Hlavní navigace

Ovládněte počítač vlastním okem

18. 5. 2009

Sdílet

Odstartoval americký raketoplán, v Afghánistánu bude WiMAX a software pro sledování oka je k mání jako open source. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Ovládněte počítač vlastním okem

 

IDG Video

 


Tento týden začneme ve vzdálených výšinách, kde má několik vesmírných misí za cíl poskytnout jasnější pohled na vesmír a jeho počátky. V pondělí odpoledne odstartoval americký raketoplán Atlantis na svou pátou misi za účelem údržby 19 let starého vesmírného Hubbleova teleskopu. Přes víkend bylo v plánu pět vesmírných výstupů, přičemž měli astronauti provést instalaci nových gyroskopů, obvodových desek a kamer. Nainstalovat mají také nový počítačový systém, který nahradí ten, který minulý rok selhal a vyřadil některé funkce teleskopu z provozu.

Díky této misi bude Hubble fungovat o pět let déle a zároveň jde o poslední vesmírnou misi na tomto teleskopu. Ve čtvrtek pak nosná raketa Ariane odstřelí Herschel Evropské kosmické agentury a satelit Planck. S tři a půl-metrovým primárním zrcadlem je Herschel největším teleskopem, který byl kdy vypuštěn do vesmíru, a bude zkoumat chladné objekty ve vesmíru a počátky i vývoj hvězd a galaxií. Satelit Planck bude zkoumat reliktní záření, světlo, které prostupuje celým vesmírem a je možné jej zachytit na rádiových vlnových délkách. Satelit by měl objasnit počátky a okolnosti, které za biliony let daly vzniknout vesmíru, jak jej známe dnes.

Evropská komise udělila Intel pokutu ve výši 1,4 bilionu dolarů za porušení evropského antimonopolního zákonu. Při vyšetřování, které započalo již v roce 2007, komise zjistila, že největší světový výrobce procesorů poškodil miliony evropských zákazníků tím, že držel konkurenci mimo trh x68 procesorů, které jsou v počítačích nejběžnější. Intel zneužil svého dominantního postavení. Nelegálními postupy porušujícími pravidla hospodářské soutěže vyloučil v podstatě svého jediného konkurenta a znemožnil spotřebitelům možnost výběru. Pokuta, která byla udělena ve středu, je více než dvojnásobkem pokuty udělené Microsoftu v roce 2004 za zneužití svého dominantního postavení na trhu se softwarem.

Intel prohlásil, že se proti rozhodnutí odvolá. Výkonný ředitel Intelu Paul Otellini řekl: Intel má proti tomuto rozhodnutí velké výhrady. Podle nás je rozhodnutí špatné a ignoruje skutečnou podobu vysoce konkurenčního trhu s mikroprocesory, charakterizovatelného neustálou inovací, zlepšováním výkonu a snižováním cen. Spotřebitele jsme jednoznačně ani v nejmenším nepoškodili.

iRobot, americká společnost vyrábějící roboty pro spotřebitele i armádu, nedávno obdržela objednávku PackBotů za téměř 17 milionů dolarů. Objednaní PackBoti jsou podobní tomu, kterého právě vidíte. Jejich úkolem je rozpoznat a zneškodnit vojenské výbušniny tak, aby k nim nemuseli lidé. PackBot se ovládá pomocí ovladače připomínajícího gamepad, přičemž máte na sobě brýle, ve kterých se vám promítá, co PackBot vidí. Dokáže jezdit po schodech a zvládá i náročné terény. Společnost, která je nejznámější díky svému Roomba robotovi na vysávání,  již prodala na 24 tisíc PackBotů.

NATO spolupracuje s Afghánskou telekomunikační společností na pokrytí hlavního města Kábulu sítí WiMax, bezdrátovou internetovou technologií s extra dlouhým rozsahem, která je 20krát rychlejší než klasický broadband. Síť je součástí projektu Silk Highway, který má za cíl poskytnout v zemi vysokorychlostní internet.


