Hlavní navigace

Video: Letos se prodá dvojnásobný počet netbooků

20. 7. 2009

Sdílet

Nový Nissan nabízí řadu technických vymožeností, průzkumy nepřejí novému OS Windows 7 a v Tokiu je k vidění socha Gundama.

Svět technických pokroků

 

IDG Video

 

Začneme se společností Microsoft a její konferencí Worldwide Partner Conference. Microsoft tento týden v New Orleans uvolnil zkušební verzi sady Office 2010, která bude dostupná v první polovině příštího roku. Office zůstává de facto standardem v oblasti kancelářských aplikací, avšak společnosti jako Google se Microsoft snaží trumfnout s volně dostupnými kancelářskými aplikacemi na webu. Co Microsoft na konferenci neuvolnil a co většina očekávala, je ukázka připravované odpovědi Microsoftu na tuto výzvu - Office Web Apps, nebo-li bezplatná internetová verze aplikací Word, PowerPoint, Excel a OneNote.

Přesuňme se dále k Windows 7. Společnost oznámila, že firemní zákazníci budou moci nový OS  objednávat již od 1. září, ale podle aktuálního průzkumu většina společností přechod na Windows 7 v plánu nemá, a to kvůli sníženým rozpočtům nebo obavám z kompatibility. Z počtu 1 100 firem, které odpověděly na dotazník rozesílaný společností ScriptLogic, 60 procent o přechodu na Windows 7 neuvažuje. O něco málo více než třetina má v plánu na nový OS přejít příští rok. Pro veřejnost bude Windows 7 dostupný od 22. října.

V Tchajwanu byly minulý týden zahájeny Světové hry, jejichž zvláštností je stadion, na kterém probíhají. Má střechu z 9 000 solárních panelů, které za rok dokáží vyrobit až 1,1 milionu kilowatthodin. Při provozu stadionu dodávají panely 70% potřebné elektrické energie a při nevyužívání zásobují energií okolní sousedství. Světové hry jsou mezinárodní sportovní akcí s neolympijskými sporty, jakými jsou ragby, zápasy v sumo, závody dračích lodí a další. Většina z těchto disciplín proběhne na stadionu v Kao-siungu. Stadion má kapacitu 55 000 diváků a patří k nejšetrnějším budovám k životnímu prostředí na světě. Střecha byla navrhována počítačovým modelováním a v přepočtu stála 480 milionů Kč.

Jedno tajemství ze světa mobilních telefonů bylo odhaleno. Čtvrtý člen řady handsetů Black Label od LG je propagován na právě běžícím oficiálním videu. Telefon přináší širokoúhlou obrazovku s poměrem stran 21:9, která má velikost 4" a rozlišení 345x800 pixelů. Disponuje 5 Mpx fotoaparátem, GPS a systémem multi-touch. Více prozatím prozrazeno nebylo. Prodávat se začne v Evropě a na dalších významných trzích by měl být dostupný od konce srpna. Společnost LG je také posledním z dlouhé řady výrobců mobilních telefonů ve spouštění obchodů s aplikacemi. LG spustí svůj obchod s počtem 1 400 aplikací v Singapuru, Malajsii a Austrálii. Ve Velké Británii bude obchod spuštěn koncem roku.

V Japonsku se začal prodávat nový Nissan Skyline Crossover, který disponuje zřejmě nejvyspělejší automobilovou elektrotechnikou této společnosti. Senzory a počítačové systémy v autě mají za cíl zvýšit bezpečnost a ulehčit parkování. Mezi hlavní technické vymoženosti Skylineu Crossover, který je na ostatních trzích označen jako Inifiniti EX, patří nová verze monitorování okolního prostoru. Systém snímá fotografie čtyřmi fotoaparáty, spojuje je dohromady a poskytuje při parkování pohled z ptačí perspektivy. Během testování si systém vedl velmi dobře. Největší překážkou pro řidiče je zde ale fakt, že se musí naučit věřit počítači a jet jím požadovaným směrem. V autě je instalován také systém hlídající vychýlení z jízdního pruhu, který sleduje, jestli se auto neodchyluje od středu dráhy pruhu a případně ho nasměruje zpět. Obě technologie jsou výsledkem bezpečnostního projektu, který má za cíl snížit počet osudových a vážných zranění při nehodách.

Minulý týden jsme tu měli nový netbook společnosti Sony, Vaio W, a dnes pro vás máme příznivé zprávy ohledně netbooků obecně. Dodávky netbooků se tento rok zdvojnásobí, zatímco dodávky klasických notebooků zůstanou stejné, tvrdí výzkum společnosti DisplaySearch. Počet dodaných netbooků by tento rok mohl dosáhnout 32 milionů kusů, zatímco klasických notebooků bude dodáno celkem asi 130 milionů. A podle tchajwanské zpravodajské sítě by se v říjnu mohl objevit i netbook společnosti Apple. Tchajwanská síť InfoTimes uvádí, že společnost uvede netbook s 9,7" obrazovkou v přepočtu za cenu asi 16 00Kč. Zdroj také říká, že společnost Apple podala u tří tchajwanských výrobců elektroniky objednávky na komponenty pro tento netbook.

Minulý týden jsme se vám zmínili o soše Gundama v Tokiu a tento týden vám přinášíme slíbené video. Po měsících očekávání byla v pátek večer v Tokiu oživena 18 metrů vysoká socha Gundama v plné velikosti. Gundam je jednou z nejpopulárnějších postav japonského anime, a socha byla stvořena k třicátému výročí jeho vzniku. Seriál poprvé vysílaný v dubnu roku 1979 se stal legendou a oblibě u dětí i dospělých se těší dodnes. V pátek byl mezi přítomnými i Yoshiyuki Tomino, který je čelním představitelem anime scény a pojetí Gundama je jeho zásluhou.

Přemýšleli jste někdy, co se vám váš pes snaží říct? Na výstavě hraček Toy Fair byl k vidění Bowlingual, nebo-li překladač psích emocí. Přístroj původně pochází z roku 2002, dnes je však menší a disponuje syntetizérem řeči. Bowlingual byl vyvinut ve spolupráci s odborníky na audio a analyzuje akustiku psího štěkání. Je schopný rozeznat 6 druhů základních sdělovacích emocí. Zavolej na mě! Při zahájení prodeje roku 2002 se v Japonsku prodalo více než 300 000 kusů. Zařízení bude stát pod 20 000 jenů, což jsou v přepočtu asi 4 000 Kč a bude dostupné od srpna, avšak pouze v Japonsku. O prodeji na ostatních trzích nepadlo ani slovo.

Foto: Pixmac

Byl pro vás článek přínosný?