Tyto vylepšené Celerony nesou číselné označení 326, 331, 336, 341, 346, 351 a 355. Všechny dosud jmenované procesory jsou vybavené instrukčními sadami x86, MMX, SSE, SSE2 a SSE3. Nechybí ani 64bitové rozšíření v podobě Intel Extended Memory 64 Technology, díky čemu lze na těchto procesorech provozovat 64bitové operační systémy. Jsou založeny na jádře Prescott a oproti plnohodnotným procesorům Pentium 4 jim chybí technologie Hyper-Threading a Enhanced Intel SpeedStep Technology, snažící se snižovat příkon procesoru a tím i vyzářené přebytečné teplo aktivním snižováním frekvence a napětí procesoru. Všechny tyto procesory jsou vyráběny 90nm výrobní technologií a mají v sobě integrovanou L2 cache o velikosti 256 kB.
V nabídce našich distributorů a většiny prodejců se v době testu vyskytovaly ještě dva procesory Intel Celeron D, o kterých jsme nemluvili. Jedná se o modely 352 a 356, jež již nejsou založené na jádře Prescott, nýbrž jsou odvozené od 6 nm výrobní varianty Pentia 4 Cedar Mill. Všechny parametry včetně rychlostí systémové sběrnice FSB jsou naprosto totožné se staršími modely, rozdílem je pouze novější výrobní technologie a. Ano, nové procesory Celeron D mají konečně rozumnou velikost L2 cache 512 kB. Je známé, že mikroarchitektura NetBurst je závislá nejen na frekvenci, ale i na velikosti vyrovnávací paměti. Po mnoha úpěnlivých prosbách se tak k zákazníkům dostává levný procesor s relativně vysokou pracovní frekvencí a dostatečně velkou L2 cache, ale hlavně s obrovským potenciálem přetaktování. Ten je dán právě novou 65nm výrobní technologií. Všechny tyto parametry podporují teoretickou šanci na vynikající poměr výkonu/ceny v našem testu. Jak si stály (nejen) nové procesory Intel Celeron D ve srovnání s konkurencí se dozvíte v hodnocení na konci článku, číselné výsledky si můžete přečíst v tabulce.
Abychom těmto procesorům nezůstali nic dlužni, musíme doplnit ještě několik faktů: procesory Intel Celeron D jsou určené do patice LGA775 (Socket T), podporují dvoukanálový přístup do paměti, mají jedno jádro a jsou schopné pracovat v základních deskách s čipsety Intel i865, i915, i945 a i965, z neintelovských čipsetů pak s ATI Xpress série pro Intel platformu, nVidia nForce 4 a 5 pro Intel, ale také s novějšími čipsety VIA P4M800, P4M890 a P4M900 a SiS, se kterými se však na našem trhu setkáte jen málokdy. Cenové rozpětí procesorů je od asi 1 200 do 2 400 Kč.

Intel Pentium 4

Řada procesorů Intel Pentium 4 se poslední dobou opovážlivě ztenčila, neboť ještě donedávna byla k dispozici kompletní řada modelů Pentium 4 620, 630, 640, 650, 660 a 670. Prostor pro jednojádrové procesory je však poslední dobou stále užší, a tak na našem trhu byly v době testu k dispozici modely Intel Pentium 4 524, 531, 541 a 630. Zde jsou procesory rozděleny do dvou řad řada 5xx a 6xx. Prvně jmenovaná řada je určená pro "neplnohodnotná plnohodnotná" Pentia 4 jsou vybavené všemi dostupnými technologiemi, pouze mají menší vyrovnávací paměť L2 cache. U řady 5xx činí tato paměť 1 024 kB, u řady 6xx je dvojnásobná tedy 2 048 kB. K dispozici jsou instrukční řady MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64T, dále pak technologie Hyper-Threading a EDB, a abychom byli úplně přesní, u modelů řady 6xx také EIST.
Setkali jste se v obchodě s procesory Intel Pentium 4 631, 641 nebo podobnými? Máte pravdu, nejde o nějaké padělky, ale stejně jako u procesorů Celeron D jsou takto označené procesory řady 6xx (rozuměj +1 na konci každého číselného označení) vyrobené novou 65nm výrobní technologií. Tyto procesory mají oproti starším kolegům s jádrem Prescott jádro Cedar Mill.
Pro použití těchto procesorů platí to samé jako u modelů Celeron D, jen ve výčtu podporovaných čipsetů se díky podpoře 800MHz FSB sběrnice objevil u některých modelů i čipset Intel i 925X, i925XE a i975X. Přesné parametry u jednotlivých procesorů najdete v tabulce.
Z hlediska výkonu a poměru výkon/cena jsou ovšem tyto procesory na pováženou modely s vysokou frekvencí (a tudíž relativně výkonné v jednovláknových aplikacích) již Intel stáhl z prodeje a oproti konkurenci z vlastní stáje v podobě nových Celeronů nenabízejí až tak razantní nárůst výkonu, ospravedlňující jejich pořizovací cenu. Nehledě na to, že současný trend směřuje k frontální podpoře dvou jader a tudíž i drahé jednojádrové procesory jsou mnohdy o desítky procent pomalejší než dvoujádrové modely. Na druhou stranu, pokud se vám poštěstí pořídit si "dobrý kus křemíku", vyrobeného 65nm výrobní technologií, máte reálnou šanci dostat se s frekvencí daleko přes 4 GHz, která způsobí díky mikroarchitektuře NetBurst z hlediska poskytnutého výkonu divy. To samé ale platí o levných dvoujádrových modelech Intel Pentium D, o kterých budeme hovořit v následujícím odstavci.

