Hlavní navigace

Video: Nejžhavější technologické novinky a roboti roku 2009

29. 12. 2009

Sdílet

V dnešním speciálním vydání Světa technických pokroků se podíváme na nejzajímavější technologické prototypy a roboty z roku 2009. Přejeme vám příjemnou zábavu!

Svět technických pokroků

 

(video)

 

Bezdrátové technologie kam se podíváš

V našem přehledu nejprve zavítáme na veletrh CES, který nabídl hned dva přístroje pro bezdrátové dobíjení a umožnil nám odstřihnout dráty od našich oblíbených zařízení. První z nich, PowerMat, využívá k nabíjení magnetickou indukci. Pro nabíjení stačí zařízení ve speciálním obalu umístit na podložku zapojenou do zásuvky. Jakmile bude přístroj v kontaktu s indukční deskou, začne se nabíjet. Druhá technologie, nazvaná eCoupled, může kromě nabíjení daná zařízení i přímo zásobovat energií. Jakmile tento mixér dostatečně přiblížíme k magnetické cívce pod deskou stolu, spustí se, aniž by byl přímo zapojen do zásuvky.

Dráty jsme však v letošním roce neodstřihli jen u napájení. Technologie TransferJet má za cíl nahradit například USB kabely, které byly až doposud nutné pro přenášení fotografií z vašeho fotoaparátu do počítače. Na veletrhu IFA konaném v Berlíně jsme měli možnost sledovat, jak se za pomoci této technologie mezi dvěma přístroji přenáší hudba, fotografie i video. Data se přenáší ultra-širokopásmovým signálem o malém výkonu rychlostí až 375 Mb/s, a to na vzdálenost kolem tří centimetrů. Na trhu by se technologie měla objevit příští rok.

bezdrátová technologie přenosu dat TransferJet

Tenké a ladné křivky letí i v IT

Tenké produkty byly letos v módě, a to nemluvíme jen o standardních plochých televizorech. Společnost Sony například představila ohebnou OLED obrazovku o tloušťce pouhé 2 mm. Koncem roku pak své prototypy představila i japonská veřejná vysílací společnost NHK a tchajwanský výzkumný institut ITRI. A i když si tato technologie na své uplatnění ještě řadu let počká, jednoho dne budeme možná moci knížky srolovat stejně jako denní tisk. Tenké a ladné křivky se objevily i v případě ohebných reproduktorů vyrobených z látky, které na CEATECu představila Yamaha.

ohebný OLED displej

Ovládání pohybem - herní zážitek nových rozměrů

Na veletrhu CEATEC bylo hitem i ovládání pomocí gest či pohybů. Společnost NTT Docomo na něm předvedla prototyp sluchátek, které jsou schopny vnímat a měřit změny elektrického stavu těla při pohybu očí a využít je například pro ovládání hudebního přehrávače na mobilním telefonu. V praxi to funguje tak, že pohnete-li okem dvakrát doleva, přeskočí přehrávač na další písničku. Pohybem doleva a následně doprava přehrávání pozastavíte. Technologii umožňující ovládání pomocí očí vyvíjí společnost již tři roky a stále má před sebou velký kus cesty, který povede až ke komerčnímu využití.

Ovládání pohybem se chopily i společnosti Microsoft a Sony, jež své prototypy předvedly na herním veletrhu E3. Microsoft zde odhalil svůj revoluční Project Natal. Na rozdíl od Nintenda Wii Project Natal nevyužívá žádného ovladače a umožňuje vám hry ovládat jen a pouze celým vaším tělem. S novým pohybovým ovladačem, podobným Wii, se pochlubila i společnost Sony. Ovladače od Sony využívají technologii vizuálního zachycení pohybu prostřednictvím příslušenství v podobě webové kamery prodávané pod názvem Playstation Eye. Zatímco Microsoft o uvolnění na trh nic neprozradil, nový typ ovladačů od Sony by se měl na trhu objevit ve 2. čtvrtletí roku 2010.

Project Natal

Ovládněte zařízení pomocí síly vlastních myšlenek

Ještě o krok dále se dostaly společnosti Toyota a Honda, které vyvinuly prototypy zařízení, která snímají mozkovou aktivitu a umožňují tak ovládat přístroje pouze pomocí síly vlastních myšlenek. Přístroj od Hondy měří elektrickou aktivitu v mozku člověka za použití elektroencefalogramu a tok krve uvnitř mozku za použití spektroskopie blízkého infračerveného záření a vytváří data, která jsou interpretována jako informace o vykonání pohybu. Test spočívá v ukázání jedné za čtyř karet a představení odpovídajícího pohybu.

