Hlavní navigace

Video: Microsoft výrazně zlevnil Xbox 360

10. 9. 2009

Sdílet

Microsoft výrazně zlevnil konzoli Xbox 360, nový fotoaparát od Nikonu promítá fotografie a na Roboconu závodí roboti. Tohle a mnohem více z minulého týdne ve Světě technických pokroků.
(video)

 

Jako první se podíváme na protest proti Windows 7 a dalšímu zákonem chráněnému softwaru. Pod vedením organizace Free Software Foundation se hrstka protestantů sešla v bostonském parku Boston Common.
Na webové stránce Windows7sins.org zveřejnila organizace hříchy tohoto OS, jako intoxikace výuky, připoutání uživatelů k produktům, zneužívání dokumentových standardů, ovlivňující monopolní chování, ohrožení bezpečnosti uživatele, prosazování DRM a omezování soukromí. Společnost Microsoft se k protestu odmítla vyjádřit.

Společnost Sony představila třetí e-reader s bezdrátovým připojením na internet, který doplní dva předchozí modely v této řadě. Nový Reader Daily Edition bude v USA stát v přepočtu asi 8 000Kč a 3G mobilní širokopásmová síť od AT&T mu zde zaručí přímý přístup na Sony eBook Store. Zařízení se na trh dostane v prosinci a nabídne 7" široký dotykový displej, který při zobrazení "navýšku" zobrazí 30-35 řádků textu. Co do barevnosti nabídne přístroj 16 stupňů šedi a svou kapacitou pojme až 1 000 standardních elektronických knih. Uživatelé si budou moci zakoupit a stáhnout knihy, denní tisk i časopisy a to bez jakýchkoliv měsíčních poplatků za připojení. E-knihy stojí kolem 200Kč.

O autech jezdících na elektřinu a benzin jsme už slyšeli, ale co takhle dřevo. Na nedávno konané soutěži One Gallon Challenge bylo úkolem účastníků postavit auto, které ujede 160 km na jeden galon paliva. Tento upravený Ford F150 jezdí na dřevo s průměrnou spotřebou jednoho galonu paliva na 45 km, ale podle jeho tvůrce jde o vůz s nulovými emisemi. Úprava vozidla zabrala jeho tvůrci osm let, během kterých nad ním strávil tisíce hodin. Do projektu se pustil ve snaze upoutat pozornost ostatních a přispět ke snížení závislosti na fosilních palivech a omezit globální oteplování.

Nyní jedna novinka ze světa fotoaparátů. Nový Nikon Coolpix S1000pj nabízí kromě LDC displeje také miniaturní projektor. Tím pádem si můžete své fotografie prohlížet s ostatními, aniž by se všichni museli mačkat kolem malé obrazovky. Projektor má jas pouze 10 lumenů, takže je pro co nejlepší efekt potřeba zatemněná místnost. Promítaný obraz má VGA rozlišení (640x480), lze ho tedy přirovnat k 40" obrazovce. Při nepřetržitém promítání vydrží projektor na baterii asi jednu hodinu. Přístroj dále nabízí snímač s rozlišením 12mpx, 5krát optický zoom a širokoúhlý objektiv 28mm. Po celém světě bude dostupný od září, přičemž v Evropě bude stát 400 Euro, což je v přepočtu asi 10 000 Kč.

Dále pro vás máme několik stručných zpráv a začneme se společností Microsoft. Ta v pátek, tedy jen pár týdnů po podobném tahu firmy Sony, snížila cenu své nejdražší herní konzole Xbox 360 v přepočtu o 2000 Kč. Model Xbox 360 Elite bude nyní v USA stát v přepočtu 6000 Kč a snížení ceny se dočkal i model Xbox 360 Pro, který bude stát asi 5000 Kč, tedy o 1000 Kč méně.

Společnost Raytheon testovala v USA novou technologii pro snadnější vyhledávání a sledování řízených střel. Jde o senzorový systém k obraně před řízenými střelami s plochou dráhou letu, nebo-li JLENS systém. Obrovské upoutané balóny nazvané aerostaty se i s detekčním vybavením vznáší ve výšce 3000 stop a umožňují rozsáhlé vyhledávání a sledování řízených střel, a to i za horizontem.

Podle průzkumu vadí nedostatek levnějších notebooků a netbooků od Applu hlavně studentům. Výzkum společnosti Retrevo říká, že téměř 60% studentů si pořizuje notebook v ceně do 15 000 Kč. Apple v této cenové relaci žádné notebooky nenabízí. Studenti také řekli, že delší výdrž baterie, malá velikost a nízká hmotnost jsou pro ně při výběru nejdůležitějšími faktory.

Univerzitní týmy z 19 asijských států změřily síly svých robotů během víkendu v Tokiu na 8. ročníku soutěže ABU Robocon. Do řady závodů vyslal každý tým dva roboty nosiče, jednoho ručně ovládaného a jednoho automaticky, aby dopravili automatického robota cestovatele. Toho museli pronést celou závodní dráhou až na konec cesty, kde měl robot sám sjet z plošiny a zabubnovat na tři vítězné bubny dříve než soupeř. Co se rychlosti týče, nikdo neměl na čínskou Katedru technologie v Charbinu, jejíž tým doslova proletěl závodní trasou až do finiše, kde předběhl tým z Hong Kongu, který je na videu v modrém. Ani jeden tým nepotkaly žádné problémy, ale rychlost týmu z Charbinu bylo těžké překonat, a tak vyhrál s časem těsně pod 18 vteřin. Pro Katedru technologie v Charbinu je to první výhra, ale už potřetí v řadě za sebou obsadila první místo tohoto klání Čína. Soutěž byla založena společenstvím Asia-Pacific Broadcasting Union v roce 2002 jako způsob, jak ve studentech technických oborů na univerzitách v celém regionu vzbudit nadšení a zájem o nové dovednosti.