Intel Pentium D

Procesory Pentium D jsou první procesory společnosti Intel, využívající k práci dvě jádra umístěná v jednom fyzickém procesoru. Na rozdíl od konkurenčních dvoujádrových procesorů je návrh Pentia D takový, že na jedné procesorové destičce jsou umístěna dvě jádra procesoru. Když to vezmeme velmi obecně, dalo by se říci, že celé Pentium D se skládá ze dvou procesorů Pentium 4, spojených sběrnicí Front Side Bus. Právě posledně jmenovaný fakt byl často kritizovanou částí návrhu celého procesoru Pentium D. Samotná rychlost sběrnice činí (až na model 805) stejných 800 MHz jako u jednojádrových procesorů Pentium 4, což mohlo být za jistých okolností limitujícím faktorem propustnosti dat a celkového výkonu.
První procesory Intel Pentium D byly založeny na dvou jádrech Prescott a byly vybavené 1 MB L2 cache pro každé jádro. Zde bychom se chtěli zastavit a poznamenat, že u procesorů Intel Pentium D v žádném případě nelze sčítat L2 cache dohromady každé jádro má přidělené svou kapacitu L2 cache a data v ní uložená nelze sdílet přímo s druhým jádrem. Jde to pouze posláním dat přes zmíněnou sběrnici FSB do druhé L2 cache. Pokud byste chtěli využívat výhod sdílené L2 cache, budete si muset pořídit procesory Intel Core 2 Duo.
V současné době jsou k dispozici modely Pentium D 805, 820, 915, 930, 940, 945, 950, 960 a Extreme Edition verze 965. Všechny tyto modely kopírují svou frekvencí své jednojádrové modely, takže 930 má frekvenci 3 GHz a 960 má frekvenci 3,6 GHz (stejně jako model Pentium 4 630 a 660). Jediným modelem vyčnívajícím z řady je 805, který pracuje na frekvenci 2 660 MHz a má pouze 533MHz systémovou sběrnici FSB. Tento model byl vydán z řady 8x0 jako poslední, je však díky své opravdu vynikající ceně velmi žádaný. Co na tom, že je systémová sběrnice pouhých 533 MHz, když samotná frekvence procesoru je velmi nízko, nikdo tedy nemůže očekávat rychlostní zázraky. Tento procesor je vhodný tam, kde se využije výkon dvou jader (multimediální aplikace, komprimace audia a videa a obecně zpracování dvou a více programů najednou). Spolu s plnohodnotným Pentiem D 820 však mají tyto procesory jednu velmi špatnou vlastnost. Jde o přespříliš velkou produkci odpadního tepla. Procesory řady 8x0 jsou totiž vyrobeny starší 90nm výrobní technologií a neobsahují spořící technologii EIST, takže při plném zaměstnání jsou schopné příkonu až 120 W. S tímto faktem, nehledě na celkovou spotřebu takovéhoto počítače, se musí tvůrce PC sestavy vypořádat kvalitním chlazením, velmi často je zapotřebí instalovat jiný než boxovaný chladič, dodávaný s každým procesorem Intel. Jak si 805 v porovnání s ostatními procesory vedl v testech, zjistíte na konci článku.
Daleko lepší reputaci, ať už z pohledu výkonu nebo maximální spotřeby, získaly procesory Intel Pentium D řady 9xx. Všechny modely jsou totiž vyráběny pokročilou 65nm výrobní technologií a obsahují 2 048 kB vyrovnávací paměti L2 cache přiřazené ke každému jádru, což v praxi znamená mírný pokles maximálního ztrátového výkonu a nárůst výkonu. Frekvence procesorů se pohybuje od 3 GHz až do 3,73 GHz, přičemž v číslování modelů naleznete některá označení nekončící znakem 0. Jedná se o modely ochuzené o profesionální technologii Virtualization, což je funkce, díky níž je fyzicky podporováno vytváření více virtuálních serverů na jednom systému, navenek se tvářících jako samostatné stroje. Tyto funkce nenaleznete u modelů 915 a 945. Vyvážením za tuto "ztrátu" je nižší cena, která je patrná hlavně u modelu 945, pracujícím na frekvenci 3,4 GHz. Rozdíl mezi ním a modelem pracujícím na stejné frekvenci, vybaveným VT technologií, činí 1 700 Kč. Pokud to vezmeme opět s trochou nadsázky, dalo by se říci, že Pentium D 9xx je složeno ze dvou procesorů Pentium 4 s jádrem Smitfield, uložených na jedné destičce a spojených systémovou sběrnicí FSB.
Velmi užitečnou funkcí přítomnou v procesorech Pentium D 9xx je Enhanced Intel SpeedStep Technology, díky které se redukuje vyzářené teplo procesoru a je tedy i nižší jeho teplota.
Z hlediska použitých technologií a parametrů jsou zřejmě nejzajímavějšími modely tzv. Extreme Edition verze procesorů. Model 840, který již není v prodeji, byl naprosto shodný s klasickou verzí Pentium D 840, oproti ní však měl aktivovanou funkce Hyper-Threading. Modely Extreme Edition 955 a 965, pracující na frekvenci 3,46 a 3,73 GHz, využívaly oproti svým pomalejším a méně vybaveným kolegům systémovou sběrnici FSB na frekvenci 1 066 MHz a měly rovněž aktivovánu technologii Hyper-Threading. Tyto dvě klíčové technologické funkce dokázaly oproti podobně taktovaným CPU z řady Pentium D zvýšit výkon samotného procesoru v některých aplikacích až o desítky procent. Tyto procesory však měly dvě dosti podstatné vady na kráse první z nich byla jejich spotřeba a teplota při zatížení. Uváděných 125 W příkonu je opravdu velké sousto, nehledě na fakt, že tyto procesory velmi "topily", a tak se při jejich použití jistojistě musel použít výkonnější chladič než ten, co se dodává v balení jako součást procesoru. Druhou nevýhodou procesorů Extreme Edition je jejich cena, která je vždy 999 dolarů. V našich končinách to znamená mnohdy částku přesahující 28 500 Kč i s DPH, kterou si může dovolit opravdu málokdo.

