Hlavní navigace

Video: Jak vypadá dohoda Yahoo s Microsoftem?

3. 8. 2009

Sdílet

Společnosti Microsoft a Yahoo se konečně dohodly, firma Nissan představuje nový elektromobil a vzdělávání drží krok s technikou. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

(video)

Bing od Microsoftu bude mít plně k dispozici vyhledávač Yahoo a společnost Yahoo dostane na starost reklamní služby obou společností. Trvalo téměř rok a půl, než se podařilo uzavřít dohodu, jejímž cílem je sjednotit se v boji proti Googlu a oslabit jeho pozici. Steve Ballmer, CEO Microsoftu k celé transakci pozmanenal: "Dohoda je výhodná jak pro Microsoft, tak pro Yahoo. Poskytuje nám efektivní prostředky v boji na poli vyhledávacích služeb, žene nás kupředu a zároveň udržuje Yahoo jako silnou a nezávislou společnost s ještě lepším zacílením na poskytování online služeb spotřebitelům."

Společnosti očekávají, že se všechny body dohody naplní do dvou let, záleží však ještě na schválení regulačního orgánu. Společnost Yahoo odhaduje, že se díky této dohodě jejich provozní roční příjem zvedne v přepočtu o 5,5 miliardy Kč. Podle Googlu bude mít spojení těchto vyhledávacích služeb negativní dopad na hospodářskou soutěž i samotné spotřebitele, protože místo tří rivalů už spolu budou soupeřit jen dva.

Přijíždějící zaměstnance společnosti HP v Palo Altu v úterý ráno překvapili aktivisté z hnutí Greenpeace protestující zde kvůli slíbené eliminaci škodlivých látek z výrobků společnosti. A kromě tohoto nápisu u vchodu do sídla HP se nápis "hazardní produkty" objevil i na střeše budovy. Společnost měla původně přestat používat PVC plasty a bromované zpomalovače hoření do roku 2009, nyní však prohlásila, že tak učiní až v roce 2011. Během dne zaměstnanci společnosti obdrželi i automatizované telefonáty se zprávou od herce Williama Shatnera: "Požádejte prosím svého vedoucího Marka Hurda, aby začal vyrábět počítače bez toxických PVC plastů a bromovaných zpomalovačů hoření, stejně jako společnost Apple." Tato akce byla pokračováním protestů, které proběhly v Holandsku a Číně.

Dále se ve stručnosti podíváme na několik dalších novinek. Začneme se společnostmi Sony a Nintendo, které zveřejnily své čtvrtletní příjmy, a pro herní divizi z nich neplyne nic dobrého. Společnost Sony zveřejnila zisky za období od dubna do června a zaznamenala pokles prodejnosti téměř o pětinu. Čistá ztráta společnosti činí v přepočtu asi 7,5 miliardy Kč a divize, do níž spadají herní produkty PlayStation a počítače Vaio, se potýká s 37% poklesem prodejnosti. Čistý zisk společnosti Nintendo za období od dubna do června je v přepočtu sice 8,5 miliardy Kč, ale prodejnost konzole Wii je oproti stejnému období loňského roku poloviční. Za čtvrtletí se této konzole prodalo 2,2 milionu kusů.

Evropští zákonodárci se v pondělí dohodli, jak uvolnit vysokofrekvenční spektrum pro nové mobilní internetové služby, aniž by to oslabilo běžné mobilní telefonní služby. Podle upraveného zákona, nazvaného GSM Directive, může být 900Mhz frekvence vyhrazená pro GSM telefony od října, kdy zákon nabude platnosti, používána pro rychlá internetová připojení.

Příští středu bude na historické trati Le Mans ve Francii závodit tak trochu neobvyklý závodník. Bude jím Evolta robot od Panasonicu, který se pokusí jet 24 hodin v kuse na jednu sadu baterií. Okruh má něco málo přes 4 kilometry a robot jím pojede pomalou rychlostí 1,3 kilometry za hodinu. Jak to dopadlo, to si řekneme příště.

V Bostonu minulý týden proběhla Univerzitní technologická konference, na které byl k vidění hardware i software určený studentům, pedagogům a IT odborníkům. Společnost Tablet Kiosk tu vystavovala ultra-mobilní počítače (UMPC) i rozmanité modely Slate PC. K vidění byl model s procesorem Intel Atom Z5-30P o frekvenci 1,6 Ghz. Běží na něm Windows Vista Business, nabízí pevný disk s velikostí od 80GB a dále WiFi, Bluetooth, GPS navigaci i klasické I/O porty. Disponuje 7" obrazovkou a váží necelý kilogram, v němž je zahrnuta i hlavní baterie. Prodávat se začne v posledním čtvrtletí tohoto roku, cenu však zatím neznáme.

Na výstavě byla i společnost DormNoise, která nabízí online nástroj ke sdílení online kalendářů a přijímání aktualizovaných událostí od skupin a kamarádů. Jedním kliknutím pak můžete všechny tyto informace přehrát do svých mobilních telefonů a do programů jako Microsoft Outlook, Apple iCal, Google Calendar, Windows Calendar i do dalších existujících aplikací tohoto typu. Za tuto službu zaplatí školy 50Kč ročně za každého studenta, ale existují i jiné platební možnosti. Cena pokryje hosting aplikace, takže se školy nemusí starat o místo na serveru. Službu DormNoise právě využívá 3 000 studentů a od září bude spuštěna na dalších 15 vysokých školách a univerzitách.

Minulý týden byl představen nejnovější prototyp elektromobilu společnosti Nissan. Jedná se o prototyp, který se dostane do výroby příští rok, dosahuje maximální rychlosti 135 kilometrů za hodinu a na jedno nabití ujede kolem 160 kilometrů. Auto je poháněno plochými lithium-iontovými bateriemi a ve 100 voltové zásuvce se nabíjí 16 hodin. Na nabíjecí stanici s vyšším napětím však nabití zabere jen 30 minut. Společnost také experimentuje s bezkontaktním nabíjením, které využívá indukce mezi dobíjecí deskou na silnici a podvozkem automobilu. Kdyby byly takové desky v parkovacích garážích, mohla by se zaparkovaná auta sama dobíjet. Vyvinuta je dokonce i aplikace pro iPhone, která monitoruje stav dobíjení nebo slouží jako dálkové ovládání pro topení a klimatizaci.