Hlavní navigace

Video: Palivové články - nový zdroj energie pro podniky

2. 3. 2010

Sdílet

V dnešním díle Světa technický pokroků bude mimo jiné řeč o vyšetřování Googlu kvůli možnosti zneužívání jeho dominantního postavení, novinkách od Applu či nových možnostech výroby elektrické energie.

 

(video)

 

Minulé úterý Google oznámil, že se stal předmětem předběžného vyšetřování Evropskou komisí kvůli možnému zneužívání svého postavení. Evropská komise, jež je nejvyšším antimonopolním orgánem EU, často provádí podobná předběžná vyšetřování předtím, než se rozhodne pro zahájení plnohodnotného šetření. Podnětem se staly stížnosti od třech společností: britského portálu Foundem, který se zabývá srovnáváním cen, francouzského právnického vyhledávače ejustice.fr a německého vyhledávače Ciao. Na svém blogu Google popřel jakoukoliv nelegální činnost a naznačil podezření vůči Microsoftu, jenž by mohl stát za dvěma stížnostmi.

Apple iPod způsobil převrat v nákupu a užívání hudby. První iPod byl vypuštěn v říjnu 2001 před osmi a půl lety a nyní jeho doprovodná služba iTunes Music Store dosáhla významného jubilea. Tato služba ve středu prodala svou skladbu s pořadovým číslem 10 miliard. Na webu Applu byl tento slavný okamžik celý týden odpočítáván. Společnost oznámila, že přičte 10 000 dolarů v iTunes Store kreditu uživateli, který si onu jubilejní skladbu zakoupí. Služba iTunes Music store byla v USA spuštěna 28. dubna 2003, krátce po vypuštění prvního iPadu, a se svou mezinárodní expanzí započala následující rok.

Považujete se za opravdové fanoušky Applu? Na následující pár zřejmě nemáte. Svou vášeň k Applu projevila v New Yorku mladá dvojice, jejíž vysněná svatba proběhla letos na Valentýna ve vlajkové prodejně Applu na Páté Avenue v centru Manhattanu. Josh a Ting Li, praví příznivci této značky, vkročili do prodejny se svými přáteli 14.února přesně minutu po půlnoci. Přestože prodejna není oficiálně k dispozici pro oddávání dvojic, personál očividně improvizovaný svatební obřad povolil. Prstýnky byly připevněny k iPodu první generace a sliby byly napsány na kartě s obrázkem iPhonu a slovy: "Miluji tě více než iPhone". Oddávajícím byl Henry Hu, který si oblékl, pro Steva Jobse typický, černý rolák. Henry je údajně otevřený i dalším technicky pojatým svatbám, dokonce by se prý oblékl jako známá kancelářská sponka z prostředí MS Office.

Nyní vzhůru do kalifornského Anaheimu na PMA show, kde společnost Sony představila prototyp fotoaparátu, který se vyznačuje  kompaktním tělem a vyměnitelnými objektivy. Fotoaparát postrádá sklopné zrcadlo, které využívají klasické zrcadlovky, což přispívá k jeho menším rozměrům. Tento koncept je podobný systému Micro Four Thirds, který využívá konkurenční Panasonic. Prototyp společnosti Sony však disponuje APS-C snímačem, který je větší, než snímače fotoaparátů typu Micro Four Thirds. To by se mělo podepsat na vyšší kvalitě fotografií, jaký však bude skutečný výsledek, se dozvíme až později v letošním roce po vypuštění fotoaparátu na trh. Kromě fotografií by měl být fotoaparát schopen natáčet 1080p HD videa.

Kalifornská společnost Bloom Energy ve středu odhalila energetickou stanici s palivovými články - zařízení, které by mohlo způsobit převrat ve způsobu získávání elektřiny v podnicích a domácnostech. Energie je vytvářena elektrochemickou reakcí vzduchu s palivovým zdrojem v podobě zemního plynu nebo ethanolu. Samy palivové články jsou vyrobeny z písku. Bloom tvrdí, že v době odpojení uživatele od elektrické sítě umí  stanice dodávat energii ekologicky, spolehlivě a levně. Společnost nyní stanice dodává rozsáhlým podnikům ve velkých boxech a očekává prodej menších stanic spotřebitelům v průběhu zhruba pěti let.

