Hlavní navigace

Via: Revoluční procesory Nano přichází

2. 6. 2008

Sdílet

Společnost Via Technologies oznámila, že nová generace procesorů s kódovým označením Isaiah se bude oficiálně jmenovat Nano a tyto čipy by měly na trh dorazit v následujících týdnech. Již v současnosti jsou dodávány výrobcům počítačů.

Společnost Via Technologies oznámila, že nová generace procesorů s kódovým označením Isaiah se bude oficiálně jmenovat Nano a tyto čipy by měly na trh dorazit v následujících týdnech. Již v současnosti jsou dodávány výrobcům počítačů.

Procesory Nano mají v prvé řadě přinést výrazné zvýšení výkonu oproti dosavadním čipům C7 a měly by být konkurenty Atomů od Intelu. Jsou plně 64-bitové a mají superskalární architekturu. Glenn Henry, prezident Centaur Technology, která pro Viu nový procesor navrhovala, říká, že je přesvědčen o tom, že tyto čipy jsou revolučním krokem kupředu a že budou moci Atomům směle konkurovat.

Detailní informace o architektuře procesorů Nano lze najít v článku Via nabídne nový a značně výkonnější procesor Isaiah.

V současnosti jsou procesory Nano v desktopových variantách distribuovány výrobcům hardwaru v pěti verzích, s rychlostí od 1 do 1,8 GHz. První procesory Nano určené pro přenosné počítače pak přijdou na trh v průběhu třetího čtvrtletí. Těchto pět typů je rozděleno do dvou řad – „L“ a „U“.

„L“ znamená Low Voltage a jedná se o modely s frekvencí 1,6 (L2100) a 1,8 GHz (L2200). Jejich maximální TDP je 17 a 25,4 wattů, přičemž by tato řada měla být rozšířena ještě o model s frekvencí 2 GHz, ale datum jeho vypuštění není dosud známo.

Série „U“ pak obsahuje Ultra-Low Voltage modely U2300 s frekvencí 1 GHz, U2400 běžící na 1,2 GHz a U2300 na 1,3 GHz. TDP těchto čipů je 5, 6,8 a 8 wattů, což je více, než u předchozí generace C7, neboť pro procesor Isaiah (Nano) na frekvenci 1 GHz se počítalo s TDP kolem 3,5 wattů, jako tomu bylo u srovnatelně taktovaného C7-M. Přesto by i tyto procesory měly být bez problémů uchlazeny i pasivními chladiči. Rychlost sběrnice všech uvedených modelů má být 800 MHz a budou vybaveny L2 cache o kapacitě 1 MB (pro srování, Atomy od Intelu mají sběrnici na frekvenci 533 MHz a jen polovinu cache). Jejich cena však zatím upřesněna nebyla.

Nové procesory budou zprvu vyráběny 65nm procesem, ale Via očekává, že ke konci příštího roku by měla přejít na 45nm proces výroby. Na tuto dobu také plánuje vypuštění dvoujádrových modelů, což by mělo pomoci těmto procesorům lépe konkurovat Atomům od Intelu. Současně si Via od tohoto kroku slibuje dosažení vyššího výkonu, menších rozměrů a efektivnější výroby.

Intel, který však Atomy vyrábí již od začátku 45nm procesem na rok 2009 již plánuje vypuštění další verze Atomu s kódovým označením Moorestown, která by se měla vyznačovat zabudovaným paměťovým řadičem v jádru procesoru, který je zatím součástí čipsetu. Jinak však Moorestown bude vycházet z jádra Silverthorne.
Nenechte si ujít:
Via: Notebook jako open source projekt

nVidia a VIA vyvíjejí mobilní platformu VN

Via předvádí nový procesor Isaiah

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

HP uvádí levný mininotebook s procesorem Via

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Via nabídne nový a značně výkonnější procesor Isaiah

Procesory Nano by měly být součástí platformy VN, kterou chystá Via ve spolupráci s nVidií. Více informací o ní lze najít v článku nVidia a VIA vyvíjejí mobilní platformu VN.