Hlavní navigace

Velvet Assassin - stylové plížení za nepřátelskou linií

10. 5. 2009

Sdílet

Žánr stealth akcí není v současnosti příliš hojně obsazován, a tak potěší každý jeho solidní zástupce. V tomto se vžijete do role vražedné agentky a projdete si hrou, která nabízí zejména silnou atmosféru.

Akční hry z druhé světové války jsou stálicí herního průmyslu. Nutno podotknout, že řadě hráčů už pěkně lezou krkem. Jsou si totiž značně podobné a málokdy přinesou něco nového nad rámec prostého střílení v koridorovitých úrovní. Zkrátka, pod pojmem nápaditá hratelnost si většina lidí představí něco úplně jiného. Proto už se tak trochu vžilo zjednodušování, že co je z druhé světové války, musí být nutně neoriginální a málo zajímavé.

 

 

Takové mínění však vyvrací nepříliš propagovaný titul Velvet Assassin od německého studia Replay. Hra byla dlouhou dobu vyvíjena pod názvem Sabotage 1943 a kvůli ztrátě vydavatele málem ani nevyšla. Nakonec se ale podařilo najít slušného partnera v podobě společnosti South Peak a po několikaletých vývojových peripetiích je hra konečně na světě.

 

 

Jak už jsme naznačili, je umístěna do druhé světové války. Ta je tu však pojata značně netradičně a velmi osobně - z pohledu tajné britské agentky Violette Summer, kterou na začátku hry zastihnete ve francouzském lazaretu v hlubokém blouznění a vzpomínání na ty nejnapínavější akce, kterými prošla jak na území Německa, tak okupovaných zemí, jako je Polsko nebo právě Francie.

 

 

Už toto pojetí hře dodává zcela novou dynamiku, jíž navíc podporuje vcelku zajímavé, i když docela málo rozpracované vyprávění Violette. Retrospektivní pohled je ve hrách stále nepříliš používán, a tady je navíc okořeněn o ono blouznění, které umožňuje zakomponovat i něco ne úplně realistických prvků.

 

 

Herními mechanismy je Velvet Assassin ze všeho nejvíce klasickou stealth akcí, ve které se po většinu času budete plížit kolem nepřátel a zabíjet je jednotlivě, hezky ze zálohy. Nejlépe tak, aby o vás před svou smrtí vůbec nevěděli. Na to je třeba pečlivě zkoumat jejich vzorce chování. Jakmile si totiž troufnete na dvojici vojáků, je to cesta k neúspěchu. Violette se musí plížit ve stínech, kde zůstává neviděna a vycházet jen na finální úder. Ten probíhá nejčastěji nožem, a to ve velmi brutálně střižené animaci. Těch je - v závislosti na situaci - hned několik, takže se jejich sledování jen tak neomrzí. Problém nastává tehdy, když je v úrovních nedostatek stinných koutů. Pak hra dokáže i pěkně frustrovat a nese se spíše ve stylu pokus/omyl. Tomu však příliš nenahrává nemožnost libovolně ukládat pozice. Hra se uloží jen na předem daných místech.

 

 

Popravdě, úrovně mohly být navrženy nápaditěji - takhle pokulhávají za referenčními tituly tohoto žánru, například za Splinter Cell nebo Thief. Je tu jen velmi málo detailů, a ty se navíc často opakují. Přesto se vám ale vizuální stránka Velvet Assassin s velkou pravděpodobností bude líbit. Je totiž laděna do velmi výrazných a ve hrách jinak nevídaných barev, které dokáží skvěle zdůraznit ponurou atmosféru. Místy působí až surrealisticky. To vše je umožněno tím, že Violette pouze sní. Je tu také element morfinu, který slouží ke zpomalování času a provádění frontálních útoků, které jinak v drtivé většině případů končí smrtí. Jakmile si hrdinka „šlehne" dávku morfinu, ocitne se v pouhém negližé a pobíhá po úrovni jako v rauši. Dojdeme, že v průběhu hry je možné vylepšovat její základní vlastnosti, takže neustále sílí, což ale zase tolik nepocítíte, jelikož postupem hry je obtížnost stále vyšší.

 

 

Velvet Assassin není kdovíjak skvělým zástupcem stealth žánru. Ovšem nemůžeme mu upírat jakousi solidnost, bytelnost a v některých případech i netradiční pojetí, které z něj dělají něco jako svěží vítr. Ostatně, hráči, kteří mají plíživé akce rádi, stejně v současnosti nemají příliš na výběr. A tahle hra jim poskytne dostatek vyžití i napětí. Má své chyby - zejména technického a designového rázu, ale kolem a kolem se hraje dobře a příjemně se na ní kouká.

 

 

Plusy: netradiční vizuální pojetí, zajímavé vyprávění, slušná a napínavá hratelnost

Mínusy: úrovně mohly být nápaditější, střelba je poněkud odbytá, některé technické chybky

CS24

Verdikt: Velvet Assassin je kvalitním zástupcem žánru stralth akcí. Sice nekonkuruje těm nejlepším titulům z této škatulky, ale příznivci tohoto herního stylu by si měli přijít na své. Oceňujeme i jistou originalitu provedení.

Hodnocení: 70%