Hlavní navigace

Velký test záložních napájecích zdrojů (2.)

26. 11. 2008

Sdílet

V následujícím testu jsme se proto zaměřili na záložní zdroje nižší kapacitní či výkonnostní třídy, jež jsou právě pro tyto účely ideální.

V následujícím testu jsme se proto zaměřili na záložní zdroje nižší kapacitní či výkonnostní třídy, jež jsou právě pro tyto účely ideální.

V dnešním pokračování článku se podíváme na testy konkrétních zařízení.

APC Back-UPS CS 500 USB-Serial
Řada produktů Back-UPS s označením CS reprezentuje u společnosti APC výkonnostně nižší segment záložních zdrojů postavených na pasivní topologii off-line, jejichž základním znakem je příznivější cena oproti line-interactive modelům, jež jsou v její nabídce také. Konkrétně námi testovaný model byl vybaven čtyřmi výstupními zásuvkami (IEC 320 C13), z nichž jedna je určena pouze pro ochranu připojených zařízení před přepětím, a nechybí ani dvojice konektorů RJ-45 pro ochranu datové linky.

Jak je běžné, stav UPS signalizují čtyři LED a zvukové signály upozorňující na napájení baterií a následně vyčerpání její kapacity vedoucí k úplnému vypnutí UPS. Signalizováno je samozřejmě i přetížení. Za účelem správy jsou přítomny porty USB i sériový RS-232. Spolu s hardwarem je dodáván také software PowerChute v osobní edici pro platformy Windows i Mac, který dovoluje sledovat aktuální stav UPS, uchovávat log událostí a nastavit parametry vypnutí počítače nebo jeho uvedení do stavu hibernace.

Mezi klady je nutno uvést i přítomnost tlačítka pro resetování jističů, jež umožní rychlé zotavení po případném přetížení, nebo použití bezúdržbové baterie, která je snadno přístupná (bez potřeby šroubováku) a lze ji vyměnit za chodu. Hlavním pozitivem je ale vysoká spolehlivost a výkon – při kapacitě 500 VA poskytuje tato UPS 300 W činného výkonu a dokonce i při mírně nadpolovičním zatížení udrží napájená zařízení v chodu po více než deset minut.

Belkin F6H400exUSB
Ani Belkin už není na trhu UPS žádným nováčkem a zejména na poli menších záložních zdrojů je jeho nabídka díky zajímavé cenové politice velmi konkurenceschopná. To platilo pro dříve testované produkty a nejinak je tomu i u dvou novinek zařazených v tomto testu. Funkčně se jedná o dva totožné produkty ze série Superior, ovšem s různou kapacitou – první z nich nabízí 400 VA, což odpovídá 200 W činného výkonu.

Tento model Belkinu představuje cenově velmi zajímavou a jednoduchou alternativu – lehkou UPS v provedení se čtyřmi zálohovanými schuko zásuvkami v horní části šasi, takže je ideální pro umístění přímo pod vaším pracovním stolem – všechny přitom slouží jak pro přepěťovou ochranu, tak pro případný záložní provoz na baterii. Doporučit ji lze těm, kdo nepotřebují žádné zbytečnosti navíc. Nenajdete zde například přepěťovou ochranu pro datové linky a nemáte možnost studeného startu. (Produktové portfolio Belkinu je ovšem dostatečně široké na to, abyste si v případě, že tyto možnosti budete vyžadovat, mohli vybrat model, který vaše nároky splní).

Belkin však nepodcenil to, co je i pro uživatele se základními požadavky opravdu důležité – dodává solidní software umožňující při propojení UPS s PC přes USB sledování stavu záložního zdroje/baterie, varování při problémech (typicky na e-mail) a v nejhorším i bezpečné vypnutí operačního systému. Podporovány jsou platformy Windows, Mac, Linux i Unix.

Belkin F6H600exUSB
Jak jsme zmínili, druhý zástupce značky Belkin je svým provedením i výbavou se 400VA verzí zcela totožný, ale poskytuje o třetinu vyšší výkon. Papírově hodnota 600 VA sice přesahuje námi specifikovaných 500 VA, nicméně díky příznivé ceně může více než zdatně konkurovat i kapacitně nižším modelům leckterého jiného výrobce. Na druhé straně nutno podotknout, že uváděná činná kapacita je 300 W, takže reálný výkon je fakticky shodný s některými 500VA modely v testu.

