Hlavní navigace

Video akcelerující karta od Leadteku

11. 9. 2008

Sdílet

I tak by šla nazvat novinka, kterou v minulých dnech představila společnost Leadtek. Jedná se totiž o speciální kartu, nikoliv o klasickou grafickou kartu.

Novinka je založena na speciálním procesoru Toshiba SpursEngine SE1000 pracujícím na frekvenci 1,5GHz. Ten do značné míry vychází z procesoru, který je ukryt v konzoli Sony PlayStation 3, kde se také stará o akceleraci videa. V podání Toshiby se jedná o jednoduchý čip se čtyřmi velmi jednoduchými jádry, které dokážou plně akcelerovat video jako je MPEG-2 či H.264 a to i ve Full HD rozlišení, což bude potenciální zájemce zajímat asi nejvíce. Aby to karta bez problémů zvládala, má k dispozici i 128MB speciální XDR paměti pracující na frekvenci 1,6GHz.

Ač se vám to může zdát nereálné, má Toshiba se svým čipem velké plány a karta od Leadteku určená do rozhraní PCI Express x1 je pouze začátkem. Karta má totiž velký potenciál stát se ideálním řešením do HTPC a podobných zařízení, kam se za účelem akcelerace videa v současné době kupují levné grafické karty. K tomu však dle mého názoru budou potřeba dvě věci a to pasivní chlazení (novinka od Leadteku má bohužel vlastní malý větráček) a hlavně nízkou cenu, která tyto zařízení oproti levným grafickým kartám zvýhodní. Cena je však zatím otázkou, výrobce ji ještě nezveřejnil stejně jako dostupnost.

- - Tomáš Šulc

CS24