Hlavní navigace

Video: Toshiba přechází na Blu-ray

21. 8. 2009

Sdílet

Facebook kupuje novou službu FriendFeed, roboti lámou světové rekordy, Microsoft bude dodávat Office pro Symbian, Toshiba uvede Blu-ray a Londýnské oko získává přístup na Wi-Fi. Tohle a mnohem více z minulého týdne dnes ve Světě technických pokroků.
(video)

 

Začínáme ve světě sociálních sítí, kde Facebook koupil službu FriendFeed, která spojuje feedy ze sítí jako YouTube, Flickr a Twitter do jediného, snadněji sledovatelného, feedu. Obě společnosti jsou soukromé, takže cena této dohody nebyla prozrazena, pro Facebook je však bezesporu velkým přínosem. Službu FriendFeed založila skupina bývalých techniků Googlu, z čehož plyne, že Facebook získal i cenné technické zázemí. Na to, co tahle spolupráce přinese uživatelům, si budeme muset počkat.

Své síly spojily i společnosti Microsoft a Nokia, které budou společně pracovat na verzi kancelářské sady Office pro OS Symbian od Nokie. Tato dohoda je významná pro obě společnosti. Je to vůbec poprvé, co Microsoft vyvine Office Mobile pro další platformu smartphonů. Nová aliance bude přínosem hlavně pro firmy. Nokia tuto službu nabídne nejprve ve firemní sféře, která zahrnuje telefony Nokia E series, a postupně nabídku rozšíří i pro další smartphony. Nokia je největším výrobcem mobilních telefonů na světě a její OS Symbian pro smartphony je jedničkou na trhu handsetů střední třídy.

Před pár týdny jsme vám říkali o robotu Evolta od Panasonicu, který má v plánu pokusit se za 24 hodin zdolat historický okruh Le Mans ve Francii, a to jen na jeden pár tužkových baterií. Nyní se podíváme, jak to dopadlo. Minulý týden měl malý robot za cíl překonat Guinessův rekord v kategorii "nejdelší ujetá vzdálenost dálkově ovládaného modelu poháněného baterií" tím, že 5,6krát projede závodní okruh a urazí tak za 24 hodin vzdálenost téměř 24 kilometrů. Tak snadné to však nebylo a první pokus byl kvůli potížím s robotem neúspěšný, napodruhé už ale všechno vyšlo tak, jak mělo. Když robot dosáhl času 24 hodin, zjevně zapomněl na světový rekord a pokračoval v jízdě.

Jedním z největších turistických lákadel Londýna je bezpochyby Londýnské oko, které se nyní obohacuje pořádnou dávkou techniky. Vylepšení za 375 milionů Kč se bude provádět tři roky a kabiny budou jedna po druhé sundávány pro přeleštění až do začátku Olympijských her v roce 2012. Technické vylepšení zahrnuje umístění ploché obrazovky na strop kabiny, rozšíření multimediálních služeb a pokrytí Wi-Fi sítí, které vám umožní třeba psát a nahrávat fotky na Twitter, zatímco budete ve výšce 135 metrů nad Londýnem.

Nyní jen ve stručnosti. Společnost Ericsson otevřela v Silicon Valley nové kanceláře. Pod střechou úhledného zkušebního centra také představila nové handsety a produkty spotřební elektroniky, které mohou komunikovat mezi sebou i s internetem. K vidění byl také malý počítač na jízdním kole určený pro prostorově-kontextové služby s připojenou kamerou na řídítkách.

Společnost Toshiba má koncem roku v plánu uvést na trh přehrávače a notebooky podporující Blu-ray disky. Společnost byla zpočátku největším příznivcem optických HD DVD disků a technologii Blu-ray až do minulého roku odmítala. Žádné detaily zatím nebyly prozrazeny, ale společnost doufá, že budou nové produkty dostupné do konce roku.

Doslova závan z minulosti čeká na příznivce Applu, kteří navštíví tokijskou zastávku v Akihabaře. Jde o součást propagace otevření nové pobočky a mezi počítači se nachází i Macintosh SE/30 z roku 1989. All-in-one počítač běží na procesoru o frekvenci 16 MHz a stojí půl milionu jenů, což bylo v přepočtu asi 70 000 Kč, tedy 120 000 Kč v dnešní měně.

Každý se rád předvádí a evidentně ani roboti nejsou výjimkou. Nedávno se v tokijské čtvrti s elektrotechnikou - Akihabaře, sešli majitelé Manoi robotů a uspořádali přehlídku schopností i nějaké to závodění. My jsme byli samozřejmě u toho. Přehlídku schopností započal holčičí kung-fu robot... Nechybělo na ní ani tancování... A k vidění byl i unikátní způsob jak přejít podlahu. Proč chodit pozpátku, když umíte tohle. Roboti také závodili na dvoumetrové trase, někdy se překážkám vyhýbali a někdy je prostě odstraňovali z cesty. Manoi roboti se poprvé objevili roku 2005 a jsou propagováni jako sportovní roboti, takže se skvěle hodí pro jakékoliv robotí závody. Jsou postaveni na platformě od společnosti Kondo robotics, která je jedním z hlavních výrobců hobby robotů, a jsou pro závodění vybaveny robustním motorem i pohonnou jednotkou. A i když je na Olympijských hrách nenajdete, výhra v takovém klání je pro vítěze stejně silným zážitkem.

Veřejná doprava je jedním z nejšetrnějších způsobů dopravy vůči životnímu prostředí a díky výpočetní technice bude nyní ještě šetrnější. Ve Velké Británii byl na 9 000 autobusů nainstalován systém Drive Green, který data z GPS navigace přičleňuje k informacím z počítačového monitorování jízdy a displej s dopravními signály na palubní desce pak řidiče informuje, jestli řídí autobus efektivně nebo plýtvá palivem, například příliš agresivním zrychlováním nebo nárazovým brzděním. Systém funguje tak, že monitoruje počínání řidiče v reálném čase, k dispozici je tedy i technika jako GPS, GPRS a akcelerometr, který nám umožňuje v reálném čase měřit, co řidič dělá. Jestli například zrychluje, brzdí nebo zatáčí a také to, jak agresivně nebo hladce daný jízdní úkon provádí. Data se uchovávají na serveru, takže k nim mají řidiči přístup přes web. Autobusová společnost očekává snížení spotřeby benzinu o zhruba 60 milionů litrů za tři roky, čímž zredukuje množství uvolňovaného CO2 o 130 000 tun.

Byl pro vás článek přínosný?