Intel Core 2 Duo

Nejnovější generace procesorů Intel nese název Core 2 a je postavena je mikroarchitektuře Intel Core. O této mikroarchitektuře jsme toho v posledních číslech napsali mnoho, proto jen připomeňme základní vlastnosti. Základem Intel Core nebyla předchozí architektura NetBurst využívaná stolními a serverovými procesory, nýbrž princip je převzat z úspěšných mobilních procesorů Intel Pentium M, je řádně vylepšen a doplněn o několik funkcí z mikroarchitektury NetBurst. Cílem nové mikroarchitektury Intel bylo snížit do té doby nepříznivý poměr jednotky výkonu na spotřebovaný watt (čehož, jak se u nových procesorů ukázalo, bylo dosaženo), významně zvýšit výkon a připravit do budoucna platformu, u které bude možné lépe škálovat výkon než u té minulé. Již při uvedení celé této série procesorů jsme věděli, že škálování výkonu se bude odehrávat pomocí frekvence. Na tom není v podstatě nic divného ani překvapivého. Stejně tak nás nepřekvapilo, že některé modely Core 2 Duo mají (a do budoucna budou mít) méně vyrovnávací paměti L2 cache. Zásadní inovací je pak ovšem možnost zvyšování výkonu díky integraci více jader do jednoho pouzdra procesoru.
Všechny modely Intel Core 2 Duo obsahují dvě jádra jsou tedy dvoujádrové. Na rozdíl od předchozí generace dvoujádrových procesorů Intel Pentium D jsou všechny CPU Core 2 Duo navrženy tak, že celý procesor, skládající se z dvou jader, paměti L2 cache (o které si řekneme více později) a podpůrných obvodů, je de facto jeden kus. Pentium D se skládal ze dvou fyzických jednojádrových procesorů na jedné destičce, spojených sběrnicí FSB dohromady tak, aby se navenek tvářil jako dvoujádrový. Od tohoto modelu Intel však neustoupil a využije ho ve čtyřjádrových procesorech, založených na mikroarchitekruře Intel Core, s názvem Core 2 Quadro. V praxi to tedy bude vypadat tak, že na jedné procesorové destičce budou umístěné dva procesory Core 2 Duo, spojené systémovou sběrnicí FSB. Více o procesorech budoucnosti se dozvíte ve vloženém článku.
Zpět ale k samotným procesorům Intel Core 2 Duo. V době konání testu byly na trhu čtyři základní modely E6300, E6400, E6600 a E6700 a jedna verze Extreme Edition, nazvaná Intel Core 2 Extreme X6800. Procesory se mezi sebou liší nejen frekvencí, začínající od 1,86 GHz a končící na 2,93 GHz, ale rozdíly najdeme také ve velikosti vyrovnávací paměti L2 cache. U nižších modelů E6300 a E6400 je tato paměť 2 048 kB, u vyšších modelů je to dvojnásobek, tedy celých 4 096 kB.
Na tomto místě je třeba také vysvětlit všem, kdo se ještě v nových procesorech neorientují, jak to vlastně je s vyrovnávací pamětí L2 cache u procesorů Core 2 Duo a Extreme: vyrovnávací paměť L2 cache je sdílená, to znamená, že obě dvě jádra mají přístup do jedné vyrovnávací paměti. Tím odpadají zdlouhavé prostoje známé z minulé generace CPU, kdy bylo nutné v případě, že jeden procesor potřeboval data uložená v L2 cache procesoru druhého, tato data transportovat po systémové sběrnici FSB do L2 cache prvního procesoru. I když toto řešení bylo rychlejší, než kdyby si procesor musel vyžádat data z operační paměti nebo z pevného disku, jisté zdržení to přineslo. Nehledě na zatížení systémové sběrnice, která již tak byla vzhledem k nízké propustnosti (800 MHz FSB) dosti vytížená. Druhou zajímavou funkcí sdílené vyrovnávací paměti L2 cache je to, že procesor si může dynamicky přivlastňovat libovolně velkou kapacitou L2 cache. Abychom to přesně vysvětlili, uvedeme příklad: pracujete na počítači a potřebujete komprimovat soubor dokumentů tak, aby byl co nejmenší a mohli jste ho poslat dejme tomu e-mailem kolegům z práce. Protože použijete program WinZip, který nenabízí podporu pro zpracování více vláken najednou, bude při komprimaci vytíženo pouze jedno jádro vašeho procesoru Core 2 Duo. A protože na vašem počítači v tu chvíli neběží žádná jiná aplikace, která by byla náročná na výpočetní výkon, může jádro, které obsluhuje program WinZip, využít ze čtyř MB L2 cache (předpokládáme, že máte procesor E6600 a vyšší) třeba 3,75 MB. Na druhé, v tu dobu nevytížené jádro, pak zůstane "pouhých" 0,25 MB L2 cahce. Tato operace způsobí, že bude komprimace dokončena rychleji, než kdyby měl procesor k dispozici jen polovinu z dostupné paměti L2 cache. Změna přiřazení může probíhat během jedné sekundy mnohokrát a tudíž má minimální vliv na výkon celého CPU.
Procesory Core 2 Duo nabízejí frekvenci systémové sběrnice 1 066 MHz, dokáží zpracovat instrukce MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, EM64T a obsahují technologie EIST, EDB a VT (Enhanced Intel SpeedStep Technology, Execute Disable Bit a Intel Virtualization Technology). Jednoznačně nejzajímavějšími modely pro domácí uživatele jsou E6300, a to díky nejnižší ceně v rámci celé řady, dále pak E6600, který jako nejlevnější model nabízí plných 4 096 kB L2 cache. O výkonu procesorů se dočtete na konci článku, vaší pozornosti by neměl ujít ani vložený článek, týkající se možností přetaktování (všechny modely Core 2 Duo si o to totiž vyloženě říkají).

Na čem jsme testovali?

Základem pro naše testy nám byly základní desky Gigabyte GA-965P-DQ6 a ASUS M2N32-SLI Deluxe, pro operační paměť jsme zvolili dva moduly společnosti Kingston s kapacitou 1 024 MB DDR2 800 MHz a časováním CL5, grafickou kartu jsme použili Sapphire Radeon X1900XTX, data byla uložena na pevném disku Western Digital Raptor 74 GB. Chlazení procesorů měly na starosti produkty společnosti Arctic, a to Cooling Freezer 7 Pro a Cooling Freezer 64 Pro. Testy probíhaly pod operačním systémem MS Windows XP Professional v jeho 64bitové verzi. Oba systémy měly nainstalovány všechny záplaty dostupné pomocí služby Microsoft Update a byly v anglickém jazyce.

