Hlavní navigace

Video: Nové trendy v oblasti počítačové mobility

6. 5. 2009

Sdílet

V dnešní videoreportáži ze světa technických pokroků si přiblížíme nové trendy mezi netbooky a notebooky, ale řeč bude třeba i o novém superpočítači od IBM či o unikátním reproduktoru vyrobeném z papíru, který bude moci být součástí běžných plakátů.

Svět technických pokroků - 5. týden

IDG Video


Toshiba rozšiřuje řady svých netbooků a přichází s novým modelem NB200, který má rozměrnější 10" obrazovku. Netbook disponuje procesorem Intel Atom N280, 1GB paměti a pevným diskem o velikosti 160GB. V nové generaci zařízení došlo k prodloužení životnosti baterie a podle Toshiby tak nyní vydrží standardní baterie až čtyři hodiny. Počítač je dostupný v Japonsku a od května i v Evropě, kde bude stát zhruba 320 liber, což je asi 470 dolarů.

Fujitsu nedávno vypustil notebook, který běží na větrnou energii - tedy, téměř. Za každý prodaný notebook koupí společnost"ekologický kredit" v podobě větrné energie, který je ekvivalentem k množství elektřiny, kterou by tento přístroj spotřeboval při provozu po dobu čtyř let. Za tu dobu je totiž vyprodukováno asi 18kg škodlivého C02. Kredity jsou kupovány od japonské agentury, která pokrývá objednávky díky větrným elektrárnám.

CS24

Samozřejmě nic z toho není zadarmo. Ekologické PC přijde zhruba na 120 000 jenů, což je asi 24 000 Kč, a to je jen o 5000 jenů, nebo-li 1000 Kč více než obdobné zařízení, které však ekologii nepodporuje. Počítač patří mezi nejmenší modely společnosti a disponuje 5,6" obrazovkou, kterou lze otočit i překlopit, aby byla jako u form factor tablet PC. Ačkoli není řazen přímo mezi netbooky, běží na procesoru Intel Atom, který je u zařízení těchto velikostí běžný. Informace o tom, kdy bude dostupný i mimo Japonsko, nebyly prozrazeny.

Koncem května začne v Japonsku Sharp prodávat zajímavý notebook, u kterého je klasický trackpad nahrazen ovládacím LCD panelem se zabudovaným optickým senzorem. V základním módu se bude chovat stejně jako trackpad, ale stačí stisknout jedno tlačítko a zobrazí vám menu z ikon, které odkazují na záložky na webu, slovníky, e-knihy, fotografie a hry. Lze také nakreslit japonský kandži znak nebo na malou obrazovku napsat slovo a následně ho vyhledat ve slovnících. Lze zde najít význam všech 50 000 znaků japonského kandži, což se hodí, když vám nějaký právě vypadne z paměti. Nejprve bude zařízení prodáváno v Japonsku, kde se do prodeje dostane koncem května za cenu okolo 80 000 jenů, což je asi 16 000 Kč.

Sharp zvažuje prodej i mimo Japonsko a pravděpodobně se nejdříve zaměří na země, které mají složité písmo, a tím pádem by se jim takové zařízení mohlo hodit. Samotný počítač má 10,1" LCD obrazovku, a spolu s procesorem Intel Atom N270 na něm běží Windows Vista Home Basic.

Výzkumníci tchajwanského Průmyslového technologického výzkumného institutu vyvinuli reproduktor, který je vyroben z papíru. Své uplatnění by měl najít u věcí, jakými jsou filmové plakáty, u kterých by mohl přehrávat hudbu z filmu nebo upozorňovat kolemjdoucí. Podle techniků by takový plakát mohl přijít asi na 400 Kč. Speciální papír je vyrobený z vložených nepatrných elektrod, které přijímají audio signály a pulzují je do papírové struktury. Zařízení nazvané Flexpeaker má však jedno omezení, zatímco frekvence od 500Hz do 20kHz zvládá obstojně, u nižších frekvencí už tomu tak není, takže některé aplikace vyžadují připojení hlavního reproduktoru.

Jeden ze superpočítačů od IBM už dokázal, že dokáže porazit člověka v šachu, další má za cíl obstát ve hře "Riskuj". Vyspělý počítačový systém, nazvaný Watson, odhalila IBM v pondělí a producenti dlouho běžící televizní soutěže ho mají v plánu nasadit proti lidským soutěžícím. Ve Watsonovi se skrývá přirozená jazyková zprostředkovací technologie, která pomůže ke zdokonalení v dané oblasti a "Riskuj" se pro tuto technologii skvěle hodí. "Riskuj" vyžaduje, aby počítač soutěžil s těmi nejlepšími soutěžícími, měl přístup k obrovskému množství informací a odpovídal s úspěšností asi 85 nebo 90 procent a hlavně, aby odpovídal velmi přesvědčivě. Nový "otázky zodpovídající" software je vyvíjen už dva roky a je navržen tak, aby rozuměl složitým otázkám a odpovídal na ně s takovou rychlostí, aby mohl soutěžit. Zatím však nevíme, na jakém procesoru poběží, jak rychlý a velký bude, ani kdy bude dostupný.