Počítač za ním analyzuje data a poté, když jde vše správně, zvedá Asimo robot od Hondy svou pravou ruku. Úspěšnost tohoto systému činí 90 procent. Toyota zase představila systém, který myšlenky využívá k ovládání invalidního vozíku. Myšlenkové vzorce jsou zachycovány elektroencefalogramem, nebo-li EEG senzory umístěnými na hlavě. Data jsou přenášena do notebooku, který je vyhodnocuje a mění na povely pro invalidní vozík. S tříhodinovým tréninkem denně po dobu jednoho týdne se může systém naučit specifické myšlenkové vzorce a dosáhnout tak míry přesnosti až 95 procent.

Robotická výstroj, která z vás udělá opravdového siláka

Pro ty z vás, kteří se raději o všechno postarají ručně, vynalezli studenti z tokijské Univerzity přírodních věd svalový oblek - robotickou výstroj, která napomáhá svalům při vykonávání namáhavých prací. V ukázce je student požádán, aby zvedl 10kg pytel s rýží. S vypnutým oblekem s obtížemi uzvedne naráz tři pytle, se zapnutým oblekem mu to jde o poznání snadněji. Když přidáme další dva pytle, dostaneme se na váhu 50 kg, kterou již unese jen díky obleku. Abyste nám věřili, podívejte se, že po vypnutí obleku už náklad neudrží a upouští jej na zem. Oblek by měl být dokončen během příštího roku.

Robotická výstroj

Roboti přicházejí...  a není jich málo

V březnu němečtí vývojáři z vesmírného programu představili Justina. Justin je speciální v tom, že se jeho ruce velmi podobají těm lidským a mohou obě vykonávat svou činnost zároveň.

Pokud vás už nebaví sekat na zahradě trávu, může vám pomoci automatická sekačka Automower od Husqvarny. Ta poseče až 6 000 metrů čtverečných, což je asi jeden a půl akru, bez jakékoliv pomoci a bude svého majitele informovat o průběhu práce zasíláním textových zpráv.

Tento rok jsme viděli i řadu robotických klání. Na prvním mistrovství robotů pojmenovaném FIRST mezi sebou soutěžili roboti od středoškolských studentů. V Japonsku proti sobě zase neúprosně bojovali roboti na soutěži Kondo Battle. V proslulé tokijské čtvrti Akihabara jsme viděli závodit roboty na dvoumetrové dráze, na které museli kličkovat, vyhýbat se překážkám a přetnout cílovou pásku jako první. Robot Evolta od Panasonicu překonal světový rekord v kategorii "nejdelší ujetá vzdálenost dálkově ovládaného modelu poháněného baterií". Robot za 24 hodin 5,5krát projel závodním okruhem Le Mans ve Francii na pouhý jeden pár tužkových baterií.

Robot Evolta od Panasonicu

Jezdit po oválné trase a vyhýbat se překážkám hravě zvládli roboti Eporo od firmy Nissan. Roboti spolu navzájem komunikují, což jim pomáhá dodržovat bezpečné vzdálenosti, řadit se za sebe a vyhýbat se překážkám. Společnost Nissan by tuto technologii chtěla uplatnit v automobilech, na to si však ještě takových 20-30 let počkáme.

Nissan Eporo

Studenti Národní tchajwanské univerzity postavili robota, který dokáže zmapovat oblast, ve které se pohybuje, a provázet po ní návštěvníky. Robot vysílá laserový paprsek, který se odráží zpět a poskytuje mu informace o rozměrech místnosti i o umístění objektů. Dokáže tak vytvořit 2D a 3D mapy dané oblasti.

Na CEATECu jsme viděli i robota HRP-4C, který nám díky softwaru Vocaloid od Yamaha zazpíval.

Nakonec nesmíme zapomenout zmínit MurataGirl - robota jezdícího na jednom kole, který se letos dočkal několika vylepšení. Inovovaná verze zvládá jízdu po kladině o šířce pouhé 2 cm. Nový model z roku 2009 se pohybuje rychlostí 15 cm/s, tedy třikrát rychleji než model 2008.

MurataGirl

Byl pro vás článek přínosný?