Budoucnost procesorů

Nyní se nacházíme v době, kdy byla uvedena nová generace procesorů společnosti Intel s názvem Core 2 Duo. Tyto procesory přinesly razantní zvýšení výkonu PCU při zachování stávající ceny. Dalším (a dlužno dodat že logickým) krokem bude uvedení čtyřjádrových modelů, založených na stejné mikroarchitektuře Intel Core. My již v současné době víme, kdy se tak stane a jaké budou mít nové procesory Intel označení a parametry. Nejvýkonnější model bude opět označen jako Core 2 Extreme Quad-Core a za tímto označením bude dodatek QX6700. Písmeno Q jako Quad a X6700 značí, že se jedná o variantu Extreme Edition, pracující na frekvenci 2 660 MHz. Následovat budou i "normální" čtyřjádrové procesory Core 2 Quad, které budou pracovat na nižších frekvencích. K těmto čtyřjádrovým procesorům ještě patří další poznámka frekvence jejich systémové sběrnice FSB by měla být (alespoň zpočátku) 1 333 MHz, oproti standardním 1 066 MHz u současných Core 2 Duo. Posledním údajem pak je, že první čtyřjádrové CPU Intel by se měly na našem trhu objevit ještě tento rok.
A co plánuje konkurenční společnost AMD? Ta s příchodem Core 2 Duo přehodnotila svá dosavadní tvrzení a vydala se cestou boje spíše cenou než maximálním výkonem. To byl právě jeden z důvodů, proč příznivci společnosti Intel netrpělivě očekávali novou mikroarchitekturu, neboť až do uvedení Core 2 Duo vcelku jednoznačně kralovaly na poli výkonu procesory AMD Athlon 64 X2 a FX. S čím tedy plánuje společnost AMD vstoupit do boje o výkonu chtivého zákazníka? Konec roku má být zároveň začátkem přechodu od 90 nm ke zcela nové 65nm výrobní technologii, čímž by se měla zvýšit maximální frekvenční hranice současného jádra AMD K8, která je někde okolo 3 000 MHz. Dalším krokem pak bude někdy v prvním pololetí 2007 (spekuluje se i o dřívějším datu) příchod upravené mikroarchitektury AMD K8L, která by měla přinést výkonnější modely při snížení poměru výkon/watt, aktualizovanou verzi Hyper-Transport a měla by být připravena na čtyřjádrové procesory konkurující Core 2 Quad.
A když jsme u konkurování čtyřjádrovým procesorům Intel, AMD na toto reaguje po svém představením platformy 4 x 4, skládající se ze dvou dvoujádrových procesorů řady FX, spojených navzájem sběrnicí Hyper-Transport.
Toto vše ale přijde až za několik měsíců. Pokud si potřebujete vybrat procesor nyní, nečekejte.

Frekvence Reálná VýrobníMin./Max. Min./Max.Maximální Pořizovací
Patice normální/úspornýNásobitelfrekvenceSběrniceL1 cahceL2 cahceJádrotechnologiepracovnínapájecíTOP (W)Podporovaná instrukce Podporované funkcecena K testu zapůjčila firma
režim (MHz)(x)sběrnice (MHz)(MHz)(kB)(kB)(nm)teplota (0C)napětí (V)(vč. DPH)
AMD Sempron 2800+Socket AM21 600/-820080064 + 64128Manila90 nm, SOI36/40-/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64EVP1 335 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Sempron 3000+Socket AM21 600/-820080064 + 64256Manila90 nm, SOI36/40-/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64EVP1 661 Kč100Mega Distribution, www.100mega.cz
AMD Sempron 3200+Socket AM21 800/1 000920080064 + 64128Manila90 nm, SOI31/411,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP2 122 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Sempron 3400+Socket AM21 800/1 000920080064 + 64256Manila90 nm, SOI31/411,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP2 284 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Sempron 3500+Socket AM22 000/1 0001020080064 + 64128Manila90 nm, SOI31/421,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP2 936 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Sempron 3600+Socket AM22 000/1 0001020080064 + 64256Manila90 nm, SOI31/421,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP3 261 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 3000+Socket AM21 800/1 00092001 00064 + 64512Orleans90 nm, SOI32/421,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP2 410 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 3200+Socket AM22 000/1 000102001 00064 + 64512Orleans90 nm, SOI32/431,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP2 767 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 3500+Socket AM22 200/1 000112001 00064 + 64512Orleans90 nm, SOI32/431,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP3 061 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 3800+Socket AM22 400/1 000122001 00064 + 64512Orleans90 nm, SOI32/441,25/1,462MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP3 777 Kč100Mega Distribution, www.100mega.cz
AMD Athlon 64 X2 3600+ EESocket AM22 000/1 000102001 00064 + 642x 256Windsor90 nm, SOI28/431,2/1,2565MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP4 200 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 3800+Socket AM22 000/1 000102001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI33/441,3/1,3589MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP5 146 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 3800+ EESocket AM22 000/1 000102001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI29/441,2/1,2565MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP5 146 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 4200+Socket AM22 200/1 000112001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI33/461,3/1,3589MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP6 219 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 4200+ EESocket AM22 200/1 000112001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI29/441,2/1,2565MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP6 219 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 4600+Socket AM22 400/1 000122001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI33/471,3/1,3589MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP8 466 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 4600+ EESocket AM22 400/1 000122001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI29/451,2/1,2565MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP8 466 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 X2 5000+Socket AM22 600/1 000132001 00064 + 642x 512Windsor90 nm, SOI33/501,3/1,3589MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP14 578 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz
AMD Athlon 64 FX-62Socket AM22 800/1 000142001 00064 + 642x 1 024Windsor90 nm, SOI36/561,3/1,45125MMX(+), 3DNow!(+), SSE, SSE2, SSE3, AMD64CnQ, EVP28 149 KčAMD Czech, www.amd-czech.cz