"Internet je v zásadě důležitý všude, ne jen v Kábulu. Dnes je to hlavní komunikační prostředek. Je stejně důležitý jako třeba jídlo." Bez spojení s venkovním světem to prostě nejde. Od pádu Talibánu, který všechny přípojky k internetu zakázal, došlo v Kábulu k rozmachu internetových kaváren. Přesto si však rodiny WiMax dovolit nemohou. Neda Telecommunications, společnost provádějící instalaci WiMax, doufá, že bude moci nabídnout internet za 20, nebo i méně, dolarů za měsíc. Více než dvacet nových institucí a nespočet uživatelů se během následujících týdnů napojí na Kábulskou WiMax síť.

Minulý týden jsme tu měli vítěze soutěže Microsoft Imagine Cup, ale k našemu favoritovi jsme se nedostali. Tým studentů z Utahu vyvinul systém, který blokuje volání a textové zprávy při řízení, ale také shromažďuje informace o vašich zlozvycích při řízení, jakými jsou prudké rozjíždění, zastavování a zatáčení. K sestavení tohoto systému použil tým různý hardware i software.

"Použili jsme Visual Studio a C#, takže pro nás byly vhodné telefony Windows Mobile. Vyvinul jsem to i pro jiné telefony, ale zvláště pro Imagine Cup jsme použili Windows Mobile. Museli jsme použít některé dodatečné softwarové balíčky, protože součástí Windows Mobile není akcelerometr, a tak jsme museli použít speciální DLL kit od HTC. Pro Bluetooth jsme použili knihovnu od Microsoftu 32feet.net, která dovoluje širší interakci s technologií Bluetooth. Vytvořili jsme spoustu datových knihoven, protože jsme uváděli do provozu zcela mimořádné funkce."

Tým Safe Teen Driving věří, že se bude systém dál vyvíjet a rozšiřovat, aby mohl být použit i na jiných telefonech, konkrétně na iPhone od Apple, který disponuje akcelerometrem. A také doufají, že jakmile bude technologie široce dostupná, budou řidiči, kteří ho používají, dostávat slevu na pojištění.

Thajská nemocnice, proslulá velkou návštěvností a využitím nových technologií, přechází na robotické systémy za účelem zvýšení efektivity a bezpečnosti.  Nejde o to nahradit ošetřovatelský tým roboty, ale zautomatizovat některé práce, kde může mít lidská chyba fatální následky. Pokud nemocniční agendu zpracováváte na počítači a máte k nim dostatečný přístup, disponujete léky označenými kódy a jejich čtečkami, museli byste mít přímo nekalý úmysl, abyste dali nesprávnému pacientovi nesprávný lék v nepravý čas. Chyby ve zdravotnictví jsou velkým problémem. Průlomový průzkum lékařské instituce ukázal, že každý rok v USA zemře téměř 100 000 lidí právě díky těmto chybám, jakými jsou podání nesprávného léku. Nemocnice v Bangkoku, která má 3 robotické systémy od Swisslogu, pozoruje výrazný nárůst odolnosti vůči těmto chybám.

Ochrnutí lidé dnes mohou díky systému, který sleduje jejich oko, ovládat kurzor myši, surfovat na webu a dokonce psát emaily. Potřebný hardware a software je pro ně ale většinou cenově nedostupný. Aby tento problém studenti Univerzity IT v Copenhagenu vyřešili, přišli s levným open source řešením. Skládá se z levné infračervené webové kamery, která je umístěna na tyči a držena v ústech.


Infračervené světlo vytváří odraz na rohovce, který lze za pomoci software sledovat, aniž byste dotyčného oslepovali ostrým světlem. Software pojme obraz, který nejprve analyzuje a extrahuje několik jeho vlastností. Zaměřujeme se hlavně na střed zornice a odrazy od infračerveného světla na rohovce. Jakmile máme tyto informace, využijeme proces porovnávání, takže zmapujeme informace o snímači zornice, lesku očí a odrazů k pohybu na obrazovce. 

Další informace o tomto projektu jsou dostupné na webu gazegroup.org. Cena web-kamerového systému se pohybuje pod 2000 Kč, což je oproti desítkám tisíc Kč za komerční systém značný rozdíl.

 

Foto: Pixmac

Byl pro vás článek přínosný?