Hlavní navigace

Video: HP uvádí TouchPad a smartphony Veer a Pre3 s webOS

10. 2. 2011

Sdílet

Hewlett-Packard si otevřel cestu na trh s tablety představením TouchPadu s nejnovější verzí operačního systému webOS, který využívají i dva nově ohlášené smartphony Veer a Pre3.

Americká společnost HP včera na tiskové konferenci představila svůj nový tablet nesoucí označení TouchPad. „Představuji vám TouchPad. Prvního člena nové rodiny webOS produktů. Vůbec poprvé se nám tak naskytla možnost předvést webOS na tabletu, na němž se bude intuitivnost a elegance této platformy doslova blýskat,“ prohlásil Jon Rubinstein, senior viceprezident a generální manažer Palm Global Business Unit v Hewlett-Packard.

Pojem „tablet“ je dnes velice často považován za synonymum k výrazu „konkurent iPadu“, tedy celosvětově populárního zařízení společnosti Apple. HP TouchPad má nicméně vlohy stát se opravdovým konkurentem. Co víc, po stránce hardwarových specifikací zahrnujících dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon nebo 1 GB operační paměť si Touchpad s iPadem nijak nezadá. Potěší jistě také podpora Flash Playeru (verze 10.1), za jehož absenci byl iPad nesčetněkrát kritizován.

Tablet disponuje 9,7" displejem s rozlišením 1024 x 768 pixelů a váží 725 gramů. Nabídne také software pro čtení e-knih, které lze do tabletu přenášet z čteček Kindle. Uživatelům bude k dispozici rovněž celá škála populárních titulů mediálního giganta Time. Ve snaze provázat nabídku svých produktů zabudovala společnost do tabletu i software po tisk fotografií. Jak již bylo oznámeno dříve, bude webOS nasazen do tiskáren a také osobních počítačů.

 

(video)

 

WebOS je operační systém postavený na Linuxovém jádře. Za jeho vývojem ve skutečnosti stojí společnost Palm, jež však od loňského roku po akvizici spadá pod korporaci HP. Platforma WebOS má dispozice získat si značnou popularitu uživatelů především díky atraktivnímu vzhledu, jednoduchosti ovládání a celkové intuitivnosti. Integrovaný webový prohlížeč běží na jádře WebKit, jež využívají například rychlé browsery Google Chrome nebo Safari, a měl by se tak postarat o kvalitní zážitek ze surfování na internetu.

Interní paměť TouchPadu dosahuje 16 nebo 32 GB a spolu s ní uvnitř dřímá 1,2GHz dvoujádrový Snapdragon procesor. Verze vybavené Wi-Fi modulem budou dostupné v USA a na vybraných světových trzích v létě, 3G a 4G modely budou následovat později.

Na stejné události byly představeny i dva smartphony pojmenované Veer a Pre3. Veer se svou velikostí podobá kreditní kartě a disponuje výsuvnou QWERTY klávesnicí a 2,6" dotykovým displejem s rozlišením 320 x 400 pixelů. Ve výbavě má i 5Mpx fotoaparát a na trhu se objeví začátkem jara. Pre3 byl vybaven 3,6" displejem s rozlišením 480 x 800 pixelů, 5Mpx fotoaparátem schopným natáčet HD video se stabilizací i čelním fotoaparátem pro účely videohovorů.

Přiložení kompatibilního smartphonu s webOS k TouchPadu automaticky spustí prohlížeč, který na telefonu načte webovou stránku právě zobrazenou na tabletu. Všechny novinky lze navíc bezdrátově nabíjet užitím zařízení TouchStone, které nyní podněcuje přístroje během nabíjení zobrazovat obsah jako fotografie nebo hodiny.

Byl pro vás článek přínosný?