Intel Celeron D 326LGA7752 530/-1913353316 + 12256Prescott90 nm48/53-/1,373MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB1 271 Kč100Mega Distribution, www.100mega.cz
Intel Celeron D 331LGA7752 660/-2013353316 + 12256Prescott90 nm48/53-/1,373MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB1 426 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Celeron D 336LGA7752 800/-2113353316 + 12256Prescott90 nm48/54-/1,373MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB1 649 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Celeron D 346LGA7753 060/-2313353316 + 12256Prescott90 nm48/54-/ 1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB1 735 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Celeron D 351LGA7753 200/-2413353316 + 12256Prescott90 nm48/55-/1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB1 891 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Celeron D 352LGA7753 200/-2413353316 + 12512Cedar Mill65 nm41/47-/1,365MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB2 200 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Celeron D 355LGA7753 330/-2513353316 + 12256Prescott90 nm49/56-/1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB2 200 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Celeron D 356LGA7753 330/-2513353316 + 12512Cedar Mill65 nm41/48-/1,365MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB2 355 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium 4 524LGA7753 060/-2313353316 + 121 024Prescott90 nm52/58-/1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64THT, EDB2 368 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium 4 531LGA7753 000/-1520080016 + 121 024Prescott90 nm52/58-/1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64THT, EDB2 499 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium 4 541LGA7753 200/-1620080016 + 121 024Prescott90 nm52/59-/1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64THT, EDB2 737 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium 4 630LGA7753 000/2 8001520080016 + 122 048Prescott 2M90 nm39/571,15 / 1,384MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64THT, EDB, EIST5 335 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 805LGA7752 660/-2013353316 + 122x 1 024Smithfield90 nm54/61-/ 1,4105MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB2 935 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 820LGA7752 800/-1420080016 + 122x 1 024Smithfield90 nm55/62-/1,4105MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEDB3 527 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 915LGA7752 800/-1420080016 + 122x 2 048Presler65 nm43/541,225/1,31295MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB4 121 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 930LGA7753 000/2 8001520080016 + 122x 2 048Presler65 nm43/541,225/1,31295MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB, VT5 455 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 940LGA7753 200/2 8001620080016 + 122x 2 048Presler65 nm43/551,225/1,31295MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB, VT5 479 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 945LGA7753 400/2 8001720080016 + 122x 2 048Presler65 nm43/551,225/1,31295MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB5 010 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 950LGA7753 400/2 8001720080016 + 122x 2 048Presler65 nm43/561,225/1,31295MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB, VT6 729 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium D 960LGA7753 600/2 8001820080016 + 122x 2 048Presler65 nm43/571,225/1,31295MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB, VT9 397 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Pentium Extreme Edition 965 LGA7753 730/2 800142661 06616 + 122x 2 048Presler65 nm43/621,225/1,312125MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64TEIST, EDB, HT, VT28 750 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Core 2 Duo E6300LGA7751 866/1 60072661 06632 + 322 048Allendale65 nm37/460,85/1,362565MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, EM64TEIST, EDB, VT5 602 KčKvazar Micro, www.kmczech.cz
Intel Core 2 Duo E6400LGA7752 130/1 60082661 06632 + 322 048Allendale65 nm37/460,85/1,362565MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, EM64TEIST, EDB, VT6 729 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Core 2 Duo E6600LGA7752 400/1 60092661 06632 + 324 096Conroe65 nm38/490,85/1,362565MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, EM64TEIST, EDB, VT9 397 Kč100Mega Distribution, www.100mega.cz
Intel Core 2 Duo E6700LGA7752 670/1 600102661 06632 + 324 096Conroe65 nm38/500,85/1,362565MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, EM64TEIST, EDB, VT15 565 KčIntel, www.intel.com/cz
Intel Core 2 Extreme X6800LGA7752 930/1 600112661 06632 + 324 096Conroe65 nm38/540,85/1,362575MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, EM64TEIST, EDB, VT28 750 KčIntel, www.intel.com/cz
Everest Super PC Mark DVD DVD Shrink Lame WinAce 3DMarkHalf-Life2 PC Mark
čtení/zápis PI-1M/4M05 PCUShrink+ Lame3.97komp.2005/2006E.O./Quake IV2005-systémSYSmark 2004
paměť(sec)(body)(min:sec)(min:sec)(sec)(min:sec)(body)(fps)(body)SE (body)
AMD Sempron 64 2800+5 310/4 49254/2622 30830:4944:2712:205:496 702/3 78971,5/71,03 398139/139/139
AMD Sempron 64 3000+5 316/4 49653/2652 34330:1643:3811:495:406 866/3 81573,0/73,43 420142/141/143
AMD Sempron 64 3200+5 621/4 68750/2422 50527:5840:0211:035:197 500/4 02577,1/75,93 591151/157/154
AMD Sempron 64 3400+5 635/4 69648/2362 61226:4538:3110:355:037 578/4 13083,1/79,53 706159/161/158
AMD Sempron 64 3500+5 798/4 78545/2232 80124:1234:579:514:428 257/4 25489,5/81,23 903175/180/170
AMD Sempron 64 3600+5 821/4 79943/2122 89623:4834:169:304:318 355/4 31193,8/83,53 988179/185/174
AMD Athlon 64 3000+6 006/5 08047/2342 64426:1935:089:564:418 541/4 25390,2/73,63 760164/164/165
AMD Athlon 64 3200+6 612/5 64642/2102 91723:2833:449:234:278 858/4 459101,7/88,44 033183/187/179
AMD Athlon 64 3500+6 664/6 13439/1953 23022:1731:438:334:139 326/4 607105,8/88,44 261189/200/179
AMD Athlon 64 3800+6 697/6 64538/1903 49620:4928:538:103:529 551/4 718112,6/90,74 414200/214/186
AMD Athlon 64 X2 3600+ EE6 520/5 60844/2193 90211:5716:599:413:479 836/5 324120,1/84,94 895221/270/189
AMD Athlon 64 X2 3800+6 521/5 61942/2114 10811:4816:419:233:2610 093/5 401126,6/91,55 175232/277/194
AMD Athlon 64 X2 3800+ EE6 520/5 62042/2114 10911:4916:409:223:2710 090/5 402126,5/91,45 173232/277/194
AMD Athlon 64 X2 4200+6 855/6 13639/1964 51211:0715:318:313:1310 532/5 502136,3/97,75 519246/299/202
AMD Athlon 64 X2 4200+ EE6 853/6 13039/1964 51011:1015:338:323:1310 535/5 508136,4/97,65 518246/299/202
AMD Athlon 64 X2 4600+7 467/6 69636/1804 92710:1414:047:402:5310 963/5 618146,6/103,15 751265/323/217
AMD Athlon 64 X2 4600+ EE7 463/6 69236/1804 92510:1514:067:432:5310 966/5 619146,8/103,05 748265/323/217
AMD Athlon 64 X2 5000+7 510/7 19934/1715 3379:3613:267:122:4511 167/5 714150,5/108,25 974276/341/223
AMD Athlon 64 FX-627 751/7 25731/1605 7268:2812:236:422:3911 351/5 896165,7/112,56 243293/348/238

