Hlavní navigace

Víc jak milion prodaných Penrynů

11. 2. 2008

Sdílet

Tento týden přišel Intel s prohlášením, že již prodal více jak milion 45nm procesorů postavených na upravené architekruře Core zvané Penryn.

Tyto procesory jsou na trhu od listopadu minulého roku. Tehdy se začaly prodávat serverový čtyřjádrový Core 2 Extreme QX9650 s cenou více jak 1000 dolarů. Teprve po něm následovaly mainstreamové dvoujádrové verze Core 2 Duo E8000 (až v lednu). Na běžné čtyřjádrové modely stále čekáme (ne že by čtyři jádra měla na desktopu za současných podmínek nějaké velké využití).

S ohledem na to, že se Core 2 Extreme a serverový C2D prodalo několik desítek tisíc kusů, tvoří hlavní podíl desktopové dvoujádrové E8000. Je to velmi slušný výsledek svědčící o úspěšnosti nových 45nm Penrynů.

Na druhou stranu i procesory AMD Phenom na tom nejsou prodejně nijak špatně, letos již má AMD dostatečné výrobní kapacity a za první tři měsíce chce prodat 800 000 kusů Phenomů. Obě tyto čísla se zdají být pravdivá, hlavně vezmeme-li v potaz to, že Intel pokrývá tři čtvrtiny trhu, zbytek má AMD.

- - Tomáš Šulc