Výkonnostně se oba produkty držely docela zdatně – jestliže 400VA model udržel naši testovací sestavu v provozu po dobu 5–6 minut (nutno podotknout, že zde se zátěž, která pro většinu modelů odpovídala mírně nadpoloviční úrovni kapacity, už více blížila maximu), pro výkonnější variantu už nebylo problémem dosáhnout slušných časů nad 10 minut. Co se nám příliš nelíbilo, je delší čas potřebný pro dobití baterie (až 16 hod po úplném vybití).

I když výkonnostně nejde o úplné favority, o tom, že to Belkin se svojí nabídkou UPS myslí vážně, svědčí jeho nadstandardní záruky – po obvyklou dobu dvou let totiž ručí nejen za produkt a baterii, ale poskytuje také záruku na data (resp. jejich obnovu z poškozených systémů) a zařízení chráněná pomocí jeho UPS.

Chloride Desk Power 500
Ani produkty značky Chloride se v našich pravidelných testech nepředstavují zdaleka poprvé. Model 500 s příjemným designem v provedení klasické menší věže se nachází uprostřed řady Desk Power (dostupné jsou také verze 300 a 650 VA) a nabízí výkon 300 W. Patří přitom k těm lépe vybaveným produktům, takže kromě trojice výstupních zásuvek (jedna z nich slouží pouze jako ochrana před rázy) nabízí také ochranu proti přepětí datové linky a komunikační porty USB i RS-232 ve standardním vybavení. Možný je také studený start a dodáván je samozřejmě i software pro automatické řízené vypnutí podle nastavených parametrů, logování událostí a monitoring.

Pro signalizaci stavu jsou na předním panelu dvě LED a velmi praktickým jsme shledali také tlačítko pro okamžité ztišení zvukového alarmu – jakmile jednou víte, že došlo k výpadku, nemusíte třeba 10 minut (což byl zhruba čas, kterého jsme při testování téměř dosáhli), než se baterie úplně vybije, poslouchat (záměrně vždy trochu nepříjemný) poplašný signál.
V rámci tohoto testu patří Desk Power 500 mezi ty dražší produkty, odpovídá to však i jeho výbavě. Při nadpolovičním zatížení sice nepodává rekordní časy, ale při nižších zátěžích od poloviny kapacity níže (například při zálohování moderního PC s nižší spotřebou a s LCD displejem) se mohou výsledky vzhledem k zátěžové křivce dramaticky zlepšit.

MGE Nova AVR 500
Model Nova AVR 500 od MGE Office Systems Protection, dnes součásti společnosti Eaton Electric, která vyrábí také níže popisovaný produkt Powerware, je prvním ze dvou zástupců záložních zdrojů typu line-interactive s technologií AVR v tomto testu, což by mělo být zárukou efektivnější regulace výkyvů napětí v elektrické síti. Na druhé straně co do výbavy tento model představuje z hlediska uživatelských možností spíše levnou variantu základního typu. Tím konkrétně míníme zejména absenci jakéhokoliv komunikačního portu pro správu a monitoring, s čímž koresponduje i nepřítomnost příslušného softwaru. Jinými slovy tedy i nemáte možnost sledovat při výpadku například přesný stav baterie/zbývající dobu zálohování a především zajistit řízené vypnutí. K dispozici je pouze zvukový alarm a jediná LED vestavěná ve vypínači.

Možnosti jako studený start či ochranu komunikačních přístrojů tato UPS zajistit dokáže, takže pro uživatele, kteří tak jako tak nezamýšlejí instalovat na své PC jakýkoliv software navíc a vystačí si s akustickou (popřípadě vizuální) signalizací výpadku proudu či poruchy, může jít o příjemně levnou variantu bez příplatku za zmíněné možnosti. Výsledek výkonnostních testů odpovídá o něco nižší účinnosti (při nominálních 500 VA skutečný výkon činí 250 W), ovšem pro základní ochranu PC to postačuje, zvláště když zvážíme, že systém AVR by jej měl o něco lépe ochránit proti ne tak kritickým, ale o to častějším výkyvům v elektrické síti.

Opti-UPS ES550C
Pod značkou Opti-UPS se v tomto testu představují hned dva různě pozicované modely – ten v abecedním pořadí první je těžší a dražší, ale zároveň i technologicky vyšší. Řada ES je totiž postavena na topologii line-interactive s automatickou regulací výstupního napětí, takže o něm lze říci totéž, co o produktu MGE, pokud jde o ochranu před běžnými výkyvy napětí – v těchto situacích chrání citlivější systémy přece jen lépe než běžné off-line zdroje.