Intel Celeron D 3264 280/2 87461/2942 98027:3537:2911:096:425 215/3 37567,2/51,63 573132/132/133
Intel Celeron D 3314 425/2 99857/2783 25125:4135:3510:456:255 489/3 50271,4/53,93 624143/147/141
Intel Celeron D 3364 739/3 15453/2663 59322:3532:1210:026:015 861/3 75075,0/57,13 826151/155/146
Intel Celeron D 3465 006/3 38551/2623 85120:1729:179:195:476 173/3 96880,2/60,64 064158/163/154
Intel Celeron D 3515 224/3 53449/2593 91419:5828:468:565:326 357/4 29382,7/63,14 198167/175/159
Intel Celeron D 3525 236/3 54745/2504 15319:1228:108:065:106 738/4 45287,7/66,94 394177/186/163
Intel Celeron D 3555 471/3 70246/2524 08619:3228:308:244:006 501/4 35683,2/64,44 257175/185/162
Intel Celeron D 3565 478/3 71640/2344 36218:3627:417:283:566 847/4 60392,1/71,54 645182/193/169
Intel Pentium 4 5245 653/1 92646/2243 51720:1134:2711:595:215 744/3 89682,5/64,13 901175/198/152
Intel Pentium 4 5315 687/2 00445/2223 50020:0334:1211:475:145 798/3 98583,1/65,04 002179/200/156
Intel Pentium 4 5415 953/2 20342/2103 77618:3127:299:244:156 057/4 10487,4/67,34 106185/206/162
Intel Pentium 4 6305 834/2 14843/2123 75618:3727:479:314:195 966/4 20792,5/68,74 080183/205/161
Intel Pentium D 8055 210/137749/2404 34812:0720:1411:025:246 996/3 95784,7/59,43 678195/234/167
Intel Pentium D 8205 876/1 92545/2164 64111:3516:179:524:257 454/4 15293,4/71,34 547224/263/189
Intel Pentium D 9155 889/1 93744/2144 70111:2716:049:424:097 684/4 17899,2/75,04 680227/264/190
Intel Pentium D 9306 265/4 11542/2115 03110:2214:589:173:588 462/5 361124,3/80,65 404229/259/196
Intel Pentium D 9406 710/4 40740/1985 2489:5514:118:453:478 965/5 457132,4/85,15 614238/276/206
Intel Pentium D 9456 938/4 66237/1865 6598:0612:528:113:349 420/5 742147,6/93,65 745247/314/212
Intel Pentium D 9506 939/4 67037/1865 6608:0512:538:123:339 423/5 740147,8/93,75 746247/314/212
Intel Pentium D 9607 057/4 78335/1805 9357:4811:487:503:149 755/5 841153,0/96,25 962258/320/218
Intel Pentium Extreme Edition 965 7 247/4 95334/1756 4607:3710:427:323:019 989/6 002155,8/97,96 145269/324/223
Intel Core 2 E63007 135/4 72229/1464 7818:4012:257:303:4610 379/5 433159,1/106,05 920268/320/224
Intel Core 2 E64007 243/4 84026/1374 9588:2111:577:143:2610 602/5 560162,7/112,96 387279/331/228
Intel Core 2 E66007 628/5 00421/1226 6587:4610:405:553:5811 601/5 860168,1/128,56 803326/393/270
Intel Core 2 E67008 664/5 52519/1126 6857:069:305:202:4711 890/6 025173,2/138,27 123349/429/284
Intel Core 2 Extreme X68009 859/4 84017/1047 3506:269:004:492:3112 145/6 150177,5/146,97 512373/450/296

