Hlavní navigace

Video: Amazon představuje nový Kindle DX

13. 5. 2009

Sdílet

Amazon představuje nový Kindle, Imagine Cup zná svého finalistu a robotická sekačka vám ušetří práci. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne v přehledu ze světa nových technologií podle našich amerických kolegů.

Svět technických pokroků - 6. týden 

IDG Video

 

Amazon Kindle DX

Naší hlavní novinkou je tentokrát odhalení nového Kindle DX od Amazonu, který má větší obrazovku než Kindle 2 a společnost doufá, že výrazně ulehčí čtení novin a magazínů v elektronické podobě. Kindle DX disponuje kvalitním 9,7" displejem, který je asi 2,5krát větší, než u předchozího modelu. Díky tomu mohou uživatelé číst dokumenty ve velkém formátu, to znamená knihy jako kuchařky, průvodce, pc magazíny, učebnice a pracovní nebo osobní dokumenty. Nový model má také větší paměť, než kterýkoliv z jeho předchůdců. Kindle DX pojme až 3 500 knih, což je více než dvojnásobek kapacity Kindle 2. Stejně jako Kindle 2, i DX je kompatibilní s bezdrátovými sítěmi 3G. Stojí v přepočtu asi 10 000 Kč a před-objednat si jej můžete již teď. Dorazí však až ve třetí čtvrtině roku.

Finále Imagine Cup

Microsoft minulý týden pořádal finále Imagine Cup v USA. Soutěž vybízí studenty středních a vysokých škol k dosažení globálních cílů tohoto tisíciletí, mezi které patří skoncování s chudobou a hladomorem, poskytování všeobecného vzdělání a z ostatních témat boj s AIDs. Tento týden představilo v Cambridge své projekty 15 nejúspěšnějších týmů, z nichž byl vybrán jeden, který bude reprezentovat svou zemi na celosvětovém finále v Káhiře. Vítězný tým vynalezl MultiPoint, software, který umožňuje několika uživatelům hrát hru na jediném počítači. Ve zkratce jde o sadu naučných mini her, které umožní několika dětem používat zároveň jeden počítač.

Stačí vám přístup na internet a můžete hrát. Projekt je postaven na technologii Silverlight, takže je celý na webu a také můžeme vytvořit jakoukoliv hru, která nás napadne. Použití více myší umožňuje MultiPoint SDK, který už Microsoft sice vypustil, ale nepodporuje ho žádný web, ani Silverlight, takže je zabalen do ActiveX a přes Javascript komunikuje přímo se Silverlight. Samotné hry jsou určeny pro žáky základních škol a jsou poněkud jednodušší, ale tým doufá, že jakmile se software uchytí, vyvinou pro něho studenti i učitelé další aplikace, které budou určeny více uživatelům.

Windows 7 RC

Windows 7 RC je nyní přístupný pro veřejnost. Mezi nové doplňky tohoto releaseu patří Remote Media Streaming, což je aplikace umožňující vysoce zabezpečený, vzdálený přístup přes internet k multimediálním souborům uloženým na vašem domácím PC. Nová verze Windows také umožňuje dotykové ovládání, takže při použití dotykové obrazovky mohou uživatelé ovládat PC pouze dotykem. Zatímco oficiální RC je veřejnosti dostupný až od 5. května, na BitTorrent sítích se objevil s předstihem. Windows 7 se na sítích sdílejících data objevuje opakovaně od doby, co byly v říjnu 2008 uvolněny první verze na Microsoft's Professional Developers Conference, avšak bez jakékoliv zřejmé reakce.

Steve Ballmer ve Stanfordu

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer měl ve středu proslov před přeplněnou halou Stanfordu. Mluvil o tom, že i navzdory poklesu v ekonomice a dočasné nezaměstnanosti 3000 pracovníků Microsoftu, si nemyslí, že by kontrakce byla natolik silným řešením, aby zabránila přísunu financí. Ballmer se dostal také k Yahoo a řekl, že k patřičným jednáním dojít může, ale i nemusí. To je ale vše, co prozradil. Ve skutečnosti možná nebyl Ballmer v Silicon Valley jen kvůli návštěvě Stanfordu. Na blogu All Things D listu The Wall Street Journal, se od nejmenovaných zdrojů objevila zpráva, že se má sejít s výkonným ředitelem Yahoo Carolem Bartzem.

Nová robotická sekačka od Husqvarny

Pro všechny domácí povaleče je zajímavou novinkou robotická sekačka na trávu od Stockholmské Husqvarny. Automower 260 ACX poseče 6 000 metrů čtverečných, což je asi jeden a půl akru, bez jakékoliv pomoci. Dokonce bude svému majiteli hlásit jak je na tom, i případné problémy. Do přístroje je zabudován GSM modul, který je používán k zasílání textových zpráv, pokud potřebuje robot pomocnou ruku a k informování o průběhu práce. Automower je napájen dvěma nikl-metal hydridovými akumulátory a na jedno nabití dokáže sekat asi hodinu, což vystačí asi na 250 metrů čtverečných posekané trávy. Jakmile je baterie skoro vybita, vrátí se na svou základnu a 40 minut se dobíjí. Vyhýbat se překážkám pomáhá sekačce ultrazvukový senzor. Prodává se za zhruba 4 000 Euro, což je v přepočtu zhruba 110 000 Kč.

BUG

Představte si, že byste počítač skládali dohromady jako Lego. S touto myšlenkou pracuje BUG, který byl tento týden k vidění na "The Soul of the New Machine", konferenci o technologii a lidských právech. Základem bug systému je počítač s Linuxem, MX procesorem a 120 MB pamětí RAM. Do něj uživatelé zapojují různé hardwarové moduly. Když chci tedy připojit nějaký modul, mám na výběr z celé škály modulů od audio modulů, fotoaparátů až k GPS a snímačům pohybu. Můžu danou věc sestavit jen tím, že je spojím. V tomto případě chci třeba vyfotit fotku, takže vezmu modul fotoaparátu, zapojím ho a nyní můžu fotit. Když zapojím GPS modul, budu mít fotoaparát, který fotí fotky s geografickými daty. Později ty fotky budu chtít třeba umístit na internet, takže zapojím 3G GSM data modem a mám přístup k síti. Základna BUG a čtyři hardwarové moduly stojí v přepočtu asi 12 000 Kč.

Japonské Kondo Battle

Japonsko je dobře známé pro své zápasy v sumu, v tokijské Akihabaře se však tento týden bojovalo trochu jinak. Na Kondo Battle přijeli bojovat a zvítězit roboti z celé země. Bojující roboti byli všichni dílem jednotlivců nebo malých skupin nadšenců a když z nich přišel se svou vlastní bojovou technikou, kterou jim vdechl jejich stvořitel. "Je zvláště dobrý na údery a tlačení." Soutěž byla někdy nelítostná, někdy tvrdá a někdy šlo jen v tom, aby robot zůstal na nahou, zatímco jeho soupeř mlátil kolem sebe a snažil se zvednout, než skončí odpočítávání. Nejméně jeden robot skončil s poruchou, někdo totiž nepředvídatelně zapojil kabel zde a tím pádem si okamžitě znemožnil další postup. Událost byla sponzorována společností Kondo Kagaku, která prodává soupravy a části, z kterých si mohou lidé postavit vlastní roboty.