Hlavní navigace

Video: Veřejné představení Adobe Production Premium CS4

27. 2. 2009

Sdílet

V příjemném prostředí hotelu Praha se uskutečnila nejnovější akce pořádaná společností Adobe. Tentokrát se jednalo veřejné představení nejnovějšího balíku softwarových nástrojů s označením Adobe Creative Suite Production Premium CS4.

Adobe Creative Suite Production Premium CS4


adobeNa rozdíl od jiných sad se Production Premium zaměřuje na práci s videem. A to ve všech možných podobách, počínaje záznamem či importem videa z kamery, přes střih, vizuální i audio efekty, retuše videí, kolorování, až po výsledný export pro veškeré typy médií. Tedy od televizní produkce, přes film, internet, až po mobilní zařízení jako jsou PDA nebo smartphony.


Vylepšení je ve verzi CS4 obsaženo skutečně mnoho, zmíníme však alespoň některá, podle našeho názoru nejdůležitější. Premiere PRO nyní podporuje i formáty AVCHD a XDCAM EX a XDCAM HD, je vybavena přepracovaným exportním modulem Adobe Media Encoder, který je nyní zcela samostatnou aplikací a zvládá rendering videa na pozadí. Profesionální filmaře potěší importní modul pro digitální filmovou kameru RED ONE s rozlišením 2K. Další novinky zahrnují třeba vylepšený vícekamerový střih, ještě lepší integraci s efektovým programem After Effects, audio nástrojem SoundBooth i masteringovou aplikací Adobe Encore. Za to vše lze poděkovat přepracovanému systému dynamického linkování, který se sice objevil už dříve, ale nyní je mnohem pokročilejší.

encoding


V balíku aplikací zmizela Adobe Ultra, nicméně vystřídala ji Adobe Mocha, jež se však nevěnuje klíčování, ale motion trackingu. Jak můžete vidět sami, s aplikací lze nechat jednoduše sledovat celé plochy v rámci natočeného záběru a Mocha následně sama vytvoří putující masku pro pohodlné aplikování vizuálních efektů – třeba můžete vyměnit obsah displeje mobilního telefonu i na velmi roztřeseném videu. Mocha však dokáže i stabilizovat celé záběry. Výsledek je kvalitní proto, že program nesleduje pouze hlavní body, jako to dělají jiné aplikace, ale skutečně celé zadané plochy. Nicméně, nejlepší na aplikaci je fakt, že lze vyrobená data jednoduše přenést do prostředí After Effects CS4 a námi požadované efekty lze aplikovat pohodlně až v nich.


Samotné After Effects mají samozřejmě zase nové efektové pluginy, vylepšenou podporu pro práci ve 3D prostoru a umožňují třeba i importovat vrstvy z  Adobe Protoshop CS4 přímo do oddělených vrstev v časové ose. Import podporuje i 3D vrstvy z verze Photoshop Extended.


quadroPokud bychom chtěli zmínit alespoň ještě jednu změnu v „cé es čtyřce“, určitě to musí být hardwarová akcelerace. Tedy akcelerace s pomocí procesoru grafické karty - GPU. To se týká hlavně programů Premiere PRO, After Effects a Photoshop. Částečně se dotýká i Flashe, kde se ovšem GPU akcelerace nepoužívá pro zrychlení samotného prostředí, ale pro urychlení finálních produktů – tedy pro plynulejší a rychlejší běh Flash aplikací na internetu.
V případě, že byste chtěli maximalizovat produktivitu práce a rovněž často využíváte stále populárnější formát videa H.264, pak si asi budete chtít pořídit k novému softwaru i novou grafickou kartu Quadro CX s exportním modulem RapiHD Accelerator pro Premiere PRO CS4.

nvidiaRapiHD je chytrý plug-in, který naučí Adobe Media Encoder kódovat video do formátu H.264 s přímou hardwarovou akcelerací přes Quadro CX. Urychlení procesu je oproti klasickému kódování přes CPU třeba i osminásobné. A to není všechno, během kódování, které probíhá na pozadí, můžete klidně dál nerušeně pracovat ve střižně, protože procesor není kódováním přes GPU Quadra nijak výrazně zaměstnán. Balík CS4 jsme ve spolupráci s kartou nVidia Quadro CX dokonce vyzkoušeli v naší redakci a skutečně můžeme potvrdit výrazný nárůst rychlosti kódování. Mimoto pracovat se střižnou šlo dál v pohodě, i když jsme na pozadí nechali hardwarově kódovat dokonce i Full HD video, tedy záznam s rozlišením 1 920 x 1080 bodů.


A mimochodem, abychom mohli mluvit o Production Premium CS4 z vlastní praxe, videoreportáž z představení Production Premium CS4, kterou naleznete na této stránce, jsme vytvořili právě s tímto balíkem nástrojů – konkrétně jsme použili pro natáhnutí záběrů z kamery a pro střih Premiere PRO, pro zpracování grafiky Photoshop a k exportu posloužil modul Adobe Media Encoder.

 

 

Protože je balík Production Premium CS4 velmi zajímavý produkt, určitě se k němu ještě vrátíme a přineseme vám více praktických informací.

Byl pro vás článek přínosný?