Hlavní navigace

Video: Mobilní telefon zvládá natáčet HD video

30. 7. 2009

Sdílet

NASA a Google oslavují výročí přistání na Měsíci, mobilní telefon lze dobíjet i sluneční energií a automobil na elektřinu od studentů MIT by mohl konkurovat těm benzinovým. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

(video)



V USA se objevila společnost Zer01, která nabízí nové bezdrátové služby zahrnující spoustu skvělých možností, jakou je vysokorychlostní internet, se kterým stáhnete celý film za pouhých pár minut. Neustále mluví o neomezených službách všeho typu, jež by měla nabízet a prodávat společnost Buzzirk, kterou vlastní další společnost pojmenovaná Global Verge. Ta přes internet nabírá lidi, kteří tyto služby budou prodávat. Pokud se vám podaří získat někoho, kdo si tuto službu objedná, budete dostávat provizi 10 dolarů měsíčně po celou dobu, kdy budou zákazníci. Celá služba je však pouze podvod s principy multi level marketingu.

Nyní něco málo k OS windows 7. Microsoft oznámil ukončení vývoje svého nového operačního systému, který podle plánu zamířil do výroby. Pro firmy a zákazníky využívající hromadné licence bude dostupný od září, široké veřejnosti pak od 22. října.

Nyní se přesuneme na institut MIT, kde studenti pracují na projektu, který by mohl konkurovat práci předních výrobců automobilů. Do třetího čtvrtletí roku 2010 je cílem studentů postavit auto na elektřinu s podobnými technickými parametry, jaké mají auta na benzin. To znamená maximální rychlost kolem 160 kilometrů za hodinu, kapacita pro čtyřčlennou rodinu, dojezd kolem 320 kilometrů a navíc možnost dobít baterii za 10 minut. Aby toho tým dosáhl, musí dohromady spojit asi 8000 bateriových článků a k dobíjení auta použít výkon 350kW. 350kW je výkon o síle 500 koní, který by dokázal najednou vyhodit pojistky u celé obytné zóny.

CS24

Ti, kteří nebudou mít přístup k elektrárně, budou svá auta moci normálně nabít přes noc z klasické zásuvky. Instalovaný asynchronní motor má výkon 250 koní (187kW) a umožňuje zrychlení z nuly na sto kilometrů za hodinu za méně než devět vteřin. Dále dosahuje maximální rychlosti 161 kilometrů za hodinu. Všechny potřebné komponenty stojí v přepočtu 4 miliony Kč - a to nepočítáme pracovní sílu.

U alternativní energie ještě zůstaneme, mobilní telefon společnosti Sharp, který se začal prodávat v Japonsku, využívá k dobíjení baterie solární panel. Třicet minut na slunečním světle zabezpečí hovor o délce 2 až 3 minut nebo 2 hodiny v pohotovostním režimu. Sluneční světlo jej dobije zhruba na 80%, k dosažení plného nabití je stále potřeba elektrické energie. Tento CDMA telefon nabízí GPS, mobilní TV a je vodotěsný.

Největším lákadlem nového telefonu společnosti Hitachi je možnost natáčet HD video v rozlišení 1280x720 pixelů. Telefon můžete propojit s televizorem nebo video nahrát do počítače. Kvalita videa není tak dobrá jako u HD videokamery, telefon má totiž menší čočku a nižší rozlišení, ale i tak je celkem působivá. Můžete s ním pořizovat i 5Mpx fotografie nebo si naladit mobilní TV.

Ke 40. výročí prvního přistání na Měsíci, které jsme oslavili počátkem minulého týdne, uvolnila NASA částečně renovovaný záznam mise Apollo 11. NASA poskytla video srovnávající oba záznamy a jak můžete vidět, byly odstraněny některé artefakty a video je jasnější. Agentura Associated Press vyčíslila cenu renovace v přepočtu na 4 600 000Kč. Společnost Google k tomuto výročí rozšířila Google Earth o možnost prozkoumávat Měsíc, přidala také 3D modely, záznamy dalších přistání a komentované prohlídky.

Minule jsme tu měli Bowlingual, nebo-li překladač psích emocí, z Tokyo Toy Fair a dnes vám nabídneme zase něco dalšího. Legrační, drazí i téměř skuteční elektroničtí domácí mazlíčci nás provázeli celou výstavou. Tahle kočka od firmy Sega má po celém těle zabudované senzory reagující na dotek a světlo. Bude stát 10 500 jenů, což je v přepočtu asi 2500Kč, a na trhu se objeví 30. července.

Potřebujete k pohybu nějakou motivaci? Yuu-no-kei společnosti Bandai kombinuje krokoměr s příběhem v digitální formě, který se vyvíjí s tím, jak jdete. Čím více toho ujdete, tím dále se v příběhu dostanete. Zařízení je určeno lidem středního věku, kteří nemají dostatek pohybu a prodává se za 4 725 jenů, což je v přepočtu asi 1 000Kč.