Money, money, money

Tento úryvek ze slavné skladby skupiny Abba velmi dobře vystihuje i obsah následujícího zamyšlení.
Pamatujete si, jak byly před dvěma či třemi měsíci procesory AMD velmi drahé? Myslíme tím zejména dvoujádrové modely X2, které byly k sehnání za 10 000 Kč a více. Pamatujete? A když se podíváte do ceníků nyní, zjistíte, že stejný procesor stojí sotva polovinu původní ceny. To samé lze pozorovat i u plnohodnotných jednojádrových procesorů Athlon 64. Jak je to možné? Jsou ty nové procesory prodávané dnes něčím jiné, že stojí o polovinu méně než před dvěma měsíci? Ne, jsou to naprosto stejné kusy křemíku, pouze jejich prodejní cena je bližší jejich reálné hodnotě.
Cenová válka začala ještě před uvedením nové generace procesorů Intel. Protože společnosti Intel začínalo téct do bot, neboť jejich dvoujádrové procesory Pentium D byly relativně drahé a méně výkonné než konkurenční Athlon 64 X2, rozhodli se uvést velice levný procesor Pentium D 805, který se v doporučené koncové ceně od doby uvedení pohybuje okolo 3 500 Kč vč. DPH. Při této příležitosti snížila společnost Intel ceny většiny procesorů Pentium D o několik desítek procent, díky čemuž bylo možné pořídit plnohodnotný model Pentium D 920 nebo 930 za cenu okolo 6 000 Kč. Tento tah společnosti Intel vyšel a prodeje procesorů Pentium D stouply. Nicméně společnost AMD na tuto změnu nereagovala, a tak zůstaly jejich ceny procesorů takové, jak jsme naznačili výše.
Současnou cenovou hladinu CPU můžete porovnat v tabulce, ale jak se bude vyvíjet do budoucna, je těžké předpovídat. Další cenové skoky nás jistě čekají, minimálně jeden do konce roku a bude jistě spojen s uvedením čtyřjádrového procesoru Intel. Další by měl následovat při uvedení procesorů AMD, založených na mikroarchitektuře K8L.
Jisté je pouze jedno ceny procesorů razantně klesat nebudou, zvyšovat se bude pouze výkon, dostupný za přibližně stejnou cenu.
Přetaktování procesorů
K procesorům jako takovým patří i fenomén přetaktování. V našich recenzích nových modelů procesorů se o této možnosti primárně nezmiňujeme, nicméně při srovnávacím testu, kdy jsme měli v ruce všechny dostupné modely na trhu, nám to nedalo a vyzkoušeli jsme, nakolik lze zvýšit výkon počítače zvýšením pracovní frekvence CPU. Nebudeme se zmiňovat o všech procesorech, ale popíšeme několik zajímavých kousků, které stojí za zmínku.
O čem je vlastně řeč? Přetaktování neboli overclocking je zvýšení frekvence procesoru z jeho základní (defaultní) hodnoty na nějakou vyšší. Kmitočet procesorů AMD i Intel se dá vypočítat tak, že vynásobíte jakýsi koeficient (násobitel) hodnotou frekvence sběrnice (u procesorů AMD je to Hyper-Transport, u procesorů Intel je to Front Side Bus). Hyper-Transport pracuje na frekvenci 800 nebo 1 000 MHz, FSB na frekvencích 533, 800 a 1 066 MHz podle toho, jaký procesor použijete. Aby se lépe počítala výsledná frekvence, u všech základních desek naleznete ještě druhou hodnotu, v tabulce označenou jako reálná frekvence sběrnice (MHz). Z této frekvence se dá již velmi snadno vypočítat pomocí hodnoty násobitel (x) z tabulky výsledná frekvence procesoru.

Aby to bylo naprosto jasné, uvedeme několik příkladů:

AMD Sempron 2800? frekvence 1 600 MHz
(8 x 200 MHz)
AMD Athlon 64 3800? frekvence 2 400 MHz (12 x 200 MHz)
AMD Athlon 64 FX-62 frekvence 2 800 MHz (14 x 200 MHz)
Intel Celeron D 326 frekvence 2 530 MHz (19 x 133 MHz)
Intel Pentium 4 630 frekvence 3 000 MHz (15 x 200 MHz)
Intel Core 2 Extreme X6800 frekvence
2 930 MHz (11 x 266 MHz)

