Hlavní navigace

Video: OLED obrazovka s neomezenou velikostí

21. 10. 2009

Sdílet

OLED obrazovky mohou mít neomezenou velikost, Acer představuje netbooky s Windows 7 a hudební přehrávače můžete ovládat pomocí očí. Vítejte ve Světě technických pokroků!

Svět technických pokroků

(video)

 

Netbook Acer Aspire One s Windows 7 již tento týden

Společnost Acer představila novou verzi netbooku Aspire One, na kterém běží Windows 7 a začne se prodávat současně s novým operačním systémem již tento týden. Nový Aspire One D250 nabídne 10,1" obrazovku, kterou nalezneme i u všech předešlých netbooků Aspire One, nový model však disponuje větším rozlišením 1280x720 pixelů. Osazen je procesorem Intel Atom N280 o frekvenci 1,66GHz a 160 GB pevným diskem. Základní baterie slibuje 3,5 hodinový provoz, ale k dispozici bude i baterie s dlouhou výdrží, která nabídne až 7,5 hodiny. V Japonsku se novinka objeví na trhu 22. října spolu s Windows 7 Starter Edition za 46 800 jenů, což je v přepočtu asi 11 000Kč. Kdy bude dostupný na ostatních světových trzích a za kolik, to zatím není známo.

acer-aspire-one-d250

 

Společnost Acer se nachází v žebříčku prodejnosti na druhém místě

Společnost Acer ve třetím čtvrtletí tohoto roku předstihla Dell a stala se druhým největším výrobcem PC na světě. Razantně totiž zvýšila svůj prodej o 26 procent na téměř 11 milionů kusů, přičemž prodej společnosti Dell klesl o 8,4 procent na zhruba 10 milionů kusů. Obě společnosti jsou však až za společností Hewlett-Packard, která si udržela první příčku a prodala více než 20 procent všech počítačů, což činí zhruba 16 milionů kusů.

Další informace zjistíte v našem článku Acer přeskočil Dell a stal se druhým největším výrobcem počítačů.

 

Apple odmítá spolupracovat na zpřístupnění Flashe pro iPhone

Společnost Adobe Systems nedávno pořádala svou každoroční vývojářskou konferenci, na které slíbila verzi Flash Playeru určenou pro mobilní přístroje. Flash Player zatím v telefonech neběží, ale koncem roku bude uvolněna beta verze pro OS Windows Mobile a webOS od Palmu, verze pro Android a Symbian budou následovat příští rok. Apple se však straní spolupráci a na zpřístupnění Flashe pro iPhone nechce spolupracovat. Hlavní technik Kevin Lunch na konferenci společnost Apple zesměšnil a její úsilí o spojení iPhonu s Flash přehrávačem demonstroval v mixéru a následovně připojením telefonu na autobaterii. Na konci konference přišla společnost s prozatímním řešením - Flash Player na iPhonu sice nepoběží, ale s vydáním další verze Flash Professional, očekávané již příští rok, bude možné exportovat Flash aplikace tak,aby běžely v přirozeném prostředí iPhonu. Tímto tahem to společnost nevzdává, ale momentálně prý nic lepšího udělat nemůže.

FlashSmartphone

O dalších novinkách z této konference se můžete dočíst v našem článku Adobe představuje Flash Player 10.1 a další novinky.

 

MurataGirl - robot jezdící na jednom kole zvládá jízdu po kladině

Letošní veletrh CEATEC nabídl letos nepřeberné množství novinek. Jednou z nich je i je nová a vylepšená verze MurataGirl. Tento robot jezdící na jednom kole zvládá zatáčky o průměru 75 centimetrů a problém mu nedělá ani kladina o šířce pouhé 2 cm. Nový model z roku 2009 se pohybuje rychlostí 15 cm/s, tedy třikrát rychleji než model 2008. Pro udržení rovnováhy využívá několik gyroskopických snímačů a pomocí ultrazvukového senzoru odhaluje překážky. Společnost Murata robota používá pro vzbuzení zájmu o vědu a techniku u japonských dětí.

murata_girl

 

Ovládání telefonu ve 3D za pár korun

Joystick za pár korun od japonského operátora KDDI umožňuje ovládat telefony pohybem ve 3 dimenzích. Celý systém se skládá z malého ovladače, který připojíte na fotoaparát telefonu, a příslušného software. Ovladač je v podstatě malá pružinka s magnetem vespod, který dovoluje připojení k fotoaparátu. Na spodní straně vrcholu pružinky jsou dva čtverce, na které se fotoaparát zaměřuje. Software sleduje jejich stopu vzniklou při pohybování pružinkou ze strany na stranu, nahoru a dolů a dovnitř i ven, tedy ve všech třech osách X, Y a Z. Například když pružinkou pohnete směrem dolů, může si to software vyložit jako kliknutí myši, nebo přiblížit prohlíženou fotografii či mapu. Kruhovým pohybem pak můžete třeba nastavit rotaci obrázku. Tento ovladač v podobě pružinky bude stát v Japonsku 100 jenů, v přepočtu asi 90Kč, a bude dostupný v obchodech s mobilními telefony. Na japonském trhu se objeví asi za měsíc a posléze by se mohl prodávat po celém světě.

 

Nové OLED obrazovky od Mitsubishi s neomezenou velikostí

Výrobci elektroniky mezi sebou neustále soupeří, kdo nabídne největší obrazovku, jinak řečeno, obrazovku s potencionálně neomezenou velikostí. A právě nové OLED obrazovky od Mitsubishi jsou sestaveny z neomezeného počtu malých panelů. Zblízka působí obrazovka jako shluk červených, modrých a zelených diod, ale odstupte zhruba dva metry dozadu a jednotlivé pixely krásně splynou do rozměrného obrazu s vysokým rozlišením. Má to však jeden háček. Organické barvivo použité v OLED pixelech časem degraduje a proto odhadovaná životnost těchto obrazovek činí asi 20 000 hodin při běžném provozu. Společnost zatím neprozradila, kdy budou displeje dostupné, ani jejich cenu.

ceatec-oled

Další informace o této novince získáte přečtením článku CEATEC 2009: Velkoplošné OLED displeje Mitsubishi na našem sesterském webu HDWorld.

 

Spojuje vás nenaplněná touha hrát na klavír a vlastníte iPhone? Zahrejte si společně!

Yamaha vyvinula aplikaci pro iPhone umožňující hromadné hraní na klavír. S aplikací Finger Piano Share lze zahrát píseň na virtuálních klávesách zobrazovaných na displejích přístrojů iPhone nebo iPod Touch. Stejně jakou u populární hry Guitar Hero vám aplikace vizuálně napovídá, kdy a jakou klávesu zmáčknout, takže ani nemusíte být žádný virtuos. Ale vzhledem k tomu, že je aplikace stále ve vývoji, o dostupnosti nepadlo ani slovo.

Ovládejte hudební přehrávač pohybem očí

Výzkum operátora NTT DoCoMo posunul pohybové ovládání na další level. Společnost na veletrhu předvedla prototyp sluchátek, které jsou schopny vnímat a měřit změny elektrického stavu těla při pohybu očí. Společnost tuto technologii využila pro ovládání hudebního přehrávače na mobilním telefonu. V praxi to funguje tak, že pohnete-li okem dvakrát doleva, přeskočí přehrávač na další písničku. Pohybem doleva a následně doprava přehrávání pozastavíte a kruhovým pohybem lze ovládat hlasitost. Kdy se dostane technologie do fáze komercializace, není známo.

Byl pro vás článek přínosný?