Hlavní navigace

Video: Vybrali jsme nejzajímavější novinky z veletrhu IFA

24. 9. 2009

Sdílet

Na nedávno konaném veletrhu IFA v Berlíně byla představena celá plejáda novinek. My z nich pro vás vybíráme ty nejzajímavější.

Svět technických pokroků

 

Nový multimediální tablet JournE od Toshiby

Společnost Toshiba představila na Veletrhu spotřební elektroniky IFA v Berlíně nový multimediální dotykový tablet JournE, který jistě ocení zvláště uživatelé, pro které se sociální sítě staly závislostí.  Zařízení nabízí rychlý přístup na internet i možnost přehrávat multimédia, a to bez některých nedostatků běžných počítačů. Tablet s malou hmotností disponuje 7" dotykovou obrazovkou a Wi-Fi připojením. Vybaven je i přehrávačem pro prohlížení fotografií, poslouchání hudby a sledování videí. Jeho nejlepší vlastností je však cena. Stojí 249 Euro, což je 6 300Kč v přepočtu, stojí tedy podstatně méně než konkurenční produkty. Baterie by podle společnosti měla vydržet 14 hodin. Po uvedení na evropském trhu se prodej rozšíří i na další kontinenty.

Další informace o novém tabletu se dozvíte na našem sesterském webu HDWorld ve článku IFA 2009: Tablet PC Toshiba JournE.

JournE

CEO Applu Steve Jobs je zpět ve funkci a uvádí nové iPody

Na akci Apple Music Event 2009 pořádané v San Franciscu se po několika měsících mimo svou funkci objevil na veřejnosti ředitel společnosti Steve Jobs. Přiznal, že před 5 měsíci podstoupil transplantaci jater, a vyzval posluchače v publiku, aby v případě nutnosti neváhali darovat orgán. Jedním z hlavních bodů této akce bylo představení nového iPodu Nano, na jehož zadní straně se nachází vestavěná videokamera, mikrofon a nechybí zde ani reproduktor. Natočená videa můžete sledovat přímo na iPodu, nebo je přehrát do počítače a uploadovat na YouTube. Natáčet lze při frekvenci 30 snímků za sekundu a v rozlišení 640x480 bodů. Až na nový přírůstek v podobě videokamery zůstal vzhled nového iPodu téměř nezměněn, ačkoliv je nový model vybaven větší 2,2" obrazovkou a nabízí několik barevných variant. Model s 8GB pamětí se prodává v přepočtu za 4 000Kč a s 16GB za 4 700Kč.

Jestliže se chcete o nových iPodech dozvědět více, přečtěte si článek Apple vylepšuje iPody na našem sesterském webu.

ipod_nano

Samsung představuje nové netbooky s Windows 7

Společnost Samsung představila na Veletrhu IFA tři nové netbooky, přičemž všechny tři jsou dostupné s Windows XP Home Edition, k modelům N130 a N140 se však nabízí i Windows 7. Oba  jsou osazeny procesory Intel Atom N270 nebo N280, nabízí 10,1" obrazovku, pevný disk s velikostí až 250 GB i bezdrátové připojení do 3G sítě. Největším rozdílem těchto dvou modelů je výdrž baterie. S 6-článkovou baterií vydrží model N140 v provozu až 11 hodin, zatímco model N130 jen 7,5 hodiny, uvádí společnost Samsung. Netbooky budou dostupné od září v přepočtu za 8 700 až 11 200Kč.

samsung_netbook

Dráty jsou minulostí, přichází TransferJet

Představte si posílání dat mezi dvěma přístroji uskutečněné jejich pouhým přiblížením. S touto myšlenkou pracuje technologie TransferJet od společnosti Sony a na trhu by se měla objevit příští rok. TransferJet má za cíl nahradit kabely spojující dvě zařízení a přenáší data mezi dvěma přístroji na vzdálenost pár centimetrů. Rychlost dosahuje až 375 Mb/s. Na Veletrhu IFA vystavuje technologii společnost Sony, která ji vynalezla, a společnost Toshiba. Nyní je TransferJet v rukou asociace 40 společností vyrábějících elektroniku, přičemž první vzorová verze je očekávána příští měsíc. Mezi členy asociace jsou přední výrobci digitálních fotoaparátů, videokamer a mobilních telefonů, u nichž by se technologie měla objevit jako první.

transferjet

Ovládání pohybem ve třech dimenzích

Ovládání pohybem budí zájem u všech vývojářů a v německém Fraunhofer Institute bylo k vidění hned několik projektů. Jeden z nich umožňuje například hrát hry ve 3D. Nejdůležitější část systému je umístěna nad hlavami uživatelů a skládá se ze dvou kamer, řady infračervených světel a laseru, aby uživatelé věděli, kde se mají jejich ruce nacházet. Kamera spolu se softwarem analyzuje ruce uživatele a na obrazovce pak zobrazí odpovídající pohyb. Podobný systém byl představen již minulý rok, tento rok byl však ještě rozšířen o třetí dimenzi. Další vystavovaný systém slouží k ovládání jiných zařízení. Palcem nahoru světlo zapnete, palcem dolů ho vypnete a natočením palce na stranu změníte barvu.

ipoint_3D

CS24

Někdo se divá, aneb moderní reklamní systém od Samsungu

Pro reklamní společnosti je důležité vědět, jak je jejich reklama účinná. A přesně to jim umožňuje změřit nová technologie od Samsungu. I když vypadá jako obyčejná LCD obrazovka s běžící reklamou, na samotném vrcholu tohoto panelu je něco neobvyklého. Jsou to dvě kamery napojené na software, který rozpozná pohlaví, stáří a počet diváků. Jakmile se mu to povede, plní hned dva úkoly naráz. Jednak pustí reklamu, která by mohla diváka nebo celou skupinku zaujmout a zadruhé o přihlížejících shromažďuje data. Například když systém ve skupince rozpozná několik diváků ženského pohlaví, pustí reklamu na šperky, kosmetiku nebo na parfém. Naopak když rozpozná muže, pustí reklamu na holení nebo na pivo. Systém dokonce zaznamenává i jak dlouho příslušný divák reklamu sleduje, což by reklamním společnostem mohlo značně pomoct před spuštěním celé reklamní kampaně. Systém by měl provést identifikaci diváka za pouhé dvě vteřiny, jak funguje, však zatím není známo. Technologie bude dostupná od listopadu.