A nyní se dostáváme ke zprávám z barcelonského Mobile World Congressu, které už se nevtěsnaly do minulého dílu, a začínáme představením některých nových mobilních telefonů. Tohle je první telefon nesoucí sportovní značku Puma. Přirozeně nabízí funkce týkající se sportu. Běžci a cyklisté ocení funkci sledování rychlosti, vzdálenosti a počtu kroků. K dobíjení mimo jiné slouží solární panel umístěný v zadní části a k dispozici je i informace, kolik textových zpráv bylo odesláno díky sluneční energii. Na evropský trh telefon zavítá v dubnu, později pak na trhy další.

Izraelská společnost Else zde představila svůj telefon s označením First Else. Ten je navržený pro ovládání jednou rukou, takže je menu uspořádáno do jakési vrtule vhodné pro palec. Při aktivaci se zobrazí všechny hlavní funkce, které stejným způsobem skrývají podrobnější data. Smartphone podporuje 3G sítě a objeví se ve druhém čtvrtletí, pravděpodobně však nebude volně v prodeji, ale nabídnou jej pouze smluvní operátoři.

Tchajwanská společnost HTC představila vylepšenou verzi Nexus One, takzvaného Google Phonu. Nový HTC Desire nabídne FM rádio a inovovanou verzi uživatelského prostředí HTC Sense. Nové rozhraní dostálo úprav v několik oblastech, včetně podpory sociálních sítí, prohlížení internetu, e-mailu a správy kontaktů.

V Tokiu lze mobilní TV přijímat po celém městě díky vysílačům na Tokijské věži, irská společnost Solaris Mobile však na Mobile World Congressu předvedla systém s mnohem širším dosahem. Systém přijímá televizní a audio vysílání ze satelitu, takže jej lze použít v celé Evropě. Síť pozemských vysílačů, které jsou již v provozu v Paříži a Barceloně, pak vyplňuje mezery v satelitním pokrytí a poskytuje tak ve městech ničím nerušenou službu. Použitím této kombinaci zahrnující satelity, které poskytují široké pokrytí s okamžitým přístupem po celé zemi, a doplňující síť pozemních vysílačů pro městské oblasti, se tato služba stává cenově příznivou, efektivní a rychle rozšiřitelnou. Společnost vytvořila i prototyp samotného přijímače, který zachytává vysílání a streamuje jej přes Wi-Fi, takže jej lze využít i v kompatibilních smartphonech. Zatím jde pouze o prototyp a výsledné zařízení by mělo dosahovat menších rozměrů. V této chvíli společnost jedná s operátory a doufá v brzké spuštění služby.

Svět módy minulý týden poprvé okusil chuť 3D obrazu, když luxusní britský módní dům Burberry představil v Londýně svou kolekci Podzim/zima 2010/2011. Zatímco hosté v Londýně si kolekci prohlédli na vlastní oči, na večírky do měst jako je Paříž, Dubaj, New York, Los Angeles a Tokio byl vysílán trojrozměrný satelitní signál. Jsem z toho velmi nadšený. Je to jako Avatar ve světě módy a také krásný příklad toho, jak se tohle odvětví neustále vyvíjí a propojuje s novodobou technikou.

Kamera Contour HD je uzpůsobena pro připevnění na brýle a přilbu. Jde o malé zařízení, jehož vnějšek je vyroben z eloxovaného hliníku. V zadní části se nachází tlačítko pro zapnutí i vypnutí a pro zahájení nahrávání slouží tlačítko na vrchní straně. V příslušenství naleznete 2GB kartu, na kterou se vleze přibližně 30 až 60 minut záznamu. Při rozlišení 720p lze natáčet s frekvencí 30 snímků za sekundu a WGA rozlišení dovoluje natáčet s frekvencí 60 snímků za sekundu. I když je k dispozici i 1080p model, otestovali jsme model s nativním rozlišením 720p. Kamera je odolná vůči vodě, otřesům i sněhu, což vám potvrdí záběry ve videu. Dodávána je s dobíjecí baterií, pro jejíž dobíjení poslouží USB port ve vašem počítači. Na internetu je i online komunita, která sdílí své úlovky zachycené právě tímto přístrojem. Kromě kamery obdržíte i software pro snadnou editaci pořízeného materiálu. Kamera sice zaznamenává i zvuk, ale jak jsme zjistili, pokud s ní dosáhnete jen trošku vyšší rychlosti, často uslyšíte jen vítr. Model 720p Contour HD stojí v přepočtu necelých 5 000 Kč a model 1080p Contour HD přes 6 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?