Oproti uvedenému modelu MGE jde ale o plně vybavenou UPS, která dokáže komunikovat se zálohovanou pracovní stanicí prostřednictvím portu RS-232 (výrobce ale nabízí také redukci pro připojení přes USB). Součástí výbavy je pak také software Opti-Safe Sentinel pro Windows (k dispozici jsou i verze Xtreme pro Windows, Linux i Unix), ale alternativou k němu je také program Generex UPSMan (opět zdarma, dostupný i pro Mac OS), poskytující možnost monitoringu, logování i upozorňování přes e-mail či SMS pro definované události.
Samotná UPS nabízí velký počet výstupů včetně zásuvek pro ochranu před rázy a přepětím v datové/telefonní síti, schopnost studeného startu či snadno vyměnitelnou baterii, která se na 90 % kapacity dobije už za 4 hodiny. Jelikož výkonnostně je tento produkt výše než většina ostatních (jedná se přitom o nejnižší model řady sahající až ke kapacitě 1 500 VA), nepřekvapí ani solidní výsledky, ani o něco vyšší cena, která je však za UPS s topologií line-interactive stále docela příznivá.

Opti-UPS VS600C
Druhý zástupce s logem Opti-UPS je příjemně kompaktní model řady off-line zdrojů s označením Value, což napovídá, že můžete očekávat příznivou cenu, ovšem při totožné výbavě – výstupních zásuvek je dokonce o jednu více, nechybí RS-232 pro komunikaci či dvojice síťových konektorů a také sada softwaru je totožná. Samozřejmostí jsou výstrahy pomocí LED a zvukových signálů a schopnost studeného startu.

Jedná se o nominálně nejvýkonnější model příslušné produktové řady i tohoto testu – 600 VA je více, než jsme pro tento test požadovali, ale výrobce si to díky příznivé ceně mohl dovolit poslat (tato produktové série přitom začíná na 375 VA a končí na 600 VA). Při mírně nadpolovičním zatížení nebyly výsledky rekordní, ale s nižší zátěží doba zálohování dramaticky stoupá – to platí o všech testovaných UPS, zde se ale vzhledem k cenám může vyplatit parametry trošku přestřelit a využít tyto produkty i k zálohování systémů s menším odběrem při dosažení delších časů provozu na baterii (to se dá ostatně říci o každé z levných UPS v tomto testu).

Powerware 3105
Na chvostu našeho přehledového testu (ovšem to se týká čistě jen abecedního pořadí) se nachází off-line záložní zdroj Powerware 3105, který z hlediska designu představuje další variaci UPS v provedení se schuko zásuvkami na horním panelu pro přímé připojení napájecích kabelů zálohovaných zařízení, což je ideální například z hlediska snadné instalace při zálohování několika zařízení na jednom pracovním místě bez použití dodatečné kabeláže nebo díky možnosti použít běžné prodlužovaní kabely namísto speciálních (většinou přímo s UPS dodávaných) prodlužovacích kabelů zakončených inverzní zásuvkou IEC 320 C13 (k dispozici je však také toto provedení).

Kromě ochrany před krátkodobými poklesy napětí, přepětím či výpadky proudu zajišťuje – jak je u běžné – také filtraci napětí od nežádoucího rušení a postará se také o bezpečí síťových prvků před jejich zničením při přepětí. Pro komunikaci s počítačem slouží sice pouze USB port, to ale zároveň zaručuje, že bude UPS schopna komunikovat prakticky s jakýmkoliv dnes běžně používaným PC. Dodávaný software LanSafe lze sice nainstalovat pouze na systémy s Windows, jedná se však o pokročilý a vyspělý nástroj pro management, dodávaný také s vyššími řadami UPS tohoto výrobce. Nadchne sice náročnější uživatele či firemní administrátory, avšak pro ty, kdo potřebují jen jednoduchou utilitku pro bezpečné vypnutí lokální stanice, je naopak asi zbytečně složitý – nikoliv v tom smyslu, že by jeho rozhraní a nástroje byly navrženy špatně, ale pro méně zkušeného uživatele je jich možná až příliš.

V praxi se tato UPS chovala spolehlivě a stabilně a se svými 500 VA a činným výkonem 300 W vám dá dostatek času na to, abyste při výpadku zachránili vše, co je třeba, neboť dosažené časy se při nadpoloviční zátěži pohybovaly od 8 až do téměř 10 minut. Poměr ceny vůči výkonu a výbavě je velmi dobrý a pro méně náročné je k dispozici také verze s kapacitou 350 VA.

 

Byl pro vás článek přínosný?