Hlavní navigace

Video: První dojmy z testování notebooku Cr-48 s Chrome OS

12. 12. 2010

Sdílet

I když by se měl Chrome OS objevit na trhu až v průběhu první poloviny příštího roku, v rámci pilotního programu je možné se tomuto cloudovému systému i notebooku Cr-48 podívat na kobylku již nyní.

 

(video)

 

Google v úterý představil notebook Cr-48. Jde o první model s operačním systémem Chrome OS. Pokud byste si jej stejně jako my chtěli vyzkoušet, musíte požádat o začlenění do pilotního testovacího programu. Učinit tak můžete na google.com/chromeos.

Program je určen pro vybrané vývojáře, kvalifikované uživatele, neziskové a vzdělávací organizace a business sektor. Prozatím je dostupný pouze v Americe, nicméně po získání patřičných certifikátů by měl být rozšířen i na další území.

Pokud budete vybráni, obdržíte krabici, ve které se nachází notebook, bezpečnostní upozornění a napájecí kabel. Zařízení samo o sobě připomíná starší černý Apple Macbook, logo ani štítek jakékoliv značky na něm však nenajdete.

Vybaven je 12,1" displejem, VGA a USB portem, slotem pro SD karty a webkamerou. Zdá se však, že zde byl USB port umístěn pouze kvůli napájení ostatních zařízení. Pod klávesnicí se nachází poněkud rozměrný trackpad a namísto Caps Locku byla umístěna vyhledávací klávesa. Vrchní řada kláves nabídne internetově zaměřené klávesy pro pohyb zpět, vpřed, znovunačtení stránky a aktivaci celoobrazového módu.

Notebook startuje velmi svižně a během několika vteřin vás vítá obrazovkou vyžadující přihlášení k vašemu Googlu účtu. Pokud se vám dosud nedaří si Chrome OS představit, vypněte všechny programy a zobrazte si webový prohlížeč Chrome na celou obrazovku. Víceméně stejně jste totiž omezeni i v případě Cr-48.

Notebook přichází s devíti přeinstalovanými aplikacemi a odkazy včetně průvodce, dvou her, odkazů na Gmail, YouTube, Google Maps, Google Talk, Chrome Web Store a aplikace Scratchpad pro psaní poznámek. K dispozici je i souborový systém, lze do něj ale přistupovat pouze při zvláštních okolnostech, ve kterých si to vyžádá sám systém.

Velikost použitého SSD disku Google neprozradil a neumožnil ani procházení souborů jako ve Windows Exploreru. V menu nastavení můžete monitorovat vaše internetové připojení, provádět změny v síťovém nastavení či spravovat uživatelské účty. Přednosti notebooku Cr-48 spočívají v nízké hmotnosti, rychlém spouštění a svižném chodu, jeho největší nevýhodou zůstává nutnost disponovat připojením k internetu.

Byl pro vás článek přínosný?