Hlavní navigace

Video: Hlasové vyhledávání Google se jako desátý jazyk naučilo češtinu

15. 9. 2010

Sdílet

Majitelé smartphonů s platformou Android verze 2.1 nebo 2.2 a telefonů iPhone mohou od dnešního dne využívat funkci hlasového vyhledávání v českém jazyce, který se Google naučil rozpoznávat v rozsahu více než milionu slov.

Předpokladem úspěchu ke zpřístupnění této funkce českým uživatelům se stalo vytvoření jazykového modelu češtiny, na němž interní vývojáři amerického giganta pracovali několik měsíců. Vytvořit jazykový model češtiny nebo kteréhokoliv světového jazyka totiž není vůbec snadný úkol. V každém jazyce je třeba namluvit slova a věty v různých zvukových prostředích, například v klidu domova, autě a restauraci, aby byl systém schopný odlišit okolní „šum“ od vlastního sdělení. Stejně tak je nutné namluvit vzorky nejrůznějšími mužskými a ženskými hlasy.

Tento úkon samozřejmě představuje časově nejnáročnější fází sbírání materiálů, ke které si Google na pomoc přizval celou řadu externích spolupracovníků, jimž se nakonec podařilo vytvořit slovník obsahující více než milion rozpoznatelných českých slov. S různými jazykovými nářečími si zatím vyhledávání neporadí, ale časem by mohl být systém podle představitelů Google schopný rozpoznat i brněnský hantec nebo ostravské nářečí. Čeština se tak stala desátým jazykem na světě, který dokážou chytré telefony rozpoznat. Postupem času by Google chtěl tuto funkci zpřístupnit pro všechny světové jazyky.

Abyste si sami udělali obrázek o tom, jak vyhledávání funguje v praxi, přinášíme vám malou videoukázku.

 

(video)

 

Jak jste mohli sami vidět, systém rozpoznávání si poradí i s anglickým jazykem, který lze navíc přímo kombinovat s češtinou, a zvládá například i slovní sčítání nebo přepočet světových měn na české koruny. Jelikož systém zachycený audio signál posílá ke zpracování do výpočetního střediska, které jej v podobě výsledků vyhledávání vrací zpět, probíhá celá operace v 3G síti s relativně malou prodlevou a neúnosného zdržování se nemusíte obávat ani v případě EDGE. Základní princip fungování je vyobrazen na následujícím obrázku.

Hlasové vyhledávání Google v českém jazyce

Funkci ale zdaleka nemusíte využívat jen při vyhledávání, lze ji totiž aktivovat všude tam, kde pracujete se vstupním textovým polem a nemáte zrovna čas na ruční zadávání dotazů.

Jak hlasové vyhledávání v českém jazyce aktivovat?

Na telefonech s operačním systémem Android je třeba stáhnout a nainstalovat aplikaci „Voice Search“ z Android Marketu. Pak stačí poklepat na ikonu hlasového vyhledávání a můžete mluvit. Telefony iPhone musí mít nainstalovánu aplikaci Google Mobile App a v nastavení aplikace je potřeba zvolit jazyk „Čeština“.

Uživatelům s operačním systémem Android 2.2 (Froyo), kde je funkce dostupná automaticky, a  u přístrojů, jež mají funkci Hlasového vyhledávání nainstalovanou, by se čeština během dnešního dne měla zpřístupnit automaticky. Uživatelé, kteří už funkci využívali v některém z devíti dalších jazyků, budou prostřednictvím upozornění dotázáni, jestli jej chtějí změnit na češtinu.

CS24

Více informací o Hlasovém vyhledávání Google najdete na mobilní webové stránce m.google.cz nebo na www.google.cz/mobile.

Na téma rozpoznávání hlasu a produktů Google pro vás v současnosti připravujeme rozhovor s jedním z představitelů vývojářského týmu v Londýně, na článek se můžete těšit již v nejbližších dnech.

Byl pro vás článek přínosný?