Násobitele není možné až na nejdražší verze procesorů AMD Athlon 64 FX a Intel Core 2 Extreme měnit. Obyčejným smrtelníkům tedy nezbývá, než zvýšit frekvenci systémové sběrnice a tím zvýšit frekvenci celého procesoru. Pokud tedy chcete z prvně jmenovaného procesoru AMD Sempron 2800+ udělat rychlejší model 3200+, musíte nastavit frekvenci systémové sběrnice na 225 MHz (vyjádřeno čísly 8 x 225 MHz = 1 800 MHz, místo 8 x 200 MHz = 1 600 MHz). Tak to funguje i u ostatních procesorů řiďte se parametry v tabulce a využívejte kalkulačku.
Následuje několik doporučení, díky kterým se vám může povést přetaktovat procesor. První rada zní: pokud plánujete hned od začátku svoje CPU přetaktovat, sáhněte již při nákupu počítače k dražšímu modelu základní desky. Naprostá většina základních modelů vám neumožní dosáhnout lepších výsledků a stabilita systému může být i při minimální změně základní frekvence špatná.
Druhá rada se týká samotného výběru procesoru vždy se v celé modelové řadě CPU jednoho výrobce najde model, který je obzvlášť vhodný k přetaktování obvykle to bývá nejlevnější model, vybíraný zejména pro svou nejnižší cenu. Najdou se ovšem i případy, kdy je vhodnější sáhnout po dražším, ale lépe vybaveném modelu CPU. Během testů jsme vyzkoušeli maximální možné stabilní frekvence jednotlivých modelů a zde vám přinášíme výsledky vybraných CPU. (Jen bychom chtěli poznamenat, že pro testy používáme TOP modely základních desek od předních výrobců, což nám do velké míry umožnilo dosáhnout hodnot frekvencí, jichž se nepodaří dosáhnout s méně vybavenými modely motherboardů. Stejně tak nelze paušálně říci, že pokud se nám povedl výsledek u jednoho procesoru, lze stejného výsledku na 100 % dosáhnout i u jiného kusu téhož modelu.)
Z levných procesorů AMD bychom pro přetaktování vybrali buď Sempron 3000+ nebo 3400+ z důvodu vyšší L2 cache (po modelu 3400+ bychom sáhli tehdy, pokud by šlo také o úsporu energií díky funkci CoolnQuiet). U dražších model AMD by naše volba jednoznačně padla na procesor Athlon 64 X2 3800+ EE, který má jednak nižší příkon, jednak by měl lépe snášet vyšší frekvence.
U levných procesorů Intel by naše rozhodnutí jednoznačně směřovalo na nejlevnější model Celeron D 326, ale pro uživatele, kteří si připlatí necelých 1 000 Kč navíc, se naskýtá jedinečná možnost přetaktovat nový Celeron D 352, vyrobený 65nm výrobní technologií. Námi testovaný model nabídl opravdu vynikající potenciál pro zvýšení výkonu. U dražších modelů bychom dali přednost procesoru Intel Core 2 Duo E6300 pro spořivé uživatele a modelu E6400 pro opravdové přetaktovávací nadšence. Proč je tomu tak? Jednoduše proto, že oba dva procesory Core 2 Duo mohou v klidu pracovat s frekvencí FSB vysoko nad 350 MHz (oproti původní 266 MHz) a dražší model nabízí vyšší násobitel, tudíž dostanete celkově i vyšší frekvenci. (E6300 7 x 266 MHz = 1 866 MHz, při přetaktování na FSB 350 MHz: 7 x 350 MHz = = 2 450 MHz, kdežto E6400 8 x 266 MHz =
= 2 130 MHz, při přetaktování na FSB 350 MHz: 8 x 350 MHz = 2 800 MHz). Vše záleží na základní desce, jakou maximální stabilní hodnotu FSB vám dovolí.
Třetí rada se týká procesu, jak přetaktovat FSB. Při přetaktování postupujte opatrně a zkoušejte zvyšovat frekvenci FSB po malých krocích. Pokud je systém již nestabilní, zkuste zvýšit napájení procesoru (zde bychom doporučovali nepřekročit napětí CPU o více než 10 procent hrozí totiž jeho "umrtvení"). Dalším kamenem úrazu může být frekvence operačních pamětí a sběrnice PCI a PCI Express. Tím, že zvyšujete frekvenci systémové sběrnice, zvyšujete i rychlost operačních pamětí a frekvenci PCI a PCI Express sběrnice. U PCI Express sběrnice nabízejí pokročilejší základní desky možnost fixovat frekvenci na 100 MHz (udělejte to, pokud to lze), u operačních pamětí je nutné nalézt příslušnou položku v BIOSu a tam nastavit poměr frekvence sběrnice a frekvence pamětí, aby výsledná frekvence pamětí byla co nejbližší standardní hodnotě (u DDR2 je to 533, 667, 800 nebo 1 066 MHz).
Čtvrtá a pro dnešek poslední rada zní pokud si nejste jisti co děláte, procesor nepřetaktovávejte. Pokud se však do toho pustíte, připravte si manuál základní desky a v něm vyhledejte odstavec o resetu hodnot nastavení BIOSu (provádí se v naprosté většině případů umístěním jumperu na označené místo na MB) budete to téměř 100% potřebovat.
Pokud vás téma přetaktování procesorů zaujalo a chtěli byste se o něm dozvědět na stránkách časopisu PC WORLD více, dejte nám vědět. V případě většího ohlasu se o tomto tématu dočtete v některém z dalších čísel. Jaký procesor si vybrat?
Naše hodnocení rozdělíme do dvou kategorií. V první kategorii budeme vybírat jednojádrové procesory, v druhé pak dvoujádrové.
První kategorie, jak je patrné z parametrové tabulky, míří na uživatele hledící spíše na svou peněženku. Pro ně jsme vybrali dva modely procesorů, které jsou něčím neobvyklé nebo zajímavé. Jako zástupce společnosti AMD jsme sáhli po modelu Sempron 64 3400+, který obsahuje 256 kB L2 cache, pracuje na frekvenci 1 800 MHz a hlavně má aktivovanou funkci CoolnQuiet, díky které procesor v době nečinnosti sníží svojí pracovní frekvenci a napětí a tím sníží i svůj příkon. Ani za svůj výkon se ve své cenové hladině nemusí stydět, ve hrách ho použijete maximálně ke grafické kartě GeForce 7600 GT, žádný vyšší model tento procesor nevyužije.
Pro příznivce společnosti Intel jsme vybrali také jeden model, který musí v dané cenové hladině nadchnout nejen svým výkonem, ale zejména svým potenciálem k přetaktování a v neposlední řadě také cenou. Jedná se o model Intel Celeron D 352, který je vyrobený novou 65nm výrobní technologií a má oproti svým starším kolegům dvojnásobně velikou L2 cache konkrétně 512 kB. Není sice vybaven technologií EIST pro snižování produkovaného tepla, nicméně je o poznání chladnější než staré procesory Celeron D.
Jak jsme se mohli v našem testu přesvědčit, pokud si přejete pořídit dvoujádrový procesor, nemusíte už za něj platit bezmála osm tisíc korun. Nám se z nabídky všech procesorů líbily dva AMD Athlon 64 X2 3600+ Energy Efficient a Intel Core 2 Duo E6300. Oba procesory jsou energeticky stejně náročné a oba mají dvě jádra. Model AMD pracuje na frekvenci 2 000 MHz a ke každému jádru je přiřazeno 256 kB vyrovnávací paměti L2 cache. Úbytek L2 cache není rozhodně příliš znát na výkonu, zato si však všimnete příjemně nízké ceny a také nižší teploty než u "plnohodnotného" modelu AMD Athlon 64 3800+, pracujícího na stejné frekvenci. S tímto procesorem si můžete dopřát použití náročnějších aplikací včetně střihu videa a podobně. Ani ve hrách se tento model neztratí, nicméně pro herní fanoušky bychom doporučili něco výkonnějšího. Velkou předností tohoto modelu je možnost použití v Media Center ve vašem obývacím pokoji, neboť není tak energeticky náročný a tudíž jej není nutné chladit jako ostatní modely.
Intel Core 2 Duo útočí na uživatele zejména svým výkonem, neboť v některých testech předstihuje dosavadní TOP model Pentium Extreme Editon 965. Nástup nové mikroarchitektury společnosti jednoznačně pomohl a i její nejlevnější plnohodnotný procesor za cenu okolo 5 500 Kč zvládne i ty nejnáročnější programy a aplikace, včetně nejnovějších her. Oproti předchozí generaci dvoujádrových procesorů Pentium D přináší i nižší spotřebu a nižší TDP, i když v teplotě jádra se s modely konkurenční společnosti AMD nemůže měřit.
Všem jmenovaným procesorům udělujeme ocenění Top Produkt. To ale neznamená, že ostatní procesory jsou špatné nebo nevyhovující asi nejdůležitějším parametrem při výběru je cena. Pokud si nějakou stanovíte, není problém vybrat podle dalších hledisek a výsledků testů v tabulce právě ten model, který je pro vás vhodný.
6 0467/VAC o