Hlavní navigace

Video: Pokořit iPad se pokusí přes tucet nových tabletů

7. 6. 2010

Sdílet

Apple iPad již překonal hranici 2 milionů prodaných kusů. Jak však ukázal letošní veletrh Computex 2010, konkurence se na něj pohrne ze všech stran.

 

(video)

 

Na letošním Computexu byla představena celá plejáda konkurenčních tabletů pro iPad. Compal Electronics, druhý největší ODM výrobce notebooků na světě, představil tablet s 10" obrazovkou běžící na OS Android, který lze zapojit do doku s reproduktory. Uživatelské prostředí se podobá rozhraní Acer Shell známému ze smartphonů s OS Android. Hlavní obrazovka je tvořena místností plnou různých objektů, jež aktivujete poklepáním na obrazovku. Například poklepáním na rádio spustíte přehrávání hudby. Tablet disponuje OS Android ve verzi 2.1 a je nabízen výrobcům PC po celém světě. Compal nechává společnosti vybírat ze svých designů a následně pro ně vybrané produkty vyrábí v čínských továrnách.

Čtěte také: Recenze: Apple iPad

Firma Arm Holdings, která stojí za oblíbenými procesory pro zařízení s Androidem, odhaduje, že se tento rok objeví až 40 nových tabletů postavených na procesorech Arm a také několik e-readerů. Ve stánku této společnosti na Computexu jich bylo několik k vidění, a to včetně Prowave Lifepadu se 7" dotykovou obrazovkou, systémem Android 2.1 a podporou SD karet. Nechyběly však ani 10" tablety, k vidění byl model N928-1 od Foxconnu a 10" tablet Malata s čipem nVidia Tegra2 od Wanlida Groups. Ten poběží také na Androidu 2.1 a bude podporovat 1080p výstup přes HDMI.

ICTS24

Android ale nebyl jediným OS. Firmy MSI a Asustek odhalily své tablety s Windows 7. Tablet MSI Wind Pad 100 je vybaven 10" obrazovkou, vestavěným 3G a GPS modulem a přizpůsobitelným rozhraním. Asustek představil Eee Pad 121 - 12" tablet jen o několik palců větší než iPad. Vybavený je procesorem Intel Core 2 Duo a dle společnosti vydrží na jedno nabití až 10 hodin. Podrobnější informace o zmíněných tabletech se dočtete v našem článku Asus a MSI představují své tablety. Mají šanci proti iPadu?.

K vidění byl i menší 10" tablet se systémem Microsoft Windows Embedded Compact 7. Ten bude v přepočtu stát přibližně 8 500 - 10 500 Kč a na světových trzích se objeví v prvním kvartále příštího roku. Jak se k celému rozruchu vyvolanému úspěchem iPadu staví CEO společnosti Microsoft, se dočtete v článku Ballmer: Tablety neznamenají konec klasických počítačů.