Hlavní navigace

Video: Superpočítač od IBM pokořil své nejsilnější lidské soupeře

20. 2. 2011

Sdílet

Lidské pokolení utrpělo v souboji se stroji další prohru. Počítačový systém Watson od IBM pojmenovaný po samotném zakladateli společnosti porazil ve třídenní vědomostní soutěži Jeopardy! dva legendární hráče.

V populární vědomostní soutěži Jeopardy!, jejíž obdoba byla u nás vysílána pod názvem Riskuj, porazil Watson dva stávající lidské šampiony, jimiž jsou Brad Rudder a Ken Jennings, přičemž vyhrál přes 77 000 amerických dolarů, tedy více než oba soupeři dohromady. Watson zvládá za jednu vteřinu zpracovat 80 bilionů operací a disponuje 2800 procesorovými jádry a 16 TB operační paměti.

Během soutěžení mu dělá největší problém správně pochopit často se vyskytující slovní hříčky, dvojsmysly a v otázkách typicky používaný přirozený jazyk. Dokáže však udělat i chybu faktickou. Naopak jednou z výhod, kterou má oproti lidským soupeřům, je velmi nízká reakční doba. Spolu se svým prvenstvím si Watson ze soutěže odnesl i 1 milion dolarů, který hodlá IBM věnovat na charitu. Nyní se Watson pokusí nalézt uplatnění v diagnostické medicíně či sféře financí.

Podrobnější informace o superpočítači naleznete v našem předchozím článku. Na záznam ze třetího a zároveň závěrečného dne klání se můžete podívat v následujícím videu rozděleném do dvou částí.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?