Hlavní navigace

Video: Acer uvede tři nové mobilní telefony s Windows Mobile

24. 6. 2009

Sdílet

Twitter funguje jako přísun informací pro Írán, Samsung představuje telefon s Androidem a hraní her se stává přístupnější zábavou. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

IDG Video



Tento týden začneme v Íránu, kde proběhly volby. Z Twitteru se tam totiž stal minulý týden při volbách klíčový prostředek komunikace jak uvnitř státu, tak i mezi ním a okolním světem. Po zveřejnění výsledků voleb vtrhl do ulic protestující lid s tím, že bylo hlasování zfalšováno. Vláda na to zareagovala pokusem o zablokování přístupu k zahraničním a nezávislým mediálním prostředkům poskytujícím informace. Pokusili se odpojit od internetu většinu protestujících vyřazením routerů na hranicích z provozu, strháváním satelitních talířů ze střech, odstříháváním drátů a zablokováním telekomunikačních sítí. Twitter však v Íránu zůstal přístupný přes proxy servery a údržba serveru, která by Twitter v pondělí vyřadila na 90 minut z provozu, tak byla odložena do úterka kvůli tomu, jak důležitou roli nyní mikro-blogging v Íránu hraje.

Další na řadě jsou mobilní telefony a není jich málo. Tento pátek se začal v osmi zemích prodávat iPhone 3GS. Půlnoční zahájení prodeje v Paříži přilákalo několik stovek fanoušků. A byli mezi nimi a lidé, kteří do Evropy přicestovali, aby předstihli uvedení v USA. "Poslali mě z Rapid Repair sem do Francie, abych zakoupil nový iPhone mezi prvními a mohli jsme tak světu ukázat, co má v sobě. Měli bychom najít čip SoC od Samsungu, 600MHz procesor, který je o 50 procent rychlejší než jeho předchůdce, dvojnásobek paměti a celkově nadupanější přístroj."

Společnost Acer oznámila, že letos v září uvede na trh tři nové telefony, modely L1, C1 a F1. Všechny budou používat Windows Mobile 6.5 s vlastním uživatelským rozhraním. Model F1 je tenký handset ovládaný 3,9" dotykovou obrazovkou navrženou pro prohlížení internetu, zatímco L1 je smartphone s 3" dotykovou obrazovkou a výsuvnou klávesnicí. Model C1 je podobný modelu L1, ale má o něco větší 3,2" dotykovou obrazovku a nedisponuje výsuvnou klávesnicí. C1 bude v USA stát v přepočtu 800Kč-1000Kč a se smlouvou u mobilního operátora dokonce ještě méně, zatímco L1 bude díky výsuvné klávesnici o něco málo dražší. Cena modelu F1 zatím nebyla oznámena.

V úterý na výstavě CommunicAsia v Singapuru byl konečně představen připravovaný Galaxy smartphone od Samsungu s operačním systémem Android od Google. Telefon prvně ohlášen v dubnu jako model i7500, má 3,2" AMOLED obrazovku s technologií aktivních matricí organických elektroluminiscenčních diod. Nabízí také systém GPS, 5-megapixelový fotoaparát schopný natáčet video a dotykovou obrazovku odolnou vůči škrábancům. Pracuje s WCDMA 3G sítěmi a podporuje rychlost přenosu dat až 7,2 Mbps. Nechybí mu ani WiFi. V Německu a Francii zamíří na trh koncem měsíce a na ostatní trhy po celém světě ho má Samsung v plánu uvést v průběhu druhé poloviny tohoto roku. Cena zatím nebyla stanovena. 

CS24

A nyní rychle něco málo k Blackberry. RIM tento týden oficiálně ohlásil své nejnovější zařízení, Tour 9630. V USA bude dostupný během léta u operátorů Verizon a Sprint, v Kanadě pak u operátorů Bell a TELUS. Má stejné rozměry jako Storm, ale je o něco málo lehčí. Přináší 3,2-megapixelový fotoaparát, WiFi však chybí. Cena ani datum uvedení na trh nejsou známy.

Minulý týden se dokonce se svým telefonem pochlubil Buzz Aldrin, když se účastnil konference MIT Giant Leaps, která je předčasnou oslavou 40. výročí prvního přistání na Měsíci. Když spolu s Neilem Armstrongem vstoupili na Měsíc, nechali tam křemíkový disk se zprávami od světových vůdců. Kdyby se tam dnes vrátil, nechal by tam už něco jiného. "Nechal bych tam třeba svůj Blackberry. Stačilo by prostě zmáčknout tlačítko a zavolat mi." Ve večerních hodinách si pak Aldrin zahrál s orchestrem Boston Pops. Více vám ukážeme později, takže zůstaňte s námi.

Všichni mluví o tom, že by v budoucnu OLED obrazovky mohly nahradit LDC displeje v televizorech, ale společnosti se potýkají s problémy při aplikaci této technologie na větší obrazovky, dostatečně velké pro komerční výrobu. Japonská společnost Epson představila 14" prototyp OLED obrazovky, která je založena na inkoustové technologii, podobně jako u domácích tiskáren, a mohla by vydláždit cestu až k velkým displejům. Ve výrobním procesu se používá inkoustová hlava k nánosu organického materiálu použitého v OLED pixelech na mřížku, což je podle společnosti mnohem preciznější a levnější výrobní postup. Technologie by mohla být použita i pro velké televizory. Epson také dodává, že se s partnery snaží vyřešit další problém, kterým je krátká životnost materiálu použitého v modrých pixelech. Právě teď vydrží méně než 4000 hodin, což na televizi nestačí, ale společnost doufá, že během několika let životnost prodlouží na 10 000 hodin. Výsledkem by měla být výroba malých ukázkových OLED obrazovek používajících novou technologii někdy okolo roku 2012, masová produkce by pak měla nastat o tři roky později.

Na nedávné konferenci Games for Health hovořily herní společnosti, hlavní výrobci i vývojáři o zdravotních výhodách hraní a část konference byla zasvěcena zpřístupňování her handicapovaným lidem. "Máme tu zařízení pro ochrnuté lidi, které jim umožňuje ovládat závodní hry na Xboxu bradou a reaguje i na pusu, takže pro zrychlení nasajete, pro brždění fouknete. Tím pádem normálně sedíte, auto ovládáte bradou, v puse máte něco jako slámku a svištíte s autem jako všichni ostatní." Jiní vývojáři se zaměřili na populární hru Guitar Hero. Jeden z nich přizpůsobil hru tak, že ji mohou hrát lidé s poškozením zraku. Hráč má na sobě rukavici a prsty mu v ní vibrují, když má na kytaře zmáčknout tlačítko. Další tým naopak hru upravil pro lidi s amputovanými končetinami. "Náš systém je navržen tak, aby rozpoznal odlišné svalové stahy, například na předloktí, které osoba po amputaci vnímá jako pohyby prstů jeho neexistující končetiny a díky těmto stahům pak může hrát Guitar Hero docela přirozeně." Zatím nepadlo ani slovo, zda se některá z těchto technologií dostane do komerční fáze, ale herní ovladače nazvané Gimp Gear již na trhu jsou.

Foto: Pixmac