Hlavní navigace

Video: Google zpřístupnil open-source kód připravovaného Chrome OS

25. 11. 2009

Sdílet

Google uvolnil open-source kód pro svůj připravovaný operační systém Chrome OS. Obama kritizuje čínskou cenzuru. Tohle a mnohem více ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

(video)

 

Obama nesouhlasí s cenzurou čínského internetu

Americký prezident Barack Obama minulé pondělí v Číně vyjádřil své přesvědčení o neomezeném přístupu k informacím a učinil tak během diskuze se studenty na univerzitě v Šanghaji. Ti se ho zeptali, jestli věděl o cenzuře čínského internetu a jestli by mělo být dovoleno svobodně využívat Twitter. Twitter je totiž v současné době, stejně jako třeba YouTube, v Číně zablokován. A i když se Obama během svých odpovědí o čínské cenzuře nezmínil, označil neomezený přístup k informacím v USA za určitý zdroj síly.

 

Google zpřístupnil open-source kód připravovaného Chrome OS

Google ve čtvrtek uvolnil open-source kód pro svůj připravovaný operační systém Chrome OS. Podle oficiální zprávy umístěné na blogu tak společnost učinila rok před zpřístupněním Chrome OS veřejnosti, čímž přizvala ke spolupráci celou open-source komunitu i další vývojáře. Nový operační systém je určen lidem, kteří tráví většinu času na internetu, takže s klasickými desktopovými aplikacemi se v něm nesetkáte. Všechno probíhá online. Podle společnosti z toho plyne několik výhod - nemusíte například nic updatovat, ani instalovat. Vylepšená bude i ochrana a zabezpečení. Finální verze určené spotřebitelům bychom se měli dočkat v listopadu roku 2010.

google_chrome_os

 

Dell mini 3i - první smarpthone od Dellu

Jako první smartphone od Dellu zamíří na pulty obchodů Dell Mini 3i, který se letos v prosinci začne prodávat v Číně za 4 800 čínských Juanů, což je asi 12 000 Kč. Jde o první smartphone nesoucí označení Ophone, což je značka čínského operátora China Mobile a znamená, že telefon používá linuxový Open Mobile System (OMS) vyvíjený právě tímto operátorem. Smartphone zaujme 3,5" dotykovou obrazovkou, jeho lesklý kryt nás však moc nepotěšil - vyžaduje totiž neustálé stírání otisků prstů. Přestože jde o dotykově ovládané zařízení reagující na pohyb prstem, na digitální pero nereagovalo. Přístroj disponuje mini USB portem a po stranách mu nechybí ani snadno přístupná tlačítka. O fotografování se v tomto případě postará 3 MPx fotoaparát vybavený bleskem. Další podrobnosti prozatím neznáme.

dell_mini_3i

 

Řada stránek nabízejících vyzváněcí tóny vážně porušuje spotřebitelský zákon EU

Evropská unie zveřejnila výsledky 18-měsíčního šetření, které ukázalo, že 301 webových stránek nabízejících vyzvánění, wallpapery a další služby "vážně porušuje spotřebitelské právo EU."  Ze všech vyšetřovaných případů bylo dosud uzavřeno 70 procent. Průzkum nazvaný 2008 Ringtone Sweep odhalil 3 hlavní problémy: Nejasná cena, neposkytnutí všech povinných kontaktních informací a zavádějící reklama, která propaguje vyzvánění jako bezplatná, i když se za ně ve skutečnosti musí platit.

 

Současná situace společnosti Sony

Výkonný ředitel společnosti Sony Howard Stringer prohlásil, že má společnost v plánu snižovat ceny svých výrobků a za posledních 12 měsíců propustila téměř 20 000 zaměstnanců a také snížila počet zásob o 40 procent. Tyto zásluhy jsou připisovány novému managementu, který společnost řídí od dubna. Společnost však stále nemá vyhráno. Některé finanční ukazatele ještě stále nejsou naplněny. Společnost Sony minulý rok skončila ve ztrátě a letos se předpovídá totéž. I klíčové výrobky Playstation a televizory Bravia jsou nyní prodělečné, příští rok by však již opět měly přinášet užitek.

 

Pivot - procházejte enormní množství dat v grafickém přehledu

CS24

Na Microsoft Professional Developers Conference představil domácí tým vývojářů Live Labs novou experimentální aplikaci nazvanou Pivot. Ta umožňuje v grafickém znázornění zobrazit obrovské množství dat a za pomoci rozmanitých filtrů je třídit. Můžete tedy velmi rychle procházet rozsáhlé kolekce informací a rychle získávat nové poznatky, třeba i z naprosto jiné oblasti, než jste původně zamýšleli. Zatím se neví, zda se z této zkušební verze stane i tržní produkt. V současné době ho Microsoft dává k dispozici